Τη σύμπτυξη των διεθνών διαγωνισμών για τα θαλάσσια οικόπεδα ενδιαφέροντος της Chevron και της HelleniQ Energy στα Νότια της Κρήτης και της Πελοποννήσου, σε έναν διαγωνισμό, προκρίνει η πολιτική ηγεσία και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) για να τρέξει με γρήγορες διαδικασίες το μεγάλο project των υδρογονανθράκων που βάζει ορίζοντα υποβολής δεσμευτικών προσφορών πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.
Το φιλόδοξο κυβερνητικό σχέδιο που τρέχει η ΕΔΕΥΕΠ έχει ήδη μπει στις ράγες ώστε μετά την απόφαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου, να βγει στον αέρα η προκήρυξη και να διαβιβαστεί στη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Κομισιόν όπου θα μείνει αναρτημένη στην Εφημερίδα της Ε.Ε. για 90 ημέρες.
«Μας πήρε δύο χρόνια για να ολοκληρώσουμε τον προηγούμενο σχεδιασμό, τώρα πάμε να τρέξουμε όλες τις διαδικασίες μέσα σε εννέα μήνες», αναφέρει αρμόδια κυβερνητική πηγή που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις πολιτικές και διπλωματικές διεργασίες των ερευνών. Οπως εξηγεί, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum που επικρατεί παγκοσμίως στον τομέα των ορυκτών καυσίμων και την ταχύτητα με την οποία επιδιώκει να προχωρήσει τα επόμενα βήματα και ο πολυεθνικός κολοσσός της Chevron. «Υπάρχει μια αντίληψη αυτή την περίοδο για τα ορυκτά καύσιμα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε καθώς όλοι είναι ζεστοί να προχωρήσουν οι αναγκαίες διαδικασίες. Αν οι συνθήκες αλλάξουν, ενδεχομένως κάποια πράγματα να μην είναι τόσο ελκυστικά όσο σήμερα, επομένως είναι καλό να κλειδώσουμε το ενδιαφέρον», λένε οι ίδιες πηγές.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα με το θαλάσσιο χωροταξικό, κρίνεται επίσης μια σημαντική εξέλιξη για τους υδρογονάνθρακες γιατί έρχεται να καλύψει ένα διοικητικό κενό, το οποίο είχαν επικαλεστεί οι περιβαλλοντικές οργανώσεις όταν είχαν κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το οικόπεδο νοτιοδυτικά της Κρήτης. Σε ό,τι αφορά το γεωπολιτικό τοπίο, το νομικό πλαίσιο, τονίζουν πηγές, ήταν αρκετά σαφές και οι σχεδιασμοί έχουν γίνει πολύ προσεκτικά ώστε να μην υπάρξουν παρερμηνείες και αντιδράσεις.
Ο βηματισμός
Ο αμερικανικός πολυεθνικός κολοσσός της Chevron έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Νότια της Πελοποννήσου», «Νότια της Κρήτης Ι» και «Νότια της Κρήτης ΙΙ», ενώ η HELLENiQ Energy για το «Α2», το οποίο συνορεύει με το «Νότια της Πελοποννήσου».
Ο διαγωνισμός είναι διεθνής, επομένως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος και από άλλους παίκτες του παγκόσμιου upstream. Και μόνο το γεγονός ότι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εξορύξεων στον κόσμο έχει επιλέξει αυτά τα τρία οικόπεδα, βάζει εκ των πραγμάτων στα ραντάρ των ξένων εταιρειών τα εγχώρια πιθανά κοιτάσματα. Ωστόσο, πρόκειται για ένα σενάριο που μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν θα επιβεβαιωθεί ή όχι.
Σαφείς ενδείξεις ενδιαφέροντος για τα ελληνικά οικόπεδα φαίνεται ότι υπάρχουν και από άλλους διεθνείς μνηστήρες και για τα νέα block, αλλά και για παλαιότερες παραχωρήσεις. Πιο ελπιδοφόρο block αυτής της κατηγορίας προβάλλει το οικόπεδο 2, δυτικά της Κέρκυρας στο Ιόνιο Πέλαγος.
Πρόσφατα, η Energean, που κατέχει ως operator το 75% της κοινοπραξίας (η HELLENiQ Energy ελέγχει το υπόλοιπο 25%), ζήτησε και έλαβε ένα χρόνο παράταση από την ΕΔΕΥΕΠ για να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε επενδυτική απόφαση ως προς την πρώτη ερευνητική γεώτρηση.
Η εταιρεία δεν έχει κρύψει ότι είναι ανοιχτή σε πιθανή συνεργασία με νέο εταίρο που θα θελήσει να μπει στο σχήμα. Εκτιμάται ότι από το οικόπεδο 2 θα μπορούσε να προέλθει το επόμενο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, υπάρχουν ήδη συζητήσεις με διεθνή πετρελαϊκό όμιλο. Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι παρά την πολυπλοκότητα του οικοπέδου, το γεγονός ότι επικοινωνεί με την ιταλική χερσόνησο και ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά μηνύματα για πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων από το στάδιο των σεισμικών γεωτρήσεων, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκαταλέγεται στις παραχωρήσεις που θα μπορούσαν να παράξουν θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
Στα τέλη του 2022, η Energean ολοκλήρωσε την τρισδιάστατη σεισμική έρευνα στο Βορειοδυτικό Ιόνιο, αποκτώντας δεδομένα από περίπου 2.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σήμερα, η παραχώρηση παραμένει στάσιμη, καθώς αφενός η εταιρεία είναι σε αναζήτηση partner, αφετέρου παραμένει σε εκκρεμότητα η χερσαία βάση στο λιμάνι της Πάτρας για τον εξοπλισμό που θα απαιτηθεί προκειμένου να γίνει η πρώτη γεώτρηση.
Η περίπτωση της Exxon
Aναφορικά με την ExxonMobil, που αποτελεί το βαρύ πυροβολικό των ελληνικών γεωτρήσεων αλλά και το αντίπαλο δέος της Chevron στις έρευνες, η αμερικανική εταιρεία αναπτύσσει ήδη δραστηριότητα ως operator της κοινοπραξίας με την HELLENiQ Energy στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η πιο ώριμη περιοχή είναι αυτή ΝΔ του νησιού, με την εταιρεία να έχει ήδη πάρει παράταση από την ΕΔΕΥΕΠ για το block δυτικά της Κρήτης έως τον Απρίλιο του 2026, προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.
Παρότι στην αγορά προεξοφλείται η αποχώρηση από το επίμαχο οικόπεδο, κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η εταιρεία θα πορευτεί με βάση την πρόοδο των ερευνών που θα έχει σε Αίγυπτο και Κύπρο. Οι ίδιες πηγές πιθανολογούν ότι η εταιρεία δεν θα κρατήσει το σύνολο του μεγάλου block που είναι 20.000 χιλιόμετρα, όπου κάποια τμήματα είναι σε πολύ βαθιά νερά και πολύ δύσκολα. Γι’ αυτό δεν αποκλείουν -περνώντας στην επόμενη φάση των ερευνών- να επιστρέψει μεγαλύτερο κομμάτι της παραχώρησης στο Δημόσιο από εκείνο που ορίζει ο νόμος -τουλάχιστον 20%– και να παραμείνει στην περιοχή.
Πηγή: newmoney.gr