Το θέμα θωράκισης περιοχών που κινδυνεύουν από κατολισθήσεις βάζει επιτακτικά η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει επίσης ότι επιθυμεί όλα τα σοβαρά θέματα θωράκισης των περιοχών της Κρήτης να τεθούν ως θέματα της ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 26 Μαρτίου προκειμένου να υπάρξει σχετική ενημέρωση των συμβούλων.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης, η παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο είχε θέσει ήδη από τον Ιανουάριο, το συγκεκριμένο θέμα.
«Τότε, για το φαράγγι του Κουρταλιώτη στο νότιο Ρέθυμνο, η περιφερειακή αρχή έριξε την ευθύνη «στον Θεό και στα …κατσίκια», για να τεκμηριώσει την υποτιθέμενη αδυναμία πρόβλεψης τέτοιων φαινομένων» αναφέρεται χαρακτηριστικά, όπου και προστίθεται:
«Βέβαια, παρόμοιες είναι οι απαντήσεις της και για τις πλημμύρες, τους σεισμούς και τις πυρκαγιές. Φταίει «η κλιματική κρίση, φταίνε οι κάτοικοι που δεν προνοούν για την περιουσία τους, φταίει ο κακός μας ο καιρός», κτλ, λες και είναι περίεργο τον χειμώνα να έχουμε βροχές ή να σημειώνονται σεισμοί σε μια περιοχή όπως η Κρήτη που κατατάσσεται στις περιοχές μεγάλου σεισμικού κινδύνου.
Κάθε ευφάνταστη δικαιολογία επιστρατεύεται από την περιφερειακή αρχή για να μη φανεί ο ένοχος : Η πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ και της ίδιας της περιφέρειας. Πολιτική που λογαριάζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας ως κόστος».
Η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει ότι είναι απαράδεκτο το 2024 «με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, να μην παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας από κατολισθήσεις- βραχοπτώσεις, καθώς και να μην υλοποιούνται αντισεισμικά, αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά έργα».
«Είναι απαράδεκτο ότι ακόμη και οι τραγικές περιπτώσεις, όπως αυτή το 2022 με την πτώση βράχου στην Αγιά Φωτιά και τον άδικο χαμό μιας γυναίκας, δεν συγκίνησαν κεντρικό και τοπικό κράτος για να πάρουν μέτρα πρόληψης». Υποστηρίζει σε ανακοίνωση της η παράταξη και τονίζει:
«Τώρα προκύπτει ξανά το σοβαρό ζήτημα των βραχοπτώσεων στο φαράγγι του Κοτσιφού στο Ρέθυμνο, ευτυχώς χωρίς θύματα. Είναι πολλά τα ζητήματα που προκύπτουν και τα βάζουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής. Ζητήματα σχετικά με την πληρότητα της μελέτης, την ορθότητα εκτέλεσης των εργασιών και κυρίως των από δω και πέρα παρεμβάσεων της περιφερειακής αρχής, της ευθύνης τοπικού και κεντρικού κράτους».