Το παγκόσμιο οικονομικό καθεστώς των τελευταίων δεκαετιών, ανατρέπει ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας από τον Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο, σαρωτικούς δασμούε σε όλα τα προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργώντας ένα νέο τοπίο στην παγκόσμια οικονομία.
Η 2α Απριλίου πλέον έχει για το νέο πλανητάρχη το όνομα «Ημέρα της Απελευθέρωσης» αλλά για όλο τον υπόλοιπο κόσμο, είναι η «ημέρα των δασμών».
Το σχέδιο Τραμπ καθιερώνει έναν βασικό, καθολικό δασμό ύψους 10% από τις 5 Απριλίου σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ από τις 9 Απριλίου θα τεθούν σε ισχύ δασμοί με υψηλότερους συντελεστές στα αγαθά από χώρες που κατά τον Ντόναλντ Τραμπ αποτελούν «τους χειρότερους παραβάτες», όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κίνα ή ακόμη και το Βιετνάμ. Την ίδια στιγμή, από σήμερα τίθενται σε ισχύ δασμοί 25% σε όλα τα αυτοκίνητα ξένης κατασκευής.
«Αυτή είναι η διακήρυξη της οικονομικής μας ανεξαρτησίας» τόνισε σχετικά ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, για να συμπληρώσει πως η χώρα του «λεηλατήθηκε από φίλους και εχθρούς».
Όπως είπε, «επιτέλους προτάσσουμε την Αμερική» και, επισημαίνοντας πως «αυτή είναι μία ιστορική ημέρα», εξήγησε πως «αμοιβαίοι δασμοί» σημαίνει πως «ό,τι κάνουν σε εμάς, κάνουμε κι εμείς σε αυτούς».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με δασμούς ύψους 20%, ενώ η Κίνα θα χρεωθεί με δασμούς της τάξης του 34%. Ανάμεσα στις χώρες με τους υψηλότερους δασμολογικούς συντελεστές – εκτός από μικρές χώρες που πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα όπως η Καμπότζη που χρεώνεται με 49% ή το Λεσότο με 50% και το Βιετνάμ με 49% – είναι και η Ινδία της οποίας τα προϊόντα θα υπόκεινται πλέον σε δασμούς 26% αλλά και η Ιαπωνία με δασμούς ύψους 24%.
Σε σχέση με την Ελλάδα, σημαντικό είναι να υπάρξει η εξειδίκευση για την οριζόντια αυτή επιβολή 20% σε όλα τα προϊόντα προέλευσης ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς αντιδράσεις χτυπούν την πόρτα του Λευκού Οίκου. Όσο τα κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για «εκβιασμό δασμών», το Πεκίνο μέσω του υπουργείου Εμπορίου ζητεί από τη μία να ανακληθούν οι μονομερείς, όπως τους χαρακτηρίζει, δασμοί και από την άλλη να δεσμεύεται θα απαντήσει με αντίμετρα.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κάνοντας λόγο «για ένα χτύπημα κατά της παγκόσμιας οικονομίας» και τονίζει χαρακτηριστικά πως «εάν τα βάλεις με έναν από εμάς», εννοώντας την ΕΕ, «τα βάζεις με όλους μας».
Μέχρι στιγμής, το Ηνωμένο Βασίλειο με 10% δασμούς από τον Τραμπ διατηρεί μία περισσότερο μετριοπαθή στάση και όπως είπε ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου, Τζόναθαν Ρέινολντς, δεν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα σε ανταπόδοσή τους.
Άμεση, ωστόσο, ήταν η αντίδραση της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Η κ. Μελόνι χαρακτήρισε τους αμερικανικούς δασμούς «μέτρο λανθασμένο» σημειώνοντας ότι «δεν συμφέρει καμιά από τις δύο πλευρές».
Παράλληλα, η σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, Αυστραλία, νωρίς σήμερα τα ξημερώματα, έκανε λόγο για δασμούς «δίχως λογική».
Στο κρητικό κρασί
Μιλώντας στην εκπομπή Έχουμε Θέμα στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1 ο νέος πρόεδρος του δικτύου οινοποιών Κρήτης Στέλιος Ζαχαριουδάκης, εκτίμησε πως για την Κρήτη και συνολικότερα για την Ελλάδα οι επιπτώσεις δεν θα είναι σημαντικές, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός, ότι ξεκινάει παγκοσμίως μια κατάσταση που θα έχει επιπτώσεις οι οποίες και θα είναι απρόβλεπτες.
Ακούστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη