11.30
Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου συναντάται με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου και αφού μπήκαν στο εσωτερικό ακολούθησε ο διάλογός τους μπροστά στις κάμερες.
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως είναι καλύτερο και για τις δύο πλευρές να «μιλήσουμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο», ενώ από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών, για τη διαφύλαξη της ειρήνης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Αρχικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την «ιδιαίτερη χαρά» του για το γεγονός ότι βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα, έπειτα από έξι χρόνια. Έκανε λόγο για «ευκαιρία» προκειμένου να «ξεκινήσει μια νέα εποχή» και σημείωσε πως οι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα έχουν «εποικοδομητικές» συνομιλίες.
«Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα θέματα. Πιστεύω ότι είναι καλύτερο για το μέλλον και των δύο πλευρών να μιλήσουμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
ΠτΔ σε Ερντογάν: Αναγκαίο περισσότερο να εργαστούν από κοινού Ελλάδα και Τουρκία
Από την πλευρά της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επεσήμανε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως τα τραγικά συμβάντα που αντιμετώπισαν η Ελλάδα και η Τουρκία «αποτέλεσαν αφορμή για να αποδειχθεί για μία ακόμη φορά ότι το αίσθημα αλληλεγγύης και η επίδειξη ανθρωπιάς κάτω από δύσκολες συνθήκες είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς».
Η διαπίστωση αυτή, συνέχισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αποτελεί ισχυρή βάση για να στηριχθεί η αμοιβαία πολιτική βούληση για την εδραίωση του κλίματος που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις».
Παράλληλα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε πως, «εάν αναλογιστούμε τι γίνεται στον περίγυρό μας», είναι αναγκαίο «ίσως περισσότερο από ποτέ» να εργαστούν από κοινού οι δύο χώρες, «για την ενίσχυση της ευημερίας, τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας, προς όφελος των δύο λαών και της ευρύτερης περιοχής».
12.30 Συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη συναντά αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έφτασε στην Αθήνα το πρωί, για επίσκεψη εξπρές για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος πήγε με τα πόδια με τη συνοδεία του από το Προεδρικό Μέγαρο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης κατέβηκε τα σκαλιά, τον υποδέχθηκε και ανέβηκαν μαζί ως την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. Φωτογραφήθηκαν και μπήκαν στο εσωτερικό για τη συνάντησή τους.
12: 50 Τι συζητείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνουν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το καλό πνεύμα συνεργασίας, να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να αποφεύγονται οι εχθρικές ενέργειες.
Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να εκδοθεί κοινό κείμενο, το οποίο ωστόσο δεν θα είναι νομικά δεσμευτικό. Είναι μια δήλωση προθέσεων και δεν προκαθορίζει την στάση της Τουρκίας στον διάλογο ωστόσο εκτιμάται ως ένα θετικό γεγονός η καταγραφή του.
13.50 Οι κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου
Στις καλές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύθηκε πως θα συνεχιστούν οι συναντήσεις των δύο μερών, ενώ προανήγγειλε την επίσκεψη του στην Άγκυρα την άνοιξη.
«Με ευθύνη και ρεαλισμό και με την ελπίδα πως οι διμερείς σχέσεις μπορούν να μας οδηγήσουν σε ήρεμα νερά, σας καλωσορίζω στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος και ανέφερε πως επιθυμία της Ελλάδας είναι να οικοδομηθούν μέτρα εμπιστοσύνης και να συνεχίσουν οι συνομιλίες σε παραγωγικό κλίμα όπως συμβαίνει για Τρίτη φορά σε έξι μήνες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο συνολικότερο καλό κλίμα, υπερθεματίζοντας τις καλές σχέσεις στο Μεταναστευτικό, αλλά και στην ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων που αγγίζουν τα 5 δις ευρώ.
«Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών, μέσω της καλύτερης συνεργασίας και των δύο χωρών» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα σταθερά υποστηρίζει και διευκολύνει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη διαφωνία Ελλάδας και Τουρκίας τόσο για το Κυπριακό όσο και για το ζήτημα της υφαλοκριπίδας, λέγοντας πως είναι ίσως η μοναδική διαφωνία που μπορεί να επιλυθεί σε επίπεδο διεθνών δικαστηρίων.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε για την φιλοξενία την ελληνική πλευρά, λέγοντας πως είναι η πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια που πραγματοποιείται επίσκεψη στην Ελλάδα από Τούρκο αξιωματούχο σε επίπεδο αρχηγού Κράτους.
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως πρόθεση της Τουρκίας είναι να συνεχιστούν οι καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφέροντας μεταξύ άλλων, πως στους άμεσους στόχους βρίσκεται η αναβάθμιση των υποδομών στα σύνορα των δύο χωρών, η ενίσχυση και ο διπλασιασμός των όγκων συναλλαγών στο διεθνές εμπόριο και η ανάπτυξη διμερών σχέσεων στον τουριστικό τομέα.
17.30 ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Αναχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Αθήνα, μετά την επίσκεψη-αστραπή, την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την υπογραφή 15 σημαντικών συμφωνιών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό, στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, κάνοντας τα διεθνή ΜΜΕ να μιλούν για «νέα σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ενώ και τα μέσα ενημέρωσης της γείτονος είδαν με θετικό μάτι το ταξίδι του Ερντογάν στην Αθήνα. Το Cnn Turk χαρακτηρίζει την επίσκεψη του τούρκου προέδρου «ιστορική», ενώ η Yeni Safak αναφέρει ότι η Τουρκία θέλει φίλους αλλά περιμένει και αναταπόκριση.
Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν συνυπέγραψαν την Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας Ελλάδας-Τουρκίας. Μια Διακήρυξη που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές είναι ιδιαίτερα σημαντικό κείμενο, καθώς είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία – με τις υπογραφές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σε «ήρεμα νερά».
Επιπλέον, η Διακήρυξη καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και των επαφών στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: Πολιτικός διάλογος (για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στον οποίο εντάσσονται οι διερευνητικές επαφές), θετική ατζέντα (η οποία διαρκώς θα εμπλουτίζεται), Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και μέτρα για τη μείωση «αδικαιολόγητων πηγών έντασης. καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές»).
Είναι μια δήλωση προθέσεων στην οποία και η Τουρκία δεσμεύεται για στους στόχους του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών.
Υπάρχει σαφής αναφορά στη δέσμευση αποφυγής δηλώσεων και ενεργειών που υπονομεύουν το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης ή θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Η γειτονική χώρα δεσμεύεται στην επίλυση όποιας διαφωνίας προκύψει με την Ελλάδα με φιλικό τρόπο είτε με απευθείας διαβουλεύσεις με τη χώρα μας, είτε με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Η Διακήρυξη των Αθηνών δεν αναιρεί τις νομικές θέσεις των δύο χωρών.
Ο Τούρκος πρόεδρος πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου στις 12:15, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός, ενώ λίγο νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν είχε συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκαν για περισσότερο από μιάμιση ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις κοινές τους δηλώσεις έδωσαν το στίγμα για την νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ξεχωριστή ημέρα» καθώς ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας, κάτι που σηματοδοτεί την πρόθεση των δύο χωρών μας να αναζητήσουν νέους δημιουργικούς δρόμους στις μεταξύ τους σχέσεις». Τόνισε δε πως παρά τις επικίνδυνες διακυμάνσεις στις διμερείς σχέσεις, τους τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι.
«Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα, οφείλουν να ζουν ειρηνικά. Να διατυπώνουν τις διαφορές τους, που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Κι αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις», τόνισε. Διεμήνυσε ότι θα επισκεφθεί την ερχόμενη Άνοιξη την Άγκυρα, ενώ επεσήμανε πως «η Γεωγραφία και η Ιστορία μάς έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά».
Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν φωνές -είμαι σίγουρος και στην Ελλάδα και στην Τουρκία- που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση. «Όμως αισθάνομαι χρέος, ιστορικό χρέος, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε τα δύο κράτη δίπλα-δίπλα, όπως άλλωστε είναι και τα σύνορά μας. Μέχρι τώρα πετύχαμε οι σχέσεις μας να επανέλθουν σε ήρεμα νερά. Σήμερα, στο όνομα των επόμενων γενιών, οφείλουμε και οι δύο να χτίσουμε ένα αύριο όπου σε αυτά τα ήρεμα νερά θα φυσήξει κι ένας ούριος άνεμος, ένα αύριο ειρήνης, προόδου και συνεργασίας. Δείχνοντας ευθύνη και ρεαλισμό, θέλω σήμερα να κοιτάξω στο μέλλον» κατέληξε για να συμπληρώσει ότι «η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που, σύμφωνα με την Ελλάδα, συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αρθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας».
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε ότι διαφωνούν με Ερντογάν στο Κυπριακό. «Για μας, το λέω καθαρά, δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα πρέπει να επανεκκινήσει ο διάλογος από κει που διακόπηκε το 2017. Μόνο μέσα απ’ αυτόν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα υπενθύμισε ότι ανάλογο Σύμφωνο Φιλίας και Ουδετερότητας είχε υπογραφεί στην Άγκυρα από τους Ελευθέριο Βενιζέλο και Ισμέτ Ινονού τον Οκτώβριο του 1930 και πως 100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, σήμερα συνάπτεται Διακήρυξη Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας, μια διακήρυξη που είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητη την αναφορά Ερντογάν στα περί «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα σημειώνοντας πως ο προσδιορισμός της ιδιότητας (μουσουλμανική μειονότητα) καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάννης.