Φρέναραν οι μεταβιβάσεις ακινήτων τους πρώτους μήνες του 2025, με αποτέλεσμα να καταγράφεται διψήφια μείωση στα αντίστοιχα φορολογικά έσοδα. Η μεγάλη εικόνα στην αγορά ακινήτων παρουσιάζει στοιχεία επιβράδυνσης όπως αποτυπώνεται και από τη σημαντική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από φόρους μεταβίβασης οικοπέδων, αγροτεμαχίων και κατοικιών την περίοδο Ιανουαρίου–Απριλίου 2025 ανήλθαν σε 180,59 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 17,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, όταν οι εισπράξεις είχαν ανέλθει σε 218,27 εκατ. ευρώ. Μόνο τον Απρίλιο η μείωση των εσόδων από την πώληση κατοικιών ανήλθε σε 22,68% έναντι του Απριλίου του προηγούμενου έτους. Οι υψηλές τιμές των ακινήτων που συνεχίζουν το ράλι της τελευταίας επταετίας έχουν οδηγήσει σε μείωση των συναλλαγών καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες, με συνέπεια να περιορίζονται οι μεταβιβάσεις.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η εικόνα επιβράδυνσης που καταγράφεται στις αγοραπωλησίες ακινήτων συνδέεται εκτός από τις τιμές πώλησης που είναι αρκετά υψηλές για το ποσό που μπορεί να διαθέσει ο μέσος Έλληνας αγοραστής αλλά και με τη μειωμένη προσφορά καινούργιων διαμερισμάτων. Την ίδια ώρα η Τράπεζα της Ελλάδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνολικές και στοχευμένες παρεμβάσεις στην πλευρά της προσφοράς, προτείνοντας μέτρα που θα μπορούσαν να δώσουν ουσιαστική ανάσα στην ολοένα και εντονότερη στεγαστική κρίση. Η γραφειοκρατία σύμφωνα με την έκθεση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ανασταλτικούς παράγοντες για τις νέες κατασκευές. Όπως αναφέρεται η ψηφιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών αδειοδότησης, καθώς και η μείωση του χρόνου και του κόστους μεταβίβασης ακινήτων, μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας. Παράλληλα στο τετράμηνο, οι φόροι που έχουν εισπραχθεί από γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές φτάνουν στα 76,56 εκατ. ευρώ, διατηρούνται σχεδόν στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024 που είχαν ανέλθει σε 76,86 εκατ. ευρώ λόγω του αφορολόγητου ορίου που ανέρχεται στα 800.000 ευρώ και αφορά τις δωρεές και τις γονικές παροχές.
Συνεχίζονται οι αυξήσεις στις τιμές
Είναι ενδεικτικό όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ότι οι τιμές κατοικιών εξακολουθούν να αυξάνονται, αν και με πιο ήπιο ρυθμό. Πιο συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων-εκτιμήσεων που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το α΄ τρίμηνο του 2025 ήταν αυξημένες κατά 6,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024 (10,9%), σημειώνοντας σημαντική επιβράδυνση σε ετήσια βάση. Παρά τις αυξήσεις των τιμών και το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για την κατοικία κατά τους πρώτους μήνες του 2025, ορισμένοι δείκτες συναφείς με την αγορά καταγράφουν αρνητικές μεταβολές.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ μια περαιτέρω άνοδος των τιμών των κατοικιών αναμένεται να οδηγήσει σε κόπωση της εγχώριας ζήτησης στις περιοχές εκείνες όπου οι αξίες υπερβαίνουν τα επίπεδα που είναι προσιτά για τα νοικοκυριά και όπου τα ακίνητα προς πώληση δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των υποψήφιων αγοραστών.
Πηγή: capital.gr