Η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει τη νέα παράσταση κουκλοθεάτρου Mythos, μια συναρπαστική φαντασμαγορία από τον μετρ του είδους Γιώργο Καρακάντζα, σε μια διεθνή συμπαραγωγή με τη γαλλική ομάδα Anima Théâtre.
Από τις 21 Φεβρουαρίου και για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις έως τις 23 Φεβρουαρίου 2025, το κουκλοθέατρο «Mythos» υπόσχεται να προσφέρει ένα μαγευτικό ταξίδι στην ελληνική μυθολογία, μια απόδραση από την πραγματικότητα γεμάτη εντυπωσιακές μαριονέτες, ατμοσφαιρικές εικόνες και υπέροχη μουσική, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Λυρικής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας Anima Théâtre και σκηνοθέτης Γιώργος Καρακάντζας, που ζει και δημιουργεί στη Μασσαλία, εμπνεύστηκε το νέο του έργο «Mythos» από τις παιδικές αναμνήσεις του και τις μυθικές διηγήσεις της Ιλιάδας, της Οδύσσειας και της ελληνικής μυθολογίας που του διάβαζε ο πατέρας του. Οι χαρακτήρες θυμίζουν τους ήρωες, τα τέρατα και τις θεότητες αυτών των αρχαίων ιστοριών για να επαναμαγέψουν τον κόσμο που τους περιβάλλει.
Η δράση του έργου τοποθετείται σε ένα δυστοπικό νησί όπου ένα κορίτσι προσπαθεί να βρει την έξοδο από τον λαβύρινθο της πραγματικής ζωής του. Τα τέρατα που πρέπει να αντιμετωπίσει στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο εφιαλτικά από τη Γοργόνα. Σε αυτό το ταξίδι μύησης πρέπει να ακολουθήσει τον μίτο της Αριάδνης. Στη σκηνή το όνειρο και η πραγματικότητα αναμειγνύονται μέσα από τις βιντεοπροβολές και τα παιχνίδια με τις σκιές. Οι θρύλοι για το θάρρος και την επιμονή αυτών των μυθικών μορφών εμπνέουν την κεντρική ηρωίδα, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει τις αντιξοότητες και να επιτύχει στη δική της αναζήτηση.
Mythos: Μια προσωπική, οικεία εμπειρία
Με το νέο του έργο Mythos, o Γιώργος Καρακάντζας «βουτάει» στο παρελθόν, στα παιδικά του χρόνια, και στον φανταστικό κόσμο της ελληνικής μυθολογίας για να μας χαρίσει μια συναρπαστική φαντασμαγορία, βασισμένη στις προσωπικές και οικογενειακές του ιστορίες, μέσα από την τέχνη του κουκλοθέατρου.
Εμπνευσμένος από τα γεγονότα και τα πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή του και κουβαλά πάντα μέσα του, δεν επιθυμεί να μιλήσει μόνο γι’ αυτά, αλλά και για τις καθοριστικές στιγμές του 20ού αιώνα: την εξορία που βίωσε η γιαγιά του ή την Κατοχή που γνώρισε ο πατέρας του κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Για τη δημιουργία του Mythos, ο δημιουργός εμβαθύνει περισσότερο στην ιστορία της οικογένειάς του και εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία, η οποία αποτελεί «τόσο παγκόσμιο θησαυρό όσο και προσωπική και οικεία εμπειρία».
Για τον ίδιο, η ελληνική μυθολογία συνδέεται με έναν άνθρωπο: τον πατέρα του: «Κάθε βράδυ, όταν πήγαινα για ύπνο, μου διηγούνταν ένα επεισόδιο από την Ιλιάδα ή την Οδύσσεια ή τους ‘Αθλους του Ηρακλή… Αυτές οι ιστορίες ήταν βαθιά ριζωμένες μέσα του και του άρεσε να τις διηγείται όλες. Η παιδική του ηλικία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, η οποία άφησε τα σημάδια της πάνω του. Ήταν τότε μόλις δέκα ετών. Παρά τις δυσκολίες εκείνης της περιόδου, τότε ήταν που ανακάλυψε και την ελληνική μυθολογία χάρη στον πατέρα του, τον παππού Γιώργο. Αυτό που για μένα ξεχωρίζει, αυτό που θυμάμαι, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο πατέρας μου, ως ενήλικας, μου διηγούνταν ιστορίες από τη μυθολογία και από τα παιδικά του χρόνια στην Κατοχή: με το ίδιο πάθος».
Στο «Mythos», o Γιώργος Καρακάντζας συνεργάστηκε με τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη στη δραματουργία και τηνΕυφημία Καρακάντζα ως επιστημονική σύμβουλο επιδιώκοντας να δημιουργήσει ένα έργο με παγκόσμια διάσταση, όπως συνέβη και στο δίπτυχο Laterna (2022) και Rebetiko (2020) γύρω από το θέμα της εξορίας. Μια πρωτότυπη παράσταση που στον πυρήνα της βρίσκεται η ανθρωπιά και το ζήτημα της ανακάλυψής της μέσα σε απάνθρωπες καταστάσεις.
Μια διαφυγή από την πραγματικότητα
Το έργο «Mythos» αφορά κυρίως την «επιθυμία της διαφυγής από μια σκληρή και καταπιεστική πραγματικότητα, με ορίζοντα την πορεία προς ένα μέλλον όπου η ελπίδα μάς επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες», σύμφωνα με τον δημιουργό του.
Ο Γιώργος Καρακάντζας διηγείται μια ιδιωτική, μύχια ιστορία, που τρέφεται από μια οικουμενική μυθολογία που κάνει την καθημερινότητα πιο υποφερτή.
«Η επανερμηνεία του κόσμου, η συγχώνευση του μύθου με την πραγματικότητα και συνεπώς η γέννηση νέων κόσμων είναι η ίδια η ουσία του θεάτρου. Φυσικά, τα παιδιά το κάνουν αυτό στα καθημερινά τους παιχνίδια. Στόχος μου εδώ είναι να εξετάσω αυτή τη ζωτική δύναμη, το γεγονός ότι η δημιουργία είναι απαραίτητη για να παραμείνει κανείς άνθρωπος σε καταστάσεις απανθρωποποίησης (πόλεμος, φυσική καταστροφή, ασθένεια κλπ.). Κάποιοι άνθρωποι που γεννήθηκαν σε χώρες που μαστίζονται από τον πόλεμο ή ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το περιβάλλον τους παρά μόνο δραπετεύοντας χάρη στις ιστορίες…», σημειώνει.
Η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου Mythos τον Σεπτέμβριο του 2024 συνέπεσε με την εικοστή επέτειο της ομάδας Anima Théâtre, που δημιούργησαν οι Γιώργος Καρακάντζας και Κλαιρ Λαταρζέ στη Μασσαλία το 2004.
Λίγα λόγια για την ομάδα Anima Théâtre
Η ομάδα Anima Théâtre ιδρύθηκε στη Μασσαλία το 2004, από τους Γιώργο Καρακάντζα και Κλαιρ Λαταρζέ. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια, έχουν σκηνοθετήσει, παίξει και γράψει περισσότερες από δεκαπέντε παραστάσεις χρησιμοποιώντας την τέχνη της μαριονέτας.
Εκτός από τη δημιουργία παραστάσεων, η ομάδα Anima Théâtre αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση για την τέχνη του κουκλοθεάτρου μέσω εργαστηρίων, μαθημάτων, εκδηλώσεων και συναντήσεων. Με αφορμή τη δέκατη επέτειο της ομάδας, γεννήθηκε το Le Marché Noir des petites utopies (2013), ένα διετές φεστιβάλ μικρών παραστάσεων κουκλοθεάτρου που προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει μια μορφή τέχνης που καινοτομεί διαρκώς διατηρώντας ζωντανές τις παραδόσεις της.
Από το 2020 η Κλαιρ Λαταρζέ εργάζεται ανεξάρτητα, ενώ ο Γιώργος Καρακάντζας συνεχίζει ως μοναδικός καλλιτεχνικός διευθυντής της ομάδας. Η ομάδα Anima Théâtre είναι μόνιμος θίασος του πολιτιστικού χώρου La Friche la Belle de Mai στη Μασσαλία.
Η παράσταση Mythos σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας
Οι παραστάσεις του έργου Mythos της 22ας και 23ης Φεβρουαρίου 2025 θα παρουσιαστούν σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, σε συνεργασία με την ATLAS E.P., με στόχο την ανεμπόδιστη οπτικοακουστική παρακολούθηση για όλες, όλους και όλα.
Στο πλαίσιο αυτό έχει προβλεφθεί να υπάρχουν θέσεις για Κ/κωφούς και βαρήκοους ανθρώπους που χειρίζονται την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), θέσεις για ανθρώπους που χρησιμοποιούν τους υπέρτιτλους (CAPS) οι οποίοι καλύπτουν όλο το ακουστικό κανάλι, καθώς και θέσεις τυφλών ανθρώπων και ανθρώπων με περιορισμένη πρόσβαση στο οπτικό κανάλι επικοινωνίας, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία ακουστικής περιγραφής (AD). Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι επίσης ευπρόσδεκτοι.
Οι θεατές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών προσβασιμότητας παρακαλούνται να πραγματοποιήσουν την αγορά των εισιτηρίων τους στα Ταμεία της ΕΛΣ, τηλεφωνικά στο 2130885700 ή με email στο [email protected]. Για υποβοήθηση στις κρατήσεις, μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με την ATLAS E.P. στο 6993507553 ή με email στο [email protected].
Ταυτότητα παράστασης
Κουκλοθέατρο • Πρώτη πανελλήνια παρουσίαση
Γιώργος Καρακάντζας
21, 22, 23 Φεβρουαρίου 2025
Ώρα έναρξης: 20:30 (Κυριακή 23/2 στις 11:00 & στις 19:30)
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ
Συμπαραγωγή με την ομάδα Anima Théâtre
Με αγγλικούς υπέρτιτλους
Απευθύνεται σε ηλικίες άνω των οκτώ ετών.
- Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρακάντζας
- Βοηθός δραματουργίας: Παναγιώτης Ευαγγελίδης
- Επιστημονική σύμβουλος: Ευφημία Καρακάντζα
- Κατασκευή μαριονέτας: Ερίκ Ντενιώ
- Βιντεοσκηνοθέτης: Υραγκαέλ Ζερβαί
- Μουσική: Υριέλ Μπαρτελεμύ
- Κοστούμια: Αντέλ ντε Καιζέρ
- Σχεδιασμός φωτισμών: Γιαν Βοτέ
- Σχεδιασμός ήχου: Βενσάν Πιερ-Λουί
- Ερμηνεύουν: Στεφάν Μικέλ, Ειρήνη Πατούρα, Ταΐς Τρυλιό
- Τιμές εισιτηρίων: Euro12, Euro15 • Φοιτητικό, παιδικό: Euro10
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ