Τη δυνατότητα διπλασιασμού των πόρων για τη χρηματοδότηση του στεγαστικού προβλήματος της χώρας περιλαμβάνουν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενδιάμεση αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής, η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη μπορούν μέχρι και να διπλασιάσουν τους πόρους που διατίθενται από τα εθνικά προγράμματα της περιόδου 2021-2027 για στέγαση πληθυσμού. Συγκεκριμένα προτείνεται, εκτός από την άμεση χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ, το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ειδικά για τη χρηματοδότηση προσιτής στέγης για χαμηλόμισθους νέους και νέες οικογένειες.
Αυτό θα επιτευχθεί με την εμπλοκή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία μπορεί να παρέχει ευνοϊκά χαμηλότοκα δάνεια σε συνδυασμό με την άμεση χρηματοδότηση των πόρων του ΕΣΠΑ και τις εμπορικές τράπεζες της χώρας.
Εκτός από το στεγαστικό, οι προτεραιότητες χρηματοδότησης για την ενδιάμεση αναθεώρηση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου είναι προσαρμοσμένες στις γενικές αρχές που αναπτύχθηκαν στην “πυξίδα ανταγωνιστικότητας” της Κομισιόν.
Οι προτεραιότητες
Ειδικότερα, οι νέες προτεραιότητες για την πολιτική συνοχής είναι:
1. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με στόχο την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και την αύξηση των επενδύσεων.
2. Η ενίσχυση της άμυνας. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει τα κράτη-μέλη και οι περιφέρειες να μπορούν να χρησιμοποιούν τη χρηματοδότηση της συνοχής, για να υποστηρίξουν ορισμένες αμυντικές δράσεις. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει υποστήριξη σε εταιρείες στον αμυντικό τομέα ή προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας.
Στο κεφάλαιο ενίσχυσης της άμυνας παρέχονται επίσης συγκεκριμένα κίνητρα στις ανατολικές παραμεθόριες περιοχές, όπως είναι η Ελλάδα, οι οποίες αντιμετωπίζουν τη διπλή πρόκληση της αύξησης της ασφάλειας και της επανεκκίνησης των οικονομιών τους.
3. Δράσεις ανθεκτικότητας των υδάτινων πόρων. Στόχος είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας. Το κίνητρο δίνεται, καθώς υπάρχουν περιοχές της Ένωσης οι οποίες αντιμετωπίζουν λειψυδρία, ενώ άλλες επηρεάζονται από πλημμύρες.
4. Η Επιτροπή προτείνει αλλαγές για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στην ανθεκτικότητα στο νερό, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιοποίησης των υδάτινων υποδομών και του μετριασμού των επιπτώσεων της ξηρασίας και της ερημοποίησης.
Τα κίνητρα
Στην κατεύθυνση του να ενθαρρύνει την ανακατεύθυνση των πόρων στις πέντε αυτές συγκεκριμένες δράσεις, η Επιτροπή έχει θεσπίσει ένα πακέτο κινήτρων, για να επιταχυνθεί η εκταμίευση των πόρων. Ειδικότερα:
– Οι επενδύσεις σε ΚΑΘΕΜΙΑ από τις πέντε στρατηγικές προτεραιότητες που επισημάνθηκαν προηγουμένως θα επωφεληθούν από ποσοστά προχρηματοδότησης 30%.
– Οι επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς προτεραιότητας θα είναι επίσης επιλέξιμες για ποσοστό συγχρηματοδότησης της Ε.Ε. έως 100%. Θα μπορούν δηλαδή να χρηματοδοτηθούν υπό προϋποθέσεις από αμιγώς κοινοτικούς πόρους.
– Τα προγράμματα συνοχής που διαθέτουν τουλάχιστον το 15% των κονδυλίων τους στις πέντε στρατηγικές προτεραιότητες θα επωφεληθούν από προχρηματοδότηση 5% (σε σύγκριση με το τρέχον επίπεδο του 0,5%).
– Για τις ανατολικές παραμεθόριες περιοχές, αυτή η προχρηματοδότηση θα είναι 10%, με ποσοστό συγχρηματοδότησης της Ε.Ε. έως 100%.
Κονδύλια και για μεγάλες επιχειρήσεις
Ακόμη, η Κομισιόν ανοίγει την πόρτα των κονδυλίων συνοχής και για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, καθώς προτείνει να μην υπάρχουν περιορισμοί στο μέγεθος των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να πάρουν επιδοτήσεις ειδικά στην Άμυνα, αλλά και στις στρατηγικές τεχνολογίες, ενώ μέχρι σήμερα τα χρήματα κατευθύνονται αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια πρόταση της Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και τους αρχηγούς των κρατών-μελών της Ε.Ε., οπότε δεν αποκλείεται –όπως συμβαίνει πολλές φορές στην Ε.Ε.– οι τελικές νέες ρυθμίσεις να έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από αυτές που παρουσιάστηκαν χθες. Σε κάθε περίπτωση, αξιωματούχοι και στελέχη των Βρυξελλών τονίζουν πως τα πάντα θα είναι “εθελοντικά”.
Η Ελλάδα δεν έχει πάρει κάποια συγκεκριμένη θέση απέναντι στις αλλαγές αυτές, καθώς, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη, θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά οι παράμετροι και οι απειλές. Πάγια θέση της χώρας μας είναι, πάντως, πως δεν πρέπει να θυσιάζεται η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ενίσχυση των πιο φτωχών περιφερειών για να μειωθεί το χάσμα με τις πιο πλούσιες, στον βωμό των νέων αναγκών που φέρνουν οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι πολεμικές συγκρούσεις.
Πηγή: capital.gr