Πάντοτε η Κρήτη είχε εξέχοντα ρόλο στην πολιτική σκηνή του τόπου, όμως μετά από τη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση φαίνεται πως έχει ρόλο πέρα από πρωταγωνιστικό.
Κατ’ αρχάς ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλκει την καταγωγή του από την Κρήτη. Εκτός αυτού όμως, οι δύο από τους τρεις βουλευτές του Ηρακλείου υπουργοποιήθηκαν. Ο ένας βουλευτής του Ρεθύμνου υπουργοποιήθηκε επίσης, όπως υπουργοποιήθηκαν και η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Κωστής Χατζηδάκης, που έλκουν την καταγωγή τους από το Ρέθυμνο. Και ασφαλώς η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα στο Υπουργείο Υγείας, ως Αναπληρώτρια Υπουργός πλέον.
Εκτός από την κυβέρνηση όμως, και στην αντιπολίτευση, το στοιχείο της Κρήτης είναι εντονότατο. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι κρητικός. Κι όπως μαθαίνουμε ετοιμάζει για κρητικό τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης στο κόμμα του, τον Μανώλη Χνάρη, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που κέρδισε τον Τσίπρα στο Ρέθυμνο.
Στον ΣΥΡΙΖΑ επίσης, αν και κινδύνευσε να μην βγει καν, έχουν επενδύσει πολλά στον Παύλο Πολάκη, επειδή συσπειρώνει γύρω του ένα πιο σκληροπυρηνικό ακροατήριο.
Από την άλλη, ο Χάρης Μαμουλάκης, ο πρώτος βουλευτής στην Κρήτη από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ήδη εμπειρία ως Αναπληρωτής Ανάπτυξης και δεν αποκλείεται άμεσα να αναλάβει τον τομέα Ανάπτυξης και ίσως πιο ενεργό ρόλο μέσα στην Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τωρινή βουλή «φωνάζει» Κρήτη. Ευχή όλων είναι με αυτό το σχήμα, η Κρήτη να μπορέσει επιτέλους να αποκτήσει όσα τις αξίζουν.
Τα στελέχη που βρίσκονται σε κορυφαίες θέσεις:
- Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός.
- Λευτέρης Αυγενάκης: Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
- Μάξιμος Σενετάκης: Υφυπουργός Ανάπτυξης.
- Γιάννης Κεφαλογιάννης: Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.
- Όλγα Κεφαλογιάννη: Υπουργός Τουρισμού.
- Κωστής Χατζηδάκης: Υπουργός Οικονομικών.
- Ειρήνη Αγαπηδάκη: Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.
- Νίκος Ανδρουλάκης: Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
- Μανώλης Χνάρης: Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ (Πιθανότατα)
- Χάρης Μαμουλάκης: Τομεάρχης Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ (Πιθανότατα)