Οι πρώτες πινελιές για το πακέτο μείωσης φόρων που θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός από την ΔΕΘ θα μπουν κατά την πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας για το 2025 η οποία ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα.
Το πιο σημαντικό κομμάτι της αξιολόγησης, και για τις δύο πλευρές θα είναι το δημοσιονομικό. Τούτο, με δεδομένο ότι σε λίγες μέρες κλείνει ο “λογαριασμός” του 2024 και θα μπορεί να υπάρξει μια πρώτη εικόνα και για την πορεία των εσόδων και του πρωτογενούς πλεονάσματος του προηγούμενου χρόνου.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο θα είναι και η πορεία των εσόδων από τη φοροδιαφυγή, αφού θα αποτελέσουν τη βάση για όποιες νέες θετικές παρεμβάσεις σχεδιάζει από τώρα η Κυβέρνηση. Με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή προσέγγισαν τα 2 δισ. ευρώ για το 2024 και η πρόβλεψη για το 2025 είναι ότι αναμένεται να φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ.
Η αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων
Άλλο ένα κεντρικό θέμα των συζητήσεων, σύμφωνα αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου, είναι ο σχεδιασμός των ελληνικών αρχών για την επιτάχυνση και ολοκλήρωση των έργων και των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες η Ελλάδα έχει δεσμευτεί μέσα από το εθνικό Πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. Οι δημόσιες επενδύσεις αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι των συνολικών επενδύσεων που υλοποιούνται κάθε χρόνο και αποτελούν, μαζί με την ιδιωτική κατανάλωση, τους βασικούς οδηγούς για την ανάπτυξη, τουλάχιστον μέχρι και το 2026.
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο ευνοημένες σε ό,τι αφορά τα διαθέσιμα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι εκπρόσωποι της ΕΕ του ESM και της ΕΚΤ θα θελήσουν να μάθουν τον σχεδιασμό του ΥΠΕΘΟ για την αξιοποίηση των 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και των 24 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Τούτο, με δεδομένο ότι η Κομισιόν ετοιμάζεται να κάνει επίσημη πρόταση για την ανακατεύθυνση των κοινοτικών πόρων, οι οποίοι δίνονται κάθε χρόνο μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού. Επίσης, στο πλαίσιο της “πυξίδας ανταγωνιστικότητας” που δημοσίευσε πρόσφατα η Κομισιόν, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και για τη συνέχιση του κοινού δανεισμού, ο οποίος αποτέλεσε τη βάση για την ύπαρξη του Ταμείου Ανάκαμψης.