Αναφορά έκανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός στο σχέδιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, ο οποίος περιλαμβάνει πλήθος βελτιώσεων με στόχο τον εκσυγχρονισμό της οργανωτικής δομής, την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, τη βελτίωση του εσωτερικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του Δήμου.
Ο ΟΕΥ δόθηκε σε Δημοτικές Παρατάξεις και Δημοτικούς Συμβούλους, σε Συλλόγους Εργαζομένων Δήμου και σε Προέδρους Δημοτικών Κοινοτήτων για άτυπη δεκαήμερ διαβούλευση (έως 25/5), παρά το ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπετε.
Όπως τόνισε Αλέξης Καλοκαιρινός, «θέλουμε τον διάλογο και κάθε πρόταση που μπορεί να αξιοποιηθεί. Ο νεος ΟΕΥ αντικαθιστά τον ισχύοντα του 2011 και είναι η δεύτερη τροποποίηση που γίνεται από την παρούσα Δημοτική Αρχή».
Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι:
- Ο εκσυγχρονισμός της οργανωτικής δομής των Δημοτικών Υπηρεσιών
- Η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών
- Η βελτίωση του εσωτερικού περιβάλλοντος
- Η ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητα του Δήμου
- Η αξιοποίηση και ορθολογική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, των υποδομών και του εξοπλισμού.
Παράλληλα, όπως τόνιζε ο δήμαρχος Ηρακλείου, ο νέος ΟΕΥ αντικατοπτρίζει:
- Το όραμα της Δημοτικής Αρχής για την ενίσχυση της μέριμνας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων
- Τη βελτίωση της ποιότητας και αποδοτικότητας του συνόλου των Υπηρεσιών του Δήμου
- Την ισότιμη μεταχείριση όλων των Δημοτικών Κοινοτήτων
- Την ενίσχυση του εθελοντισμού προς όφελος της κοινωνίας.
Μέσα από μια σειρά βελτιώσεων και αλλαγών, η εφαρμογή του νέου ΟΕΥ αναμένεται να οδηγήσει:
- Στην αύξηση της αποτελεσματικότητας, της ταχύτητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες
- Στην ενίσχυση της διαφάνειας
- Στον περιορισμό της γραφειοκρατίας
- Στην ανάδειξη των δεξιοτήτων του προσωπικού
- Στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και ανάληψης αποτελεσματικής δράσης
Σύμφωνα με τον κ. Καλοκαιρινό, ο νέος ΟΕΥ καλείται να αντιμετωπίσει διαχρονικές δυσλειτουργίες, να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, να ενσωματώσει νομοθετικές αλλαγές και να λειτουργήσει ως μοχλός ενίσχυσης της διοικητικής και επιχειρησιακής ικανότητας του Δήμου.
«Οι βελτιώσεις που επήλθαν αφορούν τόσο στο εξωτερικό περιβάλλον και τις αυξανόμενες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ένας σύγχρονος Δήμος, όσο και στις συνθήκες του εσωτερικού περιβάλλοντος, που επιδεινώθηκαν ιδιαίτερα λόγω της υποστελέχωσης, αλλά και των συνεχώς μειούμενων πόρων, σε συνδυασμό με τις ολοένα αυξανόμενες αρμοδιότητες που ανατίθενται από την Κεντρική Διοίκηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», πρόσθεσε.
Επίσης, με την ψήφιση του νέου ΟΕΥ, ανοίγει ο δρόμος για την διεκδίκηση μόνιμων προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, δεδομένου ότι ο Δήμος Ηρακλείου πληροί τα επί μέρους κριτήρια του σχετικού Νόμου. Μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα από την πλευρά της Κεντρικής Διοίκησης, αλλά αναγκαία για την βελτίωση της λειτουργίας των Δημοτικών Υπηρεσιών.
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος ΟΕΥ δημιουργεί συνεκτικότερες Διευθύνσεις. Με αυτόν τον κανόνα, οι υφιστάμενες Διευθύνσεις των Δημοτικών Υπηρεσιών τροποποιούνται, ως εξής:
- Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών διαχωρίζεται σε Διεύθυνση Οικονομικής και Ταμειακής Διαχείρισης και Διεύθυνση Δημοτικών Πόρων και Προσόδων, για την ορθότερη ανταπόκριση στις αλλαγές της νομοθεσία, αλλά και την ορθολογικότερη κατανομή έργου.
- Η ετερόκλητη Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς, διαχωρίζεται σε Διεύθυνση Παιδείας και Διεύθυνση Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, λόγω της διακριτότητας και της σημασίας των αντικειμένων, αλλά και της προσθήκης αρμοδιοτήτων με την ενσωμάτωση του Νομικού Προσώπου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ) και της Κοινωφελούς Επιχείρησης (ΔΗΚΕΗ).
- Η ακόμα πιο ετερόκλητη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορίου, διαχωρίζεται σε Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Διεύθυνση Ανάπτυξης της Τοπικής Οικονομίας, λόγω της αναγκαιότητας της ανάδειξης και διαχείρισης θεμάτων σχετικών με το περιβάλλον και την ενέργεια, καθώς της προώθησης και στήριξης της τοπικής οικονομίας.
Επίσης, δημιουργείται μια νέα Διεύθυνση, αυτή της Προστασίας και Ανάδειξης Ενετικών Τειχών και Παλιάς Πόλης, με στόχο, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης (ΠΣΠΑ) που θα υπογραφεί μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου και του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), και η οποία συνδυάζεται με την αναμενόμενη παραχώρηση των Ενετικών Τειχών στο Δήμο Ηρακλείου.
Σύμφωνα με τις παραπάνω αλλαγές, οι νέες Διευθύνσεις του Δήμου Ηρακλείου είναι 16 (από 12) και είναι οι εξής:
- Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Συγχρηματοδοτούμενων Έργων
- Δημοτικής Αστυνομίας
- Διοικητικών Υπηρεσιών
- Οικονομικής και Ταμειακής Διαχείρισης
- Δημοτικών Πόρων και Προσόδων
- Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών
- Κοινωνικής Μέριμνας
- Παιδείας
- Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς
- Υπηρεσιών Δόμησης
- Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού
- Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- Τεχνικών Έργων και Μελετών
- Προστασίας και Ανάδειξης Ενετικών Τειχών και Παλιάς Πόλης
- Συντήρησης και Αυτεπιστασίας
- Ανάπτυξης της Τοπικής Οικονομίας
Τροποποιήσεις επέρχονται και στα Τμήματα, όπου μεταξύ άλλων δημιουργούνται αυτοτελή Τμήματα Πρόληψης, Προστασίας, Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων, Διαχείρισης Ολικής Ποιότητας, καθώς και Εθελοντισμού, τα οποία υπάγονται απευθείας στον Δήμαρχο. Μια κίνηση που, όπως δήλωσε ο κ. Καλοκαιρινός, αναδεικνύει και την σπουδαιότητα την οποία αποδίδει η Δημοτική Αρχή τους παραπάνω τομείς της Δημοτικής δράσης.
Μια ακόμη σημαντική αλλαγή είναι η ένταξη των πρώην αποκεντρωμένων υπηρεσιών των Δημοτικών Ενοτήτων στις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου, αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες και αναγνωρίζοντας την ισοτιμία τους με αυτή της Δημοτικής Ενότητας Ηρακλείου, η μέριμνα για την διοικητική υποστήριξη και εξυπηρέτηση των πολιτών στις Δημοτικές Κοινότητας Αγίου Σύλλα, Κυπαρισσίου και Κάτω Ασιτών, καθώς και ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων διοικητικής υποστήριξης και εξυπηρέτησης των πολιτών των Δημοτικών Κοινοτήτων, από την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω ΚΕΠ.
Δημιουργείται Τμήμα Άρδευσης, με αρμοδιότητες που σχετίζονται με τη συντήρηση και επισκευή του δικτύου άρδευσης και γενικότερα με τα τεχνικά προβλήματα που αναφύονται, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Κοινότητες.
Οι αρμοδιότητες του πρώην ενιαίου Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας διαχωρίζονται βάσει του αντικειμένου τους στο Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης Δημοτικής Περιουσίας και στο Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας και Κοινοχρήστων Χώρων.
Λόγω της αναγκαιότητας του εκσυγχρονισμού και του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και της λήψης αποτελεσματικότερων μέτρων ασφαλείας των συστημάτων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, το πρώην Τμήμα Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Διαφάνειας, διαχωρίζεται στα Τμήματα, α) Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, β) Μηχανογραφικής Υποστήριξης και γ) Επικοινωνιών, Δικτύων και Κυβερνοασφάλειας.
Για την ανάδειξη και την ορθολογικότερη αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, γίνεται διαχωρισμός του Τμήματος Κυκλοφορίας και Συγκοινωνιών σε Τμήμα Βιώσιμης Κινητικότητας και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και στο Τμήμα Κυκλοφοριακών Εφαρμογών και Ρυθμίσεων.