Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 μπορεί να έχουν περάσει πάνω από δύο χρόνια, ωστόσο ο πόλεμος όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά μεταφέρεται και σε άλλα επίπεδα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κόστους των ζωοτροφών, οι οποίες από την έναρξη του πολέμου κι έπειτα παραμένουν στα ύψη. Παρά το γεγονός ότι από την έναρξη του πολέμου μέχρι και σήμερα έχει μειωθεί το κόστος των ζωοτροφών κατά 25 %, δεν έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι τιμές τους, που από τον Φεβρουάριο του 2022 έχουν σημειώσει τραγικές αυξήσεις.
Το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει οι διορθωτικές κινήσεις στην αγορά, αν και οι πρώτες ύλες των ζωοτροφών εξακολουθούν να πωλούνται πολύ ακριβά επηρεάζοντας σοβαρά την αγροτική παραγωγή.
Όπως τονίζουν μάλιστα αγρότες, από το τέλος του 2021 και μετά δεν υπάρχουν φθηνές πρώτες ύλες στην αγορά.
Τι ισχύει στην Κρήτη
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο σανό και στο τριφύλι, οι τιμές κινούνται σε εφιαλτικά επίπεδα, λόγω μεταφορικού κόστους και καταστροφών του Θεσσαλικού κάμπου αλλά και γενικότερα λόγω του κόστους παραγωγής.
Χαρακτηριστικές είναι και οι τιμές που υπάρχουν καθώς οι ζωοτροφές φθάνουν σε τιμές από 220 έως 250 ευρώ ο τόνος, ενώ για την προμήθεια σογιάλευρου από την Αμερική ο παραγωγός πρέπει να πληρώσει 500 ευρώ τον τόνο.
Και τα υποπροϊόντα ωστόσο όπως είναι το ηλιάλευρο κοστίζουν 300 ευρώ ανά τόνο.
Ακόμα όμως και οι λεγόμενες χονδορειδείς τροφές όπως το τριφύλι σε μορφή πέλετ, ξεπερνούν τα 300 ευρώ ανά τόνο.
Γίνεται κατανοητό το γεγονός πως με τις συγκεκριμένες τιμές, αλλά και την ισχύουσα κατάσταση στην αγορά τα προϊόντα κτηνοτροφίας της Κρήτης είναι πάρα πολύ δύσκολο, αφενός να είναι φθηνά κι αφετέρου να είναι ανταγωνιστικά σε σχέση με άλλα ομοειδή προϊόντα.