Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε, στη Τύλισο, η προετοιμασία μαγειρέματος 300 κιλών μπακαλιάρου, σε διάφορες εκδοχές, παρουσία της chef Νεκταρίας Κοκκινάκη η οποία, δημιούργησε και το δικό της πιάτο, μπακαλιάρο με σταμναγκάθι και αποκάλυψε μερικά από τα μυστικά ψησίματος του συγκεκριμένου ψαριού, στις γυναίκες του χωριού, αλλά και στον κ. Μιχάλη Χαλκιάδακη, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τυλίσου, ο οποίος είναι ο μόνος άνδρας που συμμετέχει, σταθερά, κάθε χρόνο στη διαδικασία μαγειρέματος του μπακαλιάρου.
Έτσι αργότερα, το μεσημέρι, όπως δήλωσε ο κ. Χαλκιαδάκης στο Maleviziotis.gr, όλα αυτά τα πιάτα, με τις μοναδικές παραδοσιακές γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα, θα «κοσμήσουν» τον μπουφέ που θα στηθεί στην Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου, η οποία φιλοξενεί την ημερίδα με τίτλο «Cultural routes-local products and gasronomic tourism», όπου στα πλαίσια της πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Τύλισο, το ετήσιο φεστιβάλ μπακαλιάρου, παρουσία σπουδαίων προσωπικοτήτων όπως ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου του Βένετο και πρόεδρος της πολιτιστικής διαδρομής κ. Roberto Ciambetti. Επίσης θα παραβρεθούν ο αντιπεριφερειάρχης πολιτισμού της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Γαλικίας.
Οι φιλοξενούμενοι της Δημοτικής Πινακοθήκης Μαλεβιζίου, θα έχουν επίσης την δυνατότητα, να γνωρίσουν, μέσω του ΠΣ Τυλίσου, και μια άλλη πτυχή της Κρητικής φιλοξενίας, διασκεδάζοντας με παραδοσιακή μουσική, από ντόπιους καλλιτέχνες του Μαλεβιζίου. Συγκεκριμένα τον κ. Γιώργο Ζαχαριουδάκη στη λύρα, τον κ. Γιάννη Γωνιανό στο λαούτο και τον κ. Δημήτρη Αλμπαντάκη στη κιθάρα. Ενώ η μουσική εκδήλωση θα πλαισιωθεί και χορευτικά από την ομάδα Ελληνικών παραδοσιακών και λαϊκών χορών του Γιώργου Μπιλάλη και της Κατερίνας Νιράκη.
Ουσιαστικά αυτή η ημερίδα είναι η πρώτη, από τις 40 πολιτιστικές, συναρπαστικές, διαδρομές της «Via Querinissima» και ακολουθεί τα βήματα του Pietro Querini, ενός Βενετού ευγενή και εμπόρου του 15ου αιώνα, και αποκαλύπτει πτυχές της ιστορίας που διαμορφώνουν τις σχέσεις των ευρωπαϊκών λαών έως σήμερα και την σχέση που είχε εκείνος με το Μαλεβίζι και την Τύλισο η οποία υπήρξε φέοδό του την εποχή της Ενετοκρατίας.
Ο Pietro Querini είναι εκείνος που εισήγαγε, τον μπακαλιάρο, στην Κρήτη μετά το ναυάγιό του στα νησιά Lofoten της Νορβηγίας. Κατά την επιστροφή του στη Βενετία, ο Querini διέδωσε το ψάρι αυτό, σε όλη τη Μεσόγειο, και τότε μάλιστα, η Κρήτη, ως σημαντικός σταθμός στο ταξίδι του, υιοθέτησε την συγκεκριμένη τροφή, ως βασικό συστατικό στην τοπική κουζίνα, ειδικά κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.
Η Γιορτή Μπακαλιάρου στην Τύλισο είναι, λοιπόν μια ευκαιρία να τιμηθεί αυτή η ιστορική σύνδεση και να εορταστεί η τοπική γαστρονομική παράδοση. Με εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν γευσιγνωσία, μουσική, χορό και αφηγήσεις της ιστορίας του μπακαλιάρου και της σχέσης του με τη Via Querinissima. Η γιορτή έχει προσελκύσει ντόπιους και επισκέπτες, προωθώντας την κατανόηση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η 3win Action με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου συμβάλλουν ενεργά στην ανάδειξη της γιορτής μέσω εκπαιδευτικών δράσεων, προώθησης στα κοινωνικά δίκτυα και συνεργασιών με τοπικούς φορείς, ενισχύοντας τη σύνδεση της Τυλίσσου με την ευρύτερη πολιτιστική διαδρομή της Via Querinissima.
Η ιδέα της πολιτιστικής διαδρομής ξεκίνησε όταν ο κ. Gian Andrea Garancini ήταν Αντιδήμαρχος Τουρισμού στο Δήμο Ηρακλείου και συνεχίστηκε αργότερα από την συνεργασία της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και της 3win Action. Και έφτασε ως την Τύλισο χάρη στην αγάπη που έχει ο Τυλισανός κ.Κώστας Αθανασάκης για το χωριό του, ο οποίος επικοινώνησε την συγκεκριμένη ιδέα στον ΠΣ Τυλίσου μέσω της συζύγου του κ. Γιώτας Θεργιοπούλου, η οποία είναι μέλος του Συλλόγου.
Εν κατακλείδι να αναφέρουμε πως το κέρασμα του ΠΣ Τυλίσου, το οποίο έχει γίνει πλέον θεσμός θα συνεχιστεί και φέτος, μετά τον εσπερινό που θα τελεστεί στον ναό του Αγίου Νικολάου, στην Τύλισο, στις 6:30 σήμερα το απόγευμα, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, καθώς όσοι παραβρεθούν θα έχουν την δυνατότητα να γευτούν τηγανιτό μπακαλιάρο, σκορδαλιά, σαλάτα και να πιούν άφθονο κρασί.
πηγή: Μελεβιζιώτης