Στα 124 δισ. ευρώ έφθασε στο τέλος του 2024, το σύνολο του δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων από τις τράπεζες, αυξημένο κατά 9,5% από το 2023. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν άνετη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και οι τράπεζες αύξησαν σημαντικά τα χαρτοφυλάκιά τους με επιχειρηματικά δάνεια.
Ειδικά στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς η πιστωτική επέκταση επιταχύνθηκε αυξανόμενη με διψήφια ποσοστά και τα κριτήρια δανειοδότησης χαλάρωσαν από τις τράπεζες, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να χρηματοδοτηθούν. Το κλίμα αυτό διευκολύνθηκε σύμφωνα με την ΤτΕ, από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα δάνεια τω τραπεζών αποτελούν το 62% της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα στη χώρα.
Βεβαίως η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ενισχύθηκε και από τα εταιρικά ομόλογα που εξέδωσαν. Η έκδοση εταιρικών ομολόγων από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ), αυξήθηκε. Αντλήθηκαν με τον τρόπο αυτό συνολικά 2,13 δισ. ευρώ το 2024, καθώς η βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδoς και των ελληνικών τραπεζών, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για μείωση των βασικών επιτοκίων, συνέβαλαν στη διαμόρφωση ευνοϊκού κλίματος και χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις.
Από την άλλη πλευρά η ΤτΕ σχολιάζει ότι “τα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών, τόσο για τα υφιστάμενα δάνεια όσο και για τις νέες συμβάσεις δανείων προς επιχειρήσεις, εξακολουθούν να είναι μεταξύ των υψηλότερων στη ζώνη του ευρώ, παρά την περαιτέρω υποχώρηση τους πρώτους μήνες του 2025 (το Μάρτιο του 2025 τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια υφιστάμενων και νέων συμβάσεων δανείων προς ΜΧΕ διαμορφώθηκαν σε 4,8% και 4,3% αντίστοιχα)”.
Στην αύξηση της επιχειρηματικής χρηματοδότησης συνέβαλε και η επιτάχυνση των εκταμιεύσεων τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις που συνδέονται με το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), η συμβολή των οποίων για το 2024 εκτιμάται σε περίπου 10%, σύμφωνα με την ΤτΕ.
Έτσι, ο λόγος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ΜΧΕ ως προς το ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 31,3% το 2024, έναντι 29,9% το 2023.
Η διάκριση σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις είναι σημαντική. Διότι οι χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις είναι αυτές που απολαμβάνουν άνετη και άφθονη χρηματοδότηση καθώς λαμβάνουν συνολικά το 25% των δανείων προς επιχειρήσεις.
Ακολουθούν με μεγάλη χρηματοδότηση η ναυτιλία και η ενέργεια με τον κάθε κλάδο να συγκεντρώνει το ίδιο ποσοστό, περίπου το 11% των δανείων προς επιχειρήσεις, ενώ με τα ποσοστά τους πλησιάζουν με ποσοστό άνω του 10% η μεταποίηση και μετά το εμπόριο.
Ωστόσο αυτοί κλάδοι παρουσιάζουν και ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που κάνει πιο άνετη τη χρηματοδότησή τους: Τα ποσοστό αθέτησης είναι ασήμαντα, τα μικρότερα στην αγορά και γενικά δεν παρουσιάζονται εδώ κόκκινα δάνεια. Για παράδειγμα στις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις τα ποσοστά αθέτησης είναι 0,5%, στην ενέργεια 0,6% και στη ναυτιλία 0,8%.
Συνολικά στα επιχειρηματικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, τα κόκκινα δάνεια υποχώρησαν στο 2,9% και σύμφωνα με την ΤτΕ το ποσοστό αυτό οφείλεται “κυρίως στο υψηλό ποσοστό ΜΕΔ των πολύ μικρών (10,1%) και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (5,5%).
Τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), καταγράφονται στους κλάδους της αγροτικής δραστηριότητας (17,1%), της εστίασης (12,7%), του εμπορίου (6,8%), των κατασκευών (6,3%), της μεταποίησης (5,5%) και των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης (4,2%).
Υψηλά ποσοστά καταγράφονται και σε επιμέρους κλάδους της μεταποίησης, όπως ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας (15,7%), της βιομηχανίας χάρτου, ξύλου και επίπλων (11,8%) και των λοιπών μεταποιητικών δραστηριοτήτων (9,1%), τα οποία όμως αφορούν πολύ μικρότερα υπόλοιπα χορηγήσεων με μικρή επίπτωση στα τραπεζικά δάνεια.
Πηγή: capital.gr