Τι αναφέρει στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός στάθηκε στην ένταξη των μινωικών ανακτόρων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Τόνισε ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για όλη τη χώρα και συνεχάρη όλους όσοι προσπάθησαν για να ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτή η αποστολή. Αναλυτικά:
Καλημέρα! Εύχομαι να είστε καλά. Μια ακόμη εβδομάδα με σημαντικά γεγονότα για τον Δήμο Ηρακλείου ολοκληρώνεται. Ας διατρέξουμε μαζί τα κυριότερα:

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση υποδεχόμαστε την ένταξη των έξι Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων της Κρήτης, μεταξύ των οποίων περίοπτη θέση έχει το Ανάκτορο της Κνωσού, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπως αποφάσισε η 47η Σύνοδος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς που συνεδρίασε στο Παρίσι.
Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, την Κρήτη και το Ηράκλειο καθώς η αναγνώριση της ιστορικής και πολιτιστικής αξίας της Κνωσού και των άλλων Ανακτορικών Κέντρων της Κρήτης, θα συμβάλει στην προστασία και την ανάδειξή τους.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους ανέλαβαν και συνέβαλαν στην επιτυχή προσπάθεια: Στην Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τους συνεργάτες τους, τους Δήμους και τις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων.
Ειδικότερα για τον Δήμο Ηρακλείου, όπου δουλέψαμε εντατικά και συστηματικά για τον κοινό σκοπό με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης, θέλω να ευχαριστήσω τους Αντιδημάρχους Γιώργο Σισαμάκη και Νίκο Γιαλιτάκη, καθώς και στα στελέχη των Υπηρεσιών μας, και ιδιαίτερα την Εύη Παπαδάκη, την Κάλλια Νικολιδάκη, τη Ρίτα Χαιρέτη και τον Στέλιο Μικράκη. Με την πραγματοποίηση των σχεδιασμών και η εκτέλεση των έργων για τα οποία αναλάβαμε την ευθύνη, με προσήλωση στον οδικό χάρτη που θέσαμε τον Μάρτιο του 2024 για την κυκλοφορία, την προσβασιμότητα, τις προσπελάσεις και τις τοπικές διασυνδέσεις καθώς για τον ευπρεπισμό του περιβάλλοντα χώρου της Κνωσού, συμβάλαμε κι εμείς, από τη μεριά του Δήμου μας, ώστε η Κνωσός να πάψει να θεωρείται αδύναμος κρίκος της αλυσίδας και να βρεθεί στην ελληνική υποψηφιότητα σε θέση ανάλογη με την αξία της, του σημαντικότερου μνημείου του μινωικού πολιτισμού.
Και σε όσα μέλλει να γίνουν ακόμα, μετά την ένταξη της UNESCO, είμαστε έτοιμοι για τη δική μας συμβολή.

Για το σχέδιο μεταρρύθμισης της Δημοτικής μας Αρχής στη νευραλγική υπηρεσία της καθαριότητας, έχετε ήδη διαβάσει λεπτομέρειες στην ακριβώς προηγούμενη ανάρτησή μου. Θα ήθελα σήμερα να ανακεφαλαιώσω τις βασικές αλλαγές, τι ισχύει δηλαδή σήμερα και τι θα αλλάξει όταν εφαρμοστεί αυτός ο σχεδιασμός, που προβλέπει την ανάθεση συγκεκριμένων καθηκόντων σε εξωτερικό συνεργάτη, ο οποίος θα αναλάβει:
• Την πλήρη αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών, και την άμεση απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων και των πρασίνων αποβλήτων από το σύνολο του Δήμου.
• Επιπλέον, την αποκομιδή των σύμμεικτων απορριμμάτων και τον οδοκαθαρισμό στην 1η Δημοτική Κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ενετικών Τειχών και της ευρείας χερσαίας ζώνης από το Παγκρήτιο Στάδιο μέχρι την Νέα Αλικαρνασσό.
Η αναδιάταξη αυτή, αναθέτει στο επιχειρησιακό εκτελεστικό σκέλος στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου μας:
• Την αποκομιδή των συμμείκτων απορριμμάτων και τον οδοκαθαρισμό από το σύνολο του Δήμου, πέραν της 1ης Δημοτικής Κοινότητας.
• Τον επιτελικό ρόλο του διαρκούς σχεδιασμού, ανασχεδιασμού, ελέγχου και εποπτείας του συνόλου των Υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων, ασφαλώς, των υπηρεσιών του εξωτερικού συνεργάτη.
Αποτέλεσμα των παραπάνω θα είναι:
• Η πύκνωση των δρομολογίων αποκομιδής σύμμεικτων απορριμμάτων, από 29 σε 35.
• Η πύκνωση των δρομολογίων αποκομιδής ανακυκλώσιμων υλικών, από 6-7 σε 9.
• Η αύξηση του αριθμού των οδοκαθαριστών για το σύνολο του Δήμου, από 63 σε 208 και σε 218 τους θερινούς μήνες, με διπλές (έως και τριπλές βάρδιες τη θερινή περίοδο) στην 1η Δ.Κ..
• Η πύκνωση των δρομολογίων απομάκρυνσης ογκωδών και πράσινων αποβλήτων, από ένα σε έξι, με δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας και εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα για άμεσο εντοπισμό των αποβλήτων και σχεδιασμό των δρομολογίων, νέο εξοπλισμό και ειδική υπηρεσία «ραντεβού» στις συνοικίες του Δήμου.
• Η αύξηση των εποπτών από 14 σε 20.
• Η δημιουργία δύο πενταμελών μεικτών συνεργείων για κοινόχρηστους χώρους. (Σήμερα δεν υπάρχουν τέτοια συνεργεία).
• Η δημιουργία δύο διμελών συνεργείων που θα αφαιρούν αεροπανό, αφίσες, γκράφιτι, κλπ. (Σήμερα δεν υπάρχουν τέτοια συνεργεία).
• Η δημιουργία συνεργείου πλυσίματος κάδων σε σταθερή βάση, περίπου δύο φορές τον μήνα. (Σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο συνεργείο).
• Η δημιουργία τριμελούς συνεργείου για τον καθαρισμό του ΒΟΑΚ και των περιφερειακών δρόμων στα όρια του Δήμου μας. (Σήμερα δεν υπάρχει τέτοιο συνεργείο).
• Η δραστική βελτίωση της οδοσάρωσης. Σήμερα γίνεται από ένα συνεργείο και θα γίνεται από τρία διμελή, καθώς και από τα επιπλέον πέντε σάρωθρα που θα επιχειρούν καθημερινά στην 1η Δ.Κ..
• Η δραστική βελτίωση του πλυσίματος των δρόμων. Σήμερα γίνεται από ένα συνεργείο και θα γίνεται από δύο, συν δύο ακόμα από τον εξωτερικό συνεργάτη στην 1η Δ.Κ..
• Η ενίσχυση του συνεργείου διαχείρισης κάδων απορριμμάτων, το οποίο από τα δύο άτομα θα ενισχυθεί με επιπλέον πέντε.
• Η ομαλοποίηση των συνθηκών εργασίας για το προσωπικό του Δήμου μας. Όπως είναι γνωστό, στους εργαζόμενους οφείλονται αθροιστικά χιλιάδες μέρες ρεπό. Οι άνθρωποι έχουν ξεπεράσει τα όρια της κόπωσης και μέσα από αυτό το σχήμα, θα επέλθει μια κανονικότητα που θα περιλαμβάνει και την ανάπαυση, θα υπάρχει η ανάσα, θα κάνουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά για την οποία είναι καταλληλότεροι και αρκετοί από αυτούς θα αναλάβουν επιτελικότερους ρόλους.
• Η εδραίωση συνθηκών σταθερής διαδικασίας αποκομιδής και άμεσης αποκατάστασης ζημιών και βλαβών των μηχανημάτων.
Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα δείτε και στην φωτογραφία της ανάρτησης.
Για την άμεση υλοποίηση αυτού του σχεδίου, θα γίνει διεθνής διαγωνισμός. Η διάρκεια των υπηρεσιών θα είναι δύο χρόνια με δυνατότητα του Δήμου για ανανέωση για δύο χρόνια ακόμα. Το ύψος του διαγωνισμού θα είναι 8,5 εκ. ευρώ ετησίως και η ταυτόχρονη εξοικονόμηση που θα προκύψει για τον Δήμο μας θα είναι 2,5 ευρώ ετησίως. Συνεπώς, η πραγματική επιπλέον δαπάνη για όλες αυτές τις πρόσθετες υπηρεσίες καθαριότητας, θα ανέλθει στα 6 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Νίκο Γιαλιτάκη, τον αναπληρωτή Προϊστάμενο του Τμήματος Αποκομιδής Απορριμμάτων Μιχάλη Ροβίθη Μιχάλη Ροβίθη και τον Ειδικό μου Σύμβουλο Σπύρο Δοκιανάκη για την αποφασιστική συμβολή τους στην κατάρτιση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου σ’ έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής στο Δήμο μας.

Οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται και οι πιέσεις στην Κρήτη εντείνονται. Η θέση της Δημοτικής μας Αρχής για την προσωρινή, ολιγοήμερη παραμονή των παράνομων μεταναστών μέχρι τη μετακίνηση τους στις υφιστάμενες δομές της ηπειρωτικής χώρας, είναι ξεκάθαρη και ταυτόσημη με τη θέση που εκφράστηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης: Μόνο μια δομή άμεσης ανάγκης για ολιγοήμερη παραμονή των παράνομων μεταναστών μέχρι τη μεταφορά τους στις δομές της ηπειρωτικής χώρας είναι αποδεκτή, και όπως είναι αυτονόητο δεν μπορεί να εντοπίζεται μέσα σε κανένα αστικό ιστό.
Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο έχει και ανθρωπιστική διάσταση η οποία επίσης δεν μπορεί να παραμερίζεται. Ωστόσο, είναι ένα θέμα στο οποίο η κεντρική Διοίκηση αιφνιδιάζει αφού προηγουμένως έδειξε αδράνεια, ενώ το πρόβλημα εμφανίζεται εδώ και αρκετό καιρό στην Κρήτη.
Για το στρατόπεδο Μπετεινάκη, το οποίο έχει αναφερθεί μεταξύ των χώρων που εξετάζονται για τη δημιουργία κλειστής δομής κράτησης μεταναστών, υπάρχει ένας ολοκληρωμένος πολεοδομικός σχεδιασμός ο οποίος αναμένει την τελική έγκρισή του. Είναι προϊόν μεγάλης και μακρόχρονης προσπάθειας του Δήμου Ηρακλείου σε συμφωνία με την κεντρική Κυβέρνηση και εντάσσεται σε γενικότερα πλαίσια χωροταξίας. Στον χώρο έχουν εγκατασταθεί και προγραμματίζεται να εγκατασταθούν δομές εκπαίδευσης, αναγκαίες για τον Δήμο, και προβλέπεται η χρήση της γενικής κατοικίας. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός μπορεί να ανατραπεί από μια σημειακή απόφαση, η οποία λαμβάνεται υπό το κράτος πίεσης που αφέθηκε να συσσωρευθεί και εκδηλώνεται με τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται αυτή τη στιγμή. Από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου, η χρήση του στρατοπέδου Μπετεινάκη για την κράτηση μεταναστών αποκλείεται.
Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία δομών για μετανάστες στο νησί δεν πρέπει να αποφασιστεί μονομερώς και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικοί σχεδιασμοί. Πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και διαβούλευσης και με την Περιφέρεια και τους Δήμους της Κρήτης. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να επικουρήσει στην αντιμετώπιση του γενικότερου προβλήματος, οφείλει και από την ανθρωπιστική άποψη να το κάνει. Αλλά το ορθό είναι αυτό να γίνεται έγκαιρα και χωρίς αιφνιδιασμούς, με συναίνεση των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας.

• Την δεύτερη χρονιά λειτουργίας του καινοτόμου προγράμματος «Ανοιχτές Αυλές – Ανοιχτά Σχολεία», μέσω του οποίου 15 σχολικά συγκροτήματα του Ηρακλείου μετατρέπουν τις κλειστές για το καλοκαίρι αυλές, σε ζωντανά κύτταρα της κάθε γειτονιάς.
• Τη σημαντική δωρεά των 3.051 λογοτεχνικών και φιλολογικών βιβλίων της πρώην Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης και Ομότιμης Καθηγήτριας της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα και του Δημήτρη Πλάκα προς τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη.
• Την συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΗ Μηνά Παπαδάκη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των Μινωικών Γραμμών και μέλος του Δ.Σ. του ΟΛΗ Λουκά Σιγάλα, και τον Πρόεδρο της εταιρίας «Συμμετοχές Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.» Paul Κυπριανού, στην οποία εκφράστηκε η κοινή πρόθεση υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και ΟΛΗ, βασισμένου σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και με σκοπό την πολύπλευρη ανάπτυξη του λιμανιού και της πόλης.
• Την συνάντηση με το Δ.Σ. του Σκακιστικού Ομίλου Ηρακλείου ο οποίος αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ελλάδας 2025, με επτά νίκες σε επτά αγώνες.
• Δράσεις δωρεάν προληπτικής ιατρικής που διενεργεί ο Δήμος μας σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και το Σύλλογο Γυναικών Πενταμοδίου.
• Την ορκωμοσία μιας νέας μόνιμης υπαλλήλου, της Ηλέκτρας – Θεοδώρας Κεφαλονίτη την οποία υποδεθήκαμε μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υποδομών & Βιώσιμης Κινητικότητας Γιώργο Σισαμάκη. Η Ηλέκτρα – Θεοδώρα Κεφαλονίτη είναι αρχιτέκτονας μηχανικός και θα ενισχύσει τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων & Μελετών του Δήμου μας.
• Την έκθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης, «Αρχιτεκτονικής Διάλογοι», που φιλοξενείται από τις 8 έως τις 21 Ιουλίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
• Τη θερινή γιορτή του Β’ Κέντρου Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ηρακλείου την οποία παρακολουθήσαμε μαζί με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Αντώνη Περισυνάκη.

Με ένα μεγάλο ευχαριστώ για τον χρόνο σας, περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας. Να είστε καλά!