Ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης, Θανάσης Περυσινάκης, εκφράζει αισιοδοξία για την ψηφιακή μετάβαση του νησιού, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα Κρήτης 103,1.
Σύμφωνα με τον κ. Περυσινάκη, η Κρήτη έχει τη δυνατότητα να βρει τον βηματισμό της στην ψηφιακή εποχή, με στόχο όλα τα διοικητικά και επιχειρηματικά να γίνονται εξ αποστάσεως. “Να μην χρειάζεται κανένας να έρχεται στην Περιφέρεια για να καταθέσει ένα χαρτί”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Περυσινάκης, ο οποίος τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον στρατηγικό σχεδιασμό για την “Έξυπνη Κρήτη του 2030”, υποστηρίζει ότι υπάρχει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και η υποδομή για την υλοποίηση της ψηφιακής μετάβασης.
Η Περιφέρεια μπορεί να παρέχει απομακρυσμένα όλες τις υπηρεσίες, ειδικότερα μέσα του Gov.gr. Δεν έχει νόημα να έρθει πλέον ούτε ο αγρότης στην Περιφέρεια ούτε ο Κτηνοτρόφος” δήλωσε ο κ. Περισυνάκης για να προσθέσει:
«Δεν χρειάζεται ο γεωργός από το Οροπέδιο να κατέβει στον Άγιο ή ο κτηνοτρόφος στα Σφακιά να επισκεφθεί την Περιφέρεια στα Χανιά για να εξυπηρετηθεί. Από την άλλη πλευρά, ο κάθε υπάλληλος έχει πολλές παράλληλες δραστηριότητες. Ενώ όταν όλα τα χαρτιά είναι ψηφιοποιημένα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Επίσης, σκοπός είναι να βάλουμε και την τεχνητή νοημοσύνη στο παιχνίδι για την καλύτερη εξυπηρέτηση».
Όπως τόνισε ο κ. Περισυνάκης προχωρά σε μία ολοκληρωμένη ψηφιακή στρατηγική με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας με μοναδικό σκοπό την ανάπτυξη της περιφέρειας Κρήτης και την άρση των αποστάσεων. Σύμφωνα με τον κ. Περισυνάκη πρέπει επίσης το σχέδιο της Περιφέρειας να προλάβει το Ταμείο Ανάκαμψης και να γίνει άμεσα η παρουσίαση της ψηφιακής στρατηγικής για να συμβάλουν όλες οι Αντιπεριφέρειες.
Ως καλή πρακτική ο κ. Περισυνάκης περιέγραψε την Περιφέρεια Αττικής, λέγοντας πως σκοπός είναι η Περιφέρεια Κρήτης να φθάσει στην αύξηση των ψηφιοποιημένων υπηρεσιών του Gov.gr, αλλά και να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσης μέσω συγκεκριμένων μελετών προκειμένου στη συνέχεια να διεκδικηθούν χρηματοδοτήσεις.
Ο κ. Περισυνάκης υποστήριξε πως η Κρήτη δεν έχει μείνει πίσω, λέγοντας πως υπάρχει η σχετική υποδομή για να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Περιφέρειας. Ο αρμόδιος εντεταλμένος σύμβουλος έκανε σαφές πάντως πως υπάρχουν σημεία βελτίωσης, τα οποία όμως εκτίμησε ότι μπορούν να επιτευχθούν.
Στόχοι της “Έξυπνης Κρήτης 2030”:
- Απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών
- Βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών
- Ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας
- Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας