Από τις 12 Φεβρουαρίου, από την εκλογή δηλαδή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο, και μετά, ανοίγει ο δρόμος για να πραγματοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανασχηματισμό και αλλαγές τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο, όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, σηματοδοτώντας έτσι και μια επανεκκίνηση της κυβέρνησης.
Κομβικό σημείο του ανασχηματισμού είναι προφανώς η πολιτική κόντρα για το δυστύχημα των Τεμπών. Με δεδομένο ότι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την τραγωδία των Τεμπών θα δρομολογηθεί μετά την έκδοση του πορίσματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου – το οποίο αναμένεται έως τα τέλη του μήνα – όπως και η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, εκτιμάται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να προσέλθει στη Βουλή χωρίς τα πρόσωπα που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής για τους χειρισμούς τους στην τραγωδία των Τεμπών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι καλό το κλίμα για τον νυν υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα καθώς θεωρούν ότι άργησε να «βγει μπροστά» στο θέμα των Τεμπών και δεύτερον εντοπίζουν καθυστερήσεις στο χαρτοφυλάκιο του και για τα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται στις συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Αρνητικό κλίμα υπάρχει και για τον υφυπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, ενώ εξετάζεται και η μετακίνηση του υπουργού Βασίλη Κικίλια.
Σε αλλαγή «σκυτάλης» προσανατολίζεται ο πρωθυπουργός και για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς ο Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι, για προσωπικούς λόγους, θα ήθελε να αποχωρήσει.
Σε αυτή την περίπτωση, πιθανοί αντικαταστάτες θεωρούνται η υφυπουργός σήμερα στο υπουργείο, Αλεξάνδρα Σδούκου, ενώ φέρεται να συζητούνται και τα ονόματα του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, όπως και του Σταύρου Παπασταύρου.
Σημαντικο ρόλο στον ανασχηματισμό θα παίξει η τυχόν μετακίνηση του Γιώργου Γεραπετρίτη από το υπουργείο Εξωτερικών και η επιστροφή του στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Εξωτερικών θα μετακινηθεί ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ για το υπουργείο Οικονομικών ακούγεται ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σίγουροι και αμετακίνητοι πρέπει να θεωρούνται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης, ενώ ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αναλάβει τα ηνία ενός κομβικού υπουργείου.
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης θα παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ για τον Άκη Σκέρτσο υπάρχουν σκέψεις να αναλάβει κάποιο άλλο χαρτοφυλάκιο. Αμετακίνητη είναι και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδωνη ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητά υπουργό Ναυτιλίας με δεδομένη την αποχωρηση του Χρήστου Στυλιανίδη.
Πηγή: newsbomb.gr