Τουλάχιστον 11 νέες αξιολογήσεις μέσα στο 2024 φέρνιυν την Ελλάδα πιο ψηλά στην επενδυτική βαθμίδα, ανοίγοντας την πόρτα σε ακόμα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια προς τη χώρα μας. Η νέα χρονιά κρύβει 11 νέες αξιολογήσεις από πέντε διεθνείς οίκους για την ελληνική οικονομία. Ο επόμενος εθνικός στόχος που πλέον τίθεται είναι πριν από το τέλος της κυβερνητικής τετραετίας η χώρα να έχει ανέβει, τουλάχιστον, άλλα τρία από τα πέντε σκαλιά που τη χωρίζουν από την Α κατηγορία της ελίτ των κρατών-μελών της Eυρωζώνης.
Ολα αυτά, όμως, σε μια δύσκολη χρονιά όπου η ανάπτυξη και οι αναβαθμίσεις πατάνε φρένο στην Ευρώπη. Ωστόσο, η Ελλάδα κοιτάζει με φόρα προς νέα και πιο υψηλά επίπεδα αναβαθμίσεων. Αλλά είναι και αναγκασμένη να το κάνει, αφού, παρά τα άλματα ανόδου που κατέγραψε το 2023, προς το παρόν έχει καταφέρει να πατήσει στο πρώτο σκαλοπάτι της επενδυτικής κατηγορίας.
Ο χορός των αξιολογήσεων ξεκινά από αυτό τον μήνα. Τα βλέμματα όμως στρέφονται στις 15 Μαρτίου, οπότε και θα δημοσιευτεί η έκθεση του οίκου Moody’s, που είναι ο μόνος που ακόμα κατατάσσει την ελληνική οικονομία μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική.
Τα πρώτα πραγματικά καλά νέα για τη χώρα μας αναμένονται σύντομα, όταν τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στην Bloomberg Index Services. Από τη στιγμή εκείνη, 17 ομολογιακές εκδόσεις Ελληνικού Δημοσίου χρέους αξίας 73 δισ. ευρώ θα εισέλθουν σε δείκτες που προορίζονται για χρέος χώρας που διαθέτει επενδυτική βαθμίδα (investment grade), βάζοντας ξανά τα ελληνικά ομόλογα στις οθόνες και τα χαρτοφυλάκια των μεγαλύτερων επενδυτικών Ταμείων του κόσμου.
Πρωταρχική ανάγκη της Ελλάδας, φυσικά, είναι να κρατηθεί στην επενδυτική κατηγορία έπειτα από 13 χρόνια παραμονής στα «σκουπίδια» των διεθνών αγορών. Χωρίς κανείς να οραματίζεται να φτάσει κάποτε στην κορυφαία αξιολόγηση κρατών ΑΑΑ, από την οποία τη χωρίζουν εννέα σκαλοπάτια αναβάθμισης, η νέα πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι να απομακρυνθεί το ταχύτερο από τον «πάτο» της επενδυτικής κατηγορίας όπου βρίσκεται σήμερα και να ανέβει τουλάχιστον τρεις βαθμίδες που απομένουν ακόμα για να βαθμολογείται ως κατηγορία Β, ώστε αμέσως μετά να προβιβαστεί σε βαθμίδα με το Α μπροστά: Α-, Α3 ή Α-low, ανάλογα με τη βαθμολογική κλίμακα που χρησιμοποιεί κάθε οίκος.
Τότε θα απομένουν δύο τελευταία σκαλιά ακόμα, ώστε να επιστρέψει στη θέση Α+ όπου βρισκόταν το 2009, πριν αρχίσει η μεγάλη κατρακύλα. Η εξέλιξη αυτή θα σημάνει ολική αποκατάσταση και ανάκτηση του εδάφους που έχασε στη διεθνή κατάταξη η Ελλάδα, αφήνοντας πίσω της όχι μόνο ένα πολύ κακό παρελθόν, αλλά ενδεχομένως και οικονομικά ισχυρές χώρες που γονάτισαν και δείχνουν να βουλιάζουν μετά τις τελευταίες διεθνείς κρίσεις, όπως η Ιταλία.