Στο δόγμα περί «νόμου και τάξης« και περί «αποκατάστασης της νομιμότητας», το συναντάμε πλέον πολύ συχνά στην κρατούσα πολιτική κατάσταση, αποδίδει τη νέα επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη Ευαγγελισμού ο δικηγόρος Δημήτρης Φουράκης, που εκπροσωπεί τα μέλη της συλλογικότητας και τους συλληφθέντες.
Μιλώντας στο ΘΕΜΑ Κρήτης και στην εκπομπή Πίσω Σελίδες με τον Μάριο Διονέλλη, ο κ. Φουράκης τονίζει πως οι καταληψίες δεν διεκδικούν δικαίωμα ιδιοκτησίας του χώρου, αν και όπως τονίζει, με βάση το αστικό δίκαιο, για όλα τα ακίνητα ισχύει πως αν ένας ιδιοκτήτης εγκαταλείπει τη χρήση του ακινήτου του για πάνω από 20 χρόνια, χάνει πλέον το δικαίωμα να το διεκδικήσει. «Το πανεπιστήμιο θα μπορούσε να διεκδικήσει το ακίνητο στα δικαστήρια αλλά ποτέ δεν το έκανε» αναφέρει συγκεκριμένα, ενώ διερωτάται πώς η αστυνομία επεμβαίνει για να εκκενώσει τον χώρο για λογαριασμό του «νόμιμου ιδιοκτήτη» του και αν αυτό γίνεται και για άλλες περιπτώσεις ιδιωτών.
«Το πανεπιστήμιο είχε εγκαταλείψει το κτίριο στην τύχη του. Στην ουσία το κτίριο δόθηκε σε χρήση του λαού του Ηρακλείου ακριβώς από τη στιγμή που ξεκίνησε η κατάληψη. Αν δεν ήταν υπό κατάληψη, το κτίριο του Ευαγγελισμού θα είχε καταρρεύσει. Σήμερα είναι ένας χώρος πολιτισμού, ένας χώρος αγώνα και πολιτικής δραστηριότητας δίνοντας ζωή στην περιοχή» αναφέρει ο ίδιος.
«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης όποτε θεωρεί πρόσφορες τις συνθήκες καλεί την αστυνομία να κάνει παράνομα τη δουλειά για λογαριασμό του. Η αστυνομία δεν είναι ούτε δικαστής, ούτε δικαστικός επιμελητής, ούτε εφαρμοστής δικαστικών αποφάσεων» λέει ο ίδιος.
Για άλλη μια φορά ο λαός του Ηρακλείου και η γειτονιά καλείται να υπερασπιστεί την Κατάληψη την οποία και στο παρελθόν υπερασπίστηκαν πολύ δυναμικά, ακριβώς επειδή αναγνωρίζουν τον κοινωνικό της ρόλο, αναφέρει ο κ. Φουράκης.