Αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις είναι και η πίτσα. Με τυρί, λαχανικά, ζαμπόν και άλλους συνδυασμούς υλικών, ψημένων πάνω σε νόστιμη ζύμη για ψωμί, η πίτσα αποτελεί ένα από τα πιο λαχταριστά γεύματα. Δυστυχώς, όμως το αγαπημένο φαγητό μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας σε άτομα με επιπλοκές ή διατροφικούς περιορισμούς.
«Τα τρόφιμα που επιλέγετε να εντάξετε στη διατροφή σας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία σας, αφού το φαγητό δημιουργεί αισθήματα ευτυχίας και ικανοποίησης», λέει η Laura Burak, MS, RD, συγγραφέας του “Slimdown with Smoothies” και ιδρύτρια του “Laura Burak Nutrition”.
Όμως, υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που είναι προσεκτικοί με την επιλογή του τύπου της πίτσας που θα καταναλώσουν, αλλά και με την συχνότητα κατανάλωσης του νόστιμου γεύματος.
«Εάν δεν μπορείτε να φάτε πίτσα για λόγους υγείας, υπάρχουν πολλές νόστιμες εναλλακτικές επιλογές για να ικανοποιήσετε τις προτιμήσεις σας ή αν έχετε δυσανεξία σε ορισμένες τροφές», λέει η Burak.
Ποιοι ακριβώς είναι εκείνοι που πρέπει να προσέχουν όταν τρώνε πίτσα
Όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, αλλεργία στο σιτάρι ή δυσανεξία στη λακτόζη
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας, η κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη είναι ένας από τους πιο σοβαρούς λόγους για να αποφύγετε το νόστιμο γεύμα. Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου που εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα όλων των ηλικιών από τη μέση βρεφική ηλικία και αποτελεί μια επώδυνη κατάσταση για όσους πάσχουν από αυτήν.
Πολλοί άνθρωποι συχνά διαγιγνώσκουν τον εαυτό τους με δυσανεξία στη γλουτένη χωρίς να συμβουλευτούν γιατρό. Όμως, η ACAAI συνιστά ανεπιφύλακτα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν την εξαλείψετε διάφορα τρόφιμα από τα γεύματά σας, λόγω των δυσάρεστων συμπτωμάτων της διαταραχής.
Εάν ένα άτομο με αλλεργία στο σιτάρι ή δυσανεξία στη γλουτένη καταναλώσει ένα κανονικό κομμάτι πίτσας, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως κνίδωση, ναυτία, πονοκεφάλους ή καταρροή. Τα καλά νέα είναι σήμερα υπάρχουν πολλές διατροφικές επιλογές. Έτσι, ακόμα και όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη μπορούν να απολαύσουν πίτσα, αλλά με διαφορετικά υλικά.
Σε ανάλογη περίπτωση, μπορείτε να επιλέξετε πίτσα με ζύμη χωρίς γλουτένη, φτιαγμένη από κουνουπίδι ή άλλα λαχανικά, όπως μπρόκολο ή λάχανο. Επίσης, καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι τα τυριά και τα άλλα υλικά στην πίτσα σας, είναι επίσης χωρίς γλουτένη.
Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μπορείτε να επιλέξετε συγκεκριμένα είδη τυριών για την πίτσα σας, αλλά προτιμότερο είναι να την μαγειρέψετε μόνοι σας στο σπίτι. Μπορείτε να επιλέξετε τυριά όπως γκοργκοντζόλα, παρμεζάνα, γκρουγιέρ ή φοντίνα, τα οποία περιέχουν <0,1 γραμμάρια λακτόζης ανά 100 γραμμάρια.
Ανάλογα με το επίπεδο δυσανεξίας, μπορείτε να αποφύγετε τα ενοχλητικά συμπτώματα επιλέγοντας μοτσαρέλα (0,7 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια) ή τσένταρ (0,5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια). Ωστόσο, ορισμένα εστιατόρια μπορεί να χρησιμοποιούν πολλούς τύπους τυριών, επομένως είναι πάντα ασφαλέστερο να φτιάξετε τη δική σας πίτσα ή να παραγγείλετε κάτι με τυρί χωρίς λακτόζη.
Όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη
Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, τα επίπεδα χοληστερόλης σας επηρεάζονται περισσότερο από το λίπος και τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε και όχι απαραίτητα από την χοληστερόλη που περιέχει ένα τρόφιμο. Επίσης, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή Τζον Χόπκινς, ο καλύτερος τρόπος για να τρώτε υγιεινά, όταν έχετε υψηλή χοληστερόλη, είναι να μειώσετε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά στη διατροφή σας.
Εάν είστε λάτρης της πίτσας και έχετε υψηλή χοληστερόλη, πρέπει να αποφεύγετε την πίτσα από delivery. Προτιμότερο είναι να φτιάξετε τη δική σας πίτσα, με επιλεγμένα υλικά που δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία σας. Δεν χρειάζεται να αποκλείσετε την πίτσα από τη διατροφή σας, αρκεί να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα, το είδος και την συχνότητα κατανάλωσής της.
«Οι πελάτες μου αναφέρουν συχνά την πίτσα ως ένα από τα φαγητά που αγαπούν περισσότερο και τείνουν να αποφεύγουν για λόγους υγείας και βάρους, αλλά γνωρίζω ότι (η πίτσα) μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αρκεί να την εξισορροπήσετε με άλλα τρόφιμα», καταλήγει η Laura Burak.
Πηγή: enikos.gr
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά
Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς.Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.