Ο Γιώργος Ταβερναράκης, πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ, μιλά για το ζήτημα με την κατάσταση των μπαλκονιών κτιρίων στο Ηράκλειο, μετά και τα δύο πρόσφατα περιστατικά πτώσης κομματιών, ένα εκ των οποίων προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό ενός ανθρώπου, ενώ αναφέρεται και στο ζήτημα της μείωσης των ορίων οικισμών.
Μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη, αναφέρεται στην εικόνα της κατάστασης λέγοντας πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που υπάρχει σε όλη τη χώρα και παρακολουθείται, ενώ σημειώνει ότι πολλά κτίρια είναι γερασμένα, και σε συνδυασμό με τη σεισμική δραστηριότητα, τα κτίρια καταπονούνται και εξασθενούν ακόμα περισσότερο.
Όπως τονίζει δεν υπάρχει σωστή και έγκαιρη συντήρηση των κτιρίων ενώ ειδικά στο Ηράκλειο σοβαρό είναι το θέμα με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, σημειώνοντας παράλληλα ότι 3 στα 4 οικοδομές είναι χτισμένες προ του 1985. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι το 2023 είχαν καταγραφεί 120 πτώσεις μπαλκονιών σε όλη την χώρα ενώ προσθέτει ότι τα κτίρια που έχουν φτιαχτεί μετά το 2000 είναι με πολύ βελτιωμένους κατασκευαστικούς όρους και δύσκολα αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Ο ίδιος αναφέρεται στην ανάγκη δημιουργίας ενός θεσμικού πλαισίου για τις συντηρήσεις των κτιρίων τονίζοντας πως συνήθως οι ιδιοκτήτες δεν προχωρούν σε τέτοιες παρεμβάσεις, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους ενώ καλεί τους πολίτες να προχωρούν σε ελέγχους των κτιρίων τους, λέγοντας ωστόσο πως η πολιτεία είναι αυτή που θα πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα και να βρει τρόπους προκειμένου να καθοδηγήσει τους ιδιοκτήτες προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιπλέον αναφέρεται στη δικαιοσύνη η οποία φτάνει να κατηγορεί μηχανικούς για τα επικίνδυνα κτίρια, λέγοντας πως ως θεσμικό κομμάτι της πολιτείας θα έπρεπε να συμβάλλει στην κατάσταση.
Κλείνοντας μιλά για το θέμα της μείωσης των ορίων οικισμών υποστηρίζοντας ότι ανατρέπεται μια οικοδομική δραστηριότητα της τάξης του 18%, δημιουργεί ανασφάλεια στους ιδιοκτήτες, καταργεί την αρχή της αναλογικότητας, χαρακτηρίζοντάς τη αντισυνταγματική ενώ κάνει λόγο για απαξίωση των περιουσιών που ανοίγει τον δρόμο σε κάποιους να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να αγοράσουν οικόπεδα μαζικά και πιο φθηνά.