Το πρόβλημα στη δημόσια Υγεία είναι πολυπαραγοντικό και χρειάζεται ευρύτερη προσέγγιση» ανέφερε μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ζωράκη και Δημήτρη Πιτσουλάκη ο Επικούρος Καθηγητής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κριτσωτάκης.
Ο κ. Κριτσωτάκης αναφέρθηκε στα διαχρονικά προβλήματα της δημόσιας υγείας, καθώς και στην έλλειψη διασύνδεσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τα νοσοκομειακά ιδρύματα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το μεγαλύτερο μέρος των προσλήψεων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, αφορά κατά κανόνα αλλαγές υφιστάμενων συμβάσεων, που στην ουσία δεν λύνουν το πρόβλημα.
Όπως τόνισε ο κ. Κριτσωτάκης το πρόβλημα σε ελλείψεις προσωπικού αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και προς το παρών καλύπτεται με «εισαγωγές» από άλλες χώρες και άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν σοβαρά, πολυπαραγοντικά προβλήματα στον τομέα της Υγείας που χρίζουν άμεσου σχεδιασμού και παρεμβάσεων και σχετίζονται με αρκετά υπουργεία, καταλήγοντας στο Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Κριτσωτάκη ήδη σε χώρες της Ευρώπης, οι σπουδές της νοσηλευτικής επιδοτούνται και παρέχονται σε πανεπιστημιακό επίπεδο, ενώ τα τελευταία χρόνια η αναλογία νοσηλευτών ανά χίλιους κατοίκους έχει ανέβει σε 10 – 17 ανάλογα με τη χώρα, τη στιγμή που η Ελλάδα μένει στάσιμη στους 3.5 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, αλλά και τους εργαζόμενους στον κλάδο της Υγείας.