ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
    • Κίνηση στους δρόμους
    • Ο Καιρός στην Κρήτη
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία
    • Θέμα Κρήτης 103,1 Πρόγραμμα
    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    Παρασκευή, 09/05/2025 Κεντρικο Δελτιο Ειδήσεων
    Εφημερεύοντα Φαρμακεία Εφημερεύοντα   Κίνηση στους δρόμους Κίνηση   Καιρός στην Κρήτη Καιρός
    ΘΕΜΑ 103,1 LIVE
    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1
    • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
    • ΚΡΗΤΗ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • PODCASTS
    Κεντρικό Δελτίο
    ΘΕΜΑ LIVE
    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
    Αρχική»Υγεία»Θαλασσινά και σαρακοστιανά με μέτρο: Πότε μπορούν να εκτοξεύσουν τις τιμές της χοληστερίνης

    Θαλασσινά και σαρακοστιανά με μέτρο: Πότε μπορούν να εκτοξεύσουν τις τιμές της χοληστερίνης

    05/03/2025, 6:00 μμ4 λεπτά ανάγνωση
    Share
    Facebook Twitter Pinterest Reddit WhatsApp Email

    Χταπόδι, καλαμάρια, γαρίδες και μύδια, ψητά, μαγειρευτά ή τηγανητά, κυριαρχούν την περίοδο της νηστείας. Οι ελιές, ο χαλβάς, τα τουρσιά και οι ξηροί καρποί συμπληρώνουν τη σαρακοστιανή διατροφή. Χρειάζεται όμως προσοχή στην κατανάλωσή τους, εάν θέλουμε να αποφύγουμε την αύξηση της χοληστερίνης.

    Τα θαλασσινά γενικά θεωρούνται υγιεινά, αλλά ορισμένα μπορούν να εκτοξεύσουν τη χοληστερίνη όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή μαγειρεύονται με ανθυγιεινούς τρόπους.

    Τα οστρακοειδή, όπως οι γαρίδες, τα καβούρια, τα μύδια και τα στρείδια, περιέχουν υψηλές ποσότητες χοληστερόλης. Για παράδειγμα, οι γαρίδες είναι πλούσιες σε χοληστερόλη, αλλά χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά, που είναι οι κύριοι ένοχοι για την αύξηση της “κακής” LDL χοληστερόλης. Παρόλα αυτά, σε άτομα με προδιάθεση για υψηλή χοληστερόλη, η υπερβολική κατανάλωση θαλασσινών μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της στο αίμα.

    Πόσο ανεβάζουν τη χοληστερίνη

    Πολλά θαλασσινά, όπως το χταπόδι και τα καλαμάρια, περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και της LDL χοληστερόλης, εφόσον όμως καταναλώνονται σωστά.

    Γαρίδες: Περιέχουν περίπου 150-200 mg χοληστερόλης ανά 100 γραμμάρια. Αν και έχουν υψηλή χοληστερίνη, περιέχουν λίγα κορεσμένα λιπαρά και είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία μπορεί να έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.

    Χταπόδι: Έχει περίπου 48-96 mg χοληστερόλης ανά 100 γραμμάρια, δηλαδή αρκετά λιγότερο από τις γαρίδες. Είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες, σίδηρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθιστώντας το μια πιο υγιεινή επιλογή.

    Καλαμάρια: Περιέχουν περίπου 230-260 mg χοληστερόλης ανά 100 γραμμάρια. Η περιεκτικότητά τους είναι υψηλή, αλλά αν καταναλωθούν βραστά ή ψητά, μπορούν να αποτελέσουν μια πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με τα τηγανητά καλαμαράκια, τα οποία απορροφούν πολλά κορεσμένα και τρανς λιπαρά από το τηγάνισμα.

    Ο τρόπος μαγειρέματος παίζει σημαντικό ρόλο. Αν τα θαλασσινά καταναλώνονται τηγανητά ή συνοδεύονται από βαριές σάλτσες και βούτυρο, τότε η πρόσληψη κορεσμένων και τρανς λιπαρών μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη περισσότερο από ό,τι τα ίδια τα θαλασσινά.

    Χαλβάς και τουρσιά

    Ο χαλβάς είναι πλούσιος σε θερμίδες και λιπαρά. Περιέχει καλά λιπαρά λόγω του σησαμιού, αλλά είναι επίσης πλούσιος σε ζάχαρη, κάτι που μπορεί να προκαλέσει απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος. Αυτό τον καθιστά επιβαρυντικό για άτομα με διαβήτη ή προδιάθεση για αυξημένο σάκχαρο. Επιπλέον, λόγω της υψηλής θερμιδικής του αξίας (περίπου 500-600 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια), η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

    Τα τουρσιά από την άλλη πλευρά περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου (αλατιού), το οποίο μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ιδιαίτερα σε άτομα με υπέρταση ή προβλήματα στα νεφρά. Η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί επίσης να διαταράξει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στον οργανισμό.

    Επιπλέον, περιέχουν οξικό οξύ και άλλα συντηρητικά, που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι και να προκαλέσουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις ή καούρα, ειδικά σε άτομα με ευαισθησία στο στομάχι ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

    Οι κίνδυνοι της νηστείας

    Ένας από τους βασικούς κινδύνους είναι η έλλειψη πρωτεΐνης, καθώς η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη απαραίτητων αμινοξέων. Αν δεν καταναλώνονται αρκετά όσπρια, θαλασσινά, ξηροί καρποί και σόγια, μπορεί να υπάρξει μυϊκή αδυναμία και κόπωση.

    Επιπλέον, η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη σιδήρου, ιδιαίτερα αν δεν καταναλώνονται αρκετές φυτικές πηγές όπως φακές, ρεβίθια και σπανάκι. Η φυτική μορφή του σιδήρου (μη αιμικός σίδηρος) απορροφάται δυσκολότερα από τον οργανισμό, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αναιμίας, ιδιαίτερα στις γυναίκες και σε άτομα με προδιάθεση.

    Η έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι επίσης ένας σημαντικός κίνδυνος, καθώς η βιταμίνη αυτή βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα. Η μακροχρόνια έλλειψή της μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα και να προκαλέσει αδυναμία και ζαλάδες.

    Η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων, όπως ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι, που συχνά αντικαθιστούν τις πρωτεϊνούχες τροφές στη νηστεία, μπορεί να προκαλέσει απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου, κάτι που είναι επικίνδυνο για άτομα με διαβήτη ή προδιάθεση για μεταβολικές διαταραχές.

    Τέλος, η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων νηστίσιμων τροφών, όπως τηγανητά, επεξεργασμένα φυτικά έλαια και γλυκά με πολλή ζάχαρη, μπορεί να επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία και να οδηγήσει σε αύξηση βάρους αντί για αποτοξίνωση.

    Πηγή:TheTOC.gr

    Κοινή χρήση Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Email
    προηγουμενοΜάντεψε ποιος πήρε τα πρώτα συλλεκτικά Fiat 500e Giorgio Armani
    επομενο Η βιομηχανία κρουαζιέρας συγκεντρώνεται στην Κρήτη

    σχετικα νεα

    Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

    06/05/2025, 12:57 μμ

    ΕΚΕ: Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή αλλά διαχειρίσιμη κατάσταση

    04/05/2025, 9:59 μμ

    Πέντε διατροφικές συνήθειες που θεωρούμε ψευδώς υγιεινές

    04/05/2025, 9:31 μμ

    Για την κολπική μαρμαρυγή οι επόμενες «Συναντήσεις Καρδιάς»

    03/05/2025, 4:58 μμ

    Τι να μην βάζετε δίπλα σας όταν κοιμάστε στο πλάι

    30/04/2025, 4:29 μμ

    Μνημόνιο συνεργασίας Περιφέρειας Κρήτης και εθελοντικών ομάδων στο πλαίσιο του προγράμματος «ΖΩΗ»

    29/04/2025, 8:00 μμ
    Ροη ειδησεων

    Γιατί ο νέος Πάπας διάλεξε το όνομα Λέων – Η άγνωστη ιστορία και οι κρυφοί συμβολισμοί

    09/05/2025, 9:20 πμ

    Με 150 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη ανοίγει στις 23 Ιουνίου το πρόγραμμα ενίσχυσης θερμοκηπιακών καλλιεργειών

    09/05/2025, 9:00 πμ

    Με επιτυχία η ομιλία για την κολπική μαρμαρυγή των «Συναντήσεων Καρδιάς»

    09/05/2025, 8:59 πμ

    Καθυστερούν χιλιάδες επικουρικές συντάξεις – Οι λόγοι

    09/05/2025, 8:34 πμ

    ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία συγκρούονται στον ΟΗΕ για τις κυρώσεις κατά της Β. Κορέας

    09/05/2025, 7:57 πμ

    Στο Ηράκλειο ο Κ. Μητσοτάκης για το ΒΟΑΚ

    09/05/2025, 7:26 πμ

    Συστήνεται βάση Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών στο Ηράκλειο

    08/05/2025, 11:00 μμ
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • Soundcloud
    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

    Διεύθυνση: Οδός Η, Β.Ι.Π.Ε, 71408, Ηράκλειο Κρήτης

    επικοινωνια

    Email: [email protected]
    Τηλ: 2810 263260
    viber: 6972 272 278 (μόνο για μηνύματα)

    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1

    Πρόγραμμα
    Live

    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    • Home
    © 2025 ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1 | All Rights Reserved

    Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.