Ο Ηρακλής Πυργιανάκης, αρχιτέκτονας – μηχανικός με ειδίκευση στην πολεοδομική και οικιστική νομοθεσία και μέλος της επιτροπής του ΤΕΕ που μετείχε στη χάραξη των ορίων των οικισμών το 1985, μιλά για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τη μείωση στα όρια των οικισμών και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα, με τις διευκρινίσεις από το ΣτΕ και τις φήμες που θέλουν το υπουργείο να προωθεί μια μέση λύση.
Μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη, τονίζει ότι το θέμα αφορά σχεδόν 12.000 οικισμούς σε όλη την χώρα και μια τέτοια ρύθμιση θα οδηγήσει σε καταστροφή περιουσιών και ανθρώπους σε αδιέξοδο καθώς πολλά οικόπεδα θα μετατραπούν σε χωράφια.
Όσον αφορά τις διευκρινίσεις του ΣτΕ για τους όρους δόμησης και τη μη επέκταση ορίων οικισμών, τις χαρακτηρίζει «χοντρή κοροϊδία και συγχορδία ΣτΕ-κυβέρνησης», λέγοντας πως αυτές τις απαντήσεις έπρεπε να τις δώσει η κυβέρνηση και κάνει λόγο για εμπλοκή στη διάκριση των εξουσιών. Όπως υπογραμμίζει, το ΣτΕ μπορεί μεν να προτείνει την πολεοδόμηση των εκτάσεων ως όρο για την επέκταση των οκιισμών , ωστόσο, όπως λέει ο κ. Πυργιανάκης αυτό είναι δώρον – άδωρο καθώς για να γίνει αυτό χρειάζονται πολλά χρόνια και χρήματα.
Παράλληλα υπογραμμίζει ότι το υπουργείο και το ΣτΕ ψεύδονται ότι δεν τηρήθηκαν οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές του Π.Δ. του 1985, λέγοντας πως οι τότε οριοθετήσεις έγιναν με βάση εκείνο το διάταγμα ενώ υπογραμμίζει ότι το Π.Δ. του 2025 βάζει σχεδόν τις ίδιες προϋποθέσεις και είναι λίγοι οι οικισμοί που δεν τις τήρησαν και τώρα την πληρώνουν όλοι με μια οριζόντια απόφαση.
Επίσης υποστηρίζει ότι κερδισμένοι θα είναι οι ξενοδόχοι καθώς θα μπορέσουν να αγοράσουν τις εκτάσεις, που πλέον θα θεωρούνται αγροτικές, και θα μπορούν να οικοδομήσουν ξενοδοχεία, με ειδικούς όρους δόμησης και αυξημένους συντελεστές αφού θα έχουν μαζεμένες τις εκτάσεις που χρειάζεται για να προβούν σε κάτι τέτοιο. Επιπλέον, ένας ιδιώτης θα μπορεί να πάρει αυτά τα χωράφια φθηνά, να τα πολεοδομήσει και να τα πουλήσει ακριβότερα ως οικοδομήσιμα οικόπεδα.
Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι αυτή η απόφαση θα ενισχύσει την αστυφιλία, την ώρα που η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα όπου σχεδόν οι δύο στους τρεις πολίτες της, ζουν σε δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) κι ενώ υπάρχει σε εξέλιξη μεγάλη στεγαστική κρίση, ενώ προσθέτει ότι θα βοηθηθούν τα ξένα funds και οι εταιρίες που έχουν ακίνητα στις πόλεις, προκειμένου να τα ενοικιάσουν ή να τα πουλήσουν, κάνοντας λόγο για ένα οργανωμένο σχέδιο.
Τέλος αναφέρεται σε ρεπορτάζ που λέει ότι πιθανόν να προβλεφθεί μια ενδιάμεση ζώνη, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία ακόμη κοροϊδία, καθώς θα αφορά οικοδόμηση για πάνω από 2.000 τ.μ., την ώρα που τα περισσότερα οικόπεδα είναι μέχρι 300 ή 500 τ.μ. και χωρίς να υπολογίζεται το κόστος για τους ιδιοκτήτες ενώ κλείνοντας σημειώνει ότι πολλοί πολίτες δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση και καλεί τους ιδιοκτήτες να ενημερωθούν από τους μηχανικούς τους.