Στις εγκαταστάσεις της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Απριλίου σύσκεψη εργασίας, σηματοδοτώντας τη νέα εποχή για έναν ιστορικό θεσμό που επί δεκαετίες αποτέλεσε σύμβολο αγροτικής εκπαίδευσης στην Κρήτη.
Οικοδεσπότες της συνάντησης ήταν η Διευθύντρια της Σχολής κα Στέλλα Χατζηγεωργίου, καθώς και οι δύο Αντιπρόεδροι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Νεκτάριος Βιδάκης (Α’) και Παναγιώτης Χατζηνικολάου (Β’).
Η Σχολή, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια λειτουργίας, έχει βαθιά ριζωθεί στην αγροτική συνείδηση του τόπου.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
Από εδώ ξεκίνησαν η γραβιέρα Κρήτης και η οργανωμένη μελισσοκομία, ενώ συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση της τοπικής αγροδιατροφικής ταυτότητας.
Ο χώρος που τη φιλοξενεί είναι μοναδικός: σε απόσταση μόλις 500 μέτρων βρίσκονται η αρχαία Γόρτυνα, όπου ανακαλύφθηκε το πρώτο ευρωπαϊκό νομικό κείμενο, και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς, το οποίο ιδρύθηκε με παραχώρηση της ίδιας της Σχολής.
Νέος Φορέας Διαχείρισης
Ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει εγκρίνει το σχέδιο καταστατικού του νέου φορέα διαχείρισης της Γεωργικής σχολής Μεσσαράς.
Το σχέδιο έχει αποσταλεί στους λοιπούς έτερους φορείς ήτοι στην Περιφέρεια Κρήτη, στους Δήμους Ηρακλείου, Φαιστού και Γόρτυνας, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου και στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου. Η νέα αυτή διοικητική δομή –που υποστηρίζεται από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου– έχει στόχο την ταχεία υλοποίηση των δράσεων και την ενεργό εμπλοκή των τοπικών φορέων στη λειτουργία της Σχολής.
Ταυτόχρονα, σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ θα γίνει το επίσημο αίτημα στο ΥπΑΑΤ για την παραχώρηση της χρήσης των εκτάσεων της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ προκειμένου αυτές να αξιοποιηθούν για δράσεις και προγράμματα του νέου φορέα διαχείρισης.
Μέχρι το τέλος Μαΐου, στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η σύσταση του νέου φορέα διαχείρισης, ενώ θα έχει δρομολογηθεί και η διαδικασία μεταβίβασης του δικαιώματος χρήσης και αξιοποίησης των εκτάσεων της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Επιπλέον, θα έχουν καταγραφεί και θα είναι έτοιμες για υλοποίηση οι πρώτες δυνατότητες συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνεργασία που επισφραγίζεται σήμερα, καθώς και με το ΕΛΜΕΠΑ και το ΙΤΕ, με στόχο τη δημιουργία ισχυρών, διαρκών και παραγωγικών συνεργειών για το μέλλον της γεωργικής και επιστημονικής έρευνας στην περιοχή.
Πανεπιστήμια και Έρευνα στο Επίκεντρο
Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σπύρος Κίντζιος, ανέδειξε τον ρόλο της σύνδεσης παραγωγής και ακαδημαϊκής γνώσης. Όπως τόνισε, «χρειαζόμαστε κόμβους επικοινωνίας που μεταφέρουν την έρευνα στον παραγωγό, με κατά παραγγελία λύσεις». Εξέφρασε, επίσης, τον προβληματισμό του για τη μέχρι τώρα αδυναμία πλήρους εμπλοκής των τοπικών φορέων, θέτοντας ως προϋπόθεση την ενεργή στήριξη της τοπικής κοινωνίας.
Ο Πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, κ. Νίκος Κατσαράκης, επεσήμανε τη σημασία της συνέχειας: «Έχουμε δει πολλές προσπάθειες να ξεκινούν και να ναυαγούν. Είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με τη Σχολή και δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε δυναμικά ως ένα από τα πιο ανερχόμενα Πανεπιστήμια της χώρας». Εκ μέρους του ΙΤΕ, ο κ. Γιάννης Βόντας εξέφρασε τη διάθεση του Ιδρύματος να συμμετάσχει στη νέα προσπάθεια.
Ο Δήμαρχος Φαιστού, κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, έκανε λόγο για «αναβίωση ενός χώρου που υπήρξε επί δεκαετίες κέντρο αγροτικής ανάπτυξης» και διαβεβαίωσε ότι «ο Δήμος θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια». Ο Δήμαρχος Γόρτυνας, κ. Μιχάλης Κοκολάκης, δήλωσε ότι η Σχολή «πέρασε στάδια παρακμής», ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «μπορούμε να ξαναζωντανέψουμε τη δόξα της».
Το σχέδιο για την αναγέννηση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς δεν αποτελεί μια απλή αναβάθμιση ενός ιστορικού θεσμού. Είναι μια στρατηγική επένδυση με μακροπρόθεσμο όραμα, που αναγνωρίζει τη Σχολή ως ένα καίριο σημείο σύνδεσης ανάμεσα στην επιστημονική γνώση, την αγροτική παραγωγή και τις ανάγκες της κοινωνίας. Με τις κατάλληλες συνεργασίες και στοχευμένη αξιοποίηση, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας, ικανό να φιλοξενεί σύγχρονη τεχνογνωσία και να αναπτύσσει πρότυπα αγροτικής ανάπτυξης με παγκόσμια εμβέλεια.