Τι περιμένουν οι νέες γενιές από την εργασία τους, πως βλέπουν το επαγγελματικό τους μέλλον, ποιες είναι οι προσδοκίες τους; Οι προτεραιότητες των Ελλήνων εργαζόμενων μεταβάλλονται δυναμικά, όπως καταδεικνύει πρόσφατη έρευνα της MARC για λογαριασμό της Παπαστράτος.
Οι αμοιβές, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθώς και οι ευκαιρίες εξέλιξης, αναδεικνύονται ως βασικοί παράγοντες στη διαμόρφωση του νέου επαγγελματικού τοπίου. Παράλληλα, η τεχνολογία και η ευελιξία στις μορφές απασχόλησης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εργασιακού μοντέλου του μέλλοντος.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.053 ατόμων ηλικίας 18 έως 65 ετών, αποκαλύπτει έντονες διαφοροποιήσεις στις προτιμήσεις και τις προσδοκίες μεταξύ των γενεών. Το σύγχρονο εργατικό δυναμικό εμφανίζεται πιο απαιτητικό, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και διάθεση να θυσιάσει την ασφάλεια μιας σταθερής θέσης εργασίας για ένα καλύτερο ισοζύγιο αποδοχών και ποιότητας ζωής.
Θέλουν και διεκδικούν περισσότερα
Οι Έλληνες εργαζόμενοι διεκδικούν περισσότερα από την εργασία τους. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 60,5% αναζητά καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω της εργασίας του, ενώ το 69,6% δηλώνει πρόθυμο να εγκαταλείψει τη σταθερότητα ενός παραδοσιακού επαγγελματικού περιβάλλοντος εάν βρει πιο ελκυστικές συνθήκες απασχόλησης. Παράλληλα, η έννοια της “καλής επιχείρησης” έχει μετατραπεί σε μια σύνθετη εξίσωση που περιλαμβάνει όχι μόνο τις αμοιβές, αλλά και το εργασιακό περιβάλλον, τη δίκαιη μεταχείριση και τις προοπτικές εξέλιξης.
Η ευελιξία αναδεικνύεται ως κρίσιμο στοιχείο της σύγχρονης εργασίας. Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους (53,5%) επιθυμούν ένα υβριδικό μοντέλο που συνδυάζει τηλεργασία και φυσική παρουσία, ενώ μόλις το 35% προτιμά αποκλειστικά τη δια ζώσης εργασία. Οι νεότεροι εργαζόμενοι (Gen Z) σε ποσοστό 58,2% τάσσονται υπέρ ευέλικτων ωραρίων που διαμορφώνονται σε συνεννόηση με τον εργοδότη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η διάθεση για διαγενεακή συνεργασία, με το 73,5% να δηλώνει ότι προτιμά να εργάζεται με άτομα διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, αν και το 32,6% των εκπροσώπων της Gen Z προτιμά να συνεργάζεται με συνομηλίκους.
Ποιες είναι οι νέες τάσεις στην αγορά εργασίας
Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να αποτελούν τον πιο ελκυστικό εργοδότη, συγκεντρώνοντας το 54,2% της προτίμησης των ερωτηθέντων, με τη Gen Z να δείχνει ακόμα μεγαλύτερη προτίμηση (61,3%). Αντίθετα, η ελκυστικότητα του δημόσιου τομέα μειώνεται, καθώς μόλις το 30,1% τον θεωρεί ελκυστική επιλογή. Η αυτοαπασχόληση φαίνεται να αποκτά μεγαλύτερη δυναμική, με το 31,7% να εκφράζει την επιθυμία να χαράξει τη δική του επαγγελματική πορεία. Παράλληλα, η τάση του “brain drain” παραμένει έντονη, καθώς το 78,7% των νέων έως 27 ετών και το 68% του συνόλου των εργαζομένων δηλώνουν ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο εργασίας στο εξωτερικό, εφόσον προσφέρονται καλύτερες συνθήκες απασχόλησης.
Ο ρόλος της τεχνολογίας
Η τεχνολογία αποτελεί δίκοπο μαχαίρι για τους εργαζόμενους, καθώς ενώ προσφέρει νέες δυνατότητες, ταυτόχρονα εγείρει ανησυχίες για το μέλλον της απασχόλησης. Το 46,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι νέες τεχνολογίες θα διευκολύνουν την επαγγελματική τους καθημερινότητα, με τη Gen Z να εμφανίζεται η πιο αισιόδοξη γενιά απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, το 42,4% εκφράζει ανησυχία για πιθανές αρνητικές συνέπειες, όπως η απώλεια θέσεων εργασίας. Παρά τις επιφυλάξεις, το 84,3% των εργαζομένων δηλώνει έτοιμο να προσαρμοστεί μέσω εκπαίδευσης στις νέες τεχνολογίες, ενώ το 71,3% αναγνωρίζει τη σημασία της διαρκούς μάθησης για την επαγγελματική του ανάπτυξη.
Οι προτεραιότητες κάθε γενιάς
Η έρευνα αποτυπώνει διακριτές τάσεις μεταξύ των γενεών:
Gen Z (έως 27 ετών): 73% δίνει προτεραιότητα στην ποιότητα εργασίας (αποδοχές και συνθήκες).
Millennials (28-43 ετών): Η αμοιβή και η ισορροπία επαγγελματικής-προσωπικής ζωής είναι οι βασικές τους ανησυχίες.
Gen X (44-59 ετών): Εστιάζουν στην εργασιακή ασφάλεια.
Boomers (60-65 ετών): Δίνουν έμφαση στην αξιοκρατία και την επιβράβευση των προσπαθειών τους.
Όπως ανέφερε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας και Βιωσιμότητας της Παπαστράτος, η εικόνα της εργασίας στην Ελλάδα αλλάζει και οι εργαζόμενοι δεν αναζητούν απλώς μια σταθερή δουλειά, αλλά ένα περιβάλλον που τους προσφέρει ανάπτυξη, ισορροπία και ουσιαστική αναγνώριση. “Η ευελιξία και η τεχνολογία διαμορφώνουν το νέο εργασιακό τοπίο και οι επιχειρήσεις που θα προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες θα προσελκύσουν το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό” τόνισε.
Η Παπαστράτος, μία εταιρεία με πολλαπλές διακρίσεις για το εργασιακό της περιβάλλον, με αυτή της την πρωτοβουλία για την υλοποίηση της έρευνας θέλει ενισχύει τον διάλογο για το μέλλον της εργασίας στην Ελλάδα, παρέχοντας δεδομένα που μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Το σίγουρο είναι ότι το εργασιακό τοπίο μεταβάλλεται και όσες επιχειρήσεις αφουγκραστούν τις νέες ανάγκες των εργαζομένων θα αποκτήσουν προβάδισμα στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και παραγωγικού εργασιακού περιβάλλοντος.
Πηγή: capital.gr