«Κατ΄ αρχάς δεν ανησυχούμε αλλά πρέπει οι παραγωγοί να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι σε σχέση με τον ιό του Νέου Δελχί» ανέφερε στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και στους Γιάννη Ζωράκη και Δημήτρη Πιτσουλάκη, ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου κ. Μανώλης Ροδιτάκης.
Ο κ. Ροδιτάκης υποστήριξε πως πρόκειται να έναν DNA ιό, ο οποίος και είναι γενικά γνωστός στους παραγωγούς, ωστόσο διασπείρεται διαρκώς και εξαπλώνεται στην Ευρώπη.
«Προσβάλλει μεγάλο είδος φυτών και κυρίως τα κηπευτικά, αλλά ειδικότερα στα κολοκυθοειδή, όπως είναι κολοκυθάκια, μπάμιες, πεπόνι, καρπούζι και λοιπά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ροδιτάκης για να προσθέσει:
«Γενικά δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Ορισμένες φορές βέβαια είναι οι χρονιές τέτοιες που η διαχείριση του εχθρού αποτυγχάνει και υπάρχουν εξάρσεις όπου έχουν ξεπατωθεί καλλιέργειες, ειδικά στην έναρξη της φύτευσης».
Όπως υποστήριξε ο κ. Ροδιτάκης η αντιμετώπιση του ιού, είναι η σωστή αντιμετώπιση του εχθρού. Ο φορέας του δηλαδή, ο αλευρώδης του καπνού, ο οποίος και είναι παντού.
«Θέλει προσοχή και σωστή ενημέρωση προκειμένου να έχουμε έγκυρη διάγνωση» υποστήριξε ο κ. Ροδιτάκης προσθέτοντας:
«Πρέπει να βλέπουμε τα συμπτώματα, τα οποία μεταξύ άλλων είναι το κιτρίνισμα των φύλων, η διόγκωση των νευρώσεων, συστροφή, ανωμαλίες στην ανάπτυξη του καρπού.
Σύμφωνα με τον κ. Ροδιτάκη υπάρχει το κατάλληλο εργαστήριο του ΕΛΓΟ Δήμητρα όπου μπορεί και να γίνει η ταυτοποίηση του ιού.