Η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό στοιχείο μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και για ην ενίσχυση της υγείας των μυών και των οστών. Μπορεί όμως επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, την πρόληψη της παχυσαρκίας και τη μείωση του κινδύνου ασθενειών που σχετίζονται με αυτήν.
Και αυτό καθώς αυξάνει το αίσθημα κορεσμού. Σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες και τα λίπη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την πέψη της, με αποτέλεσμα να παραμένει το στομάχι γεμάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, η πρωτεΐνη ενισχύει τον μεταβολισμό, καθώς η πέψη της απαιτεί μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας σε σύγκριση με άλλα μακροθρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της πέψης και της απορρόφησης της πρωτεΐνης, συμβάλλοντας στη συνολική αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής κατανάλωσης. Παράλληλα, προστατεύει και ενισχύει τη μυϊκή μάζα, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού.
Ωστόσο, πόση πρωτεΐνη πρέπει να καταναλώνουμε και ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε;
Τρώμε πολύ λίγη…
Οι ανάγκες σε πρωτεΐνη εξαρτώνται από το βάρος, το ύψος και τον τρόπο ζωής μας. Άτομα που θέλουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα ή ηλικιωμένοι συνήθως χρειάζονται υψηλότερες ποσότητες, όπως μεταδίδει το Healthline. Η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του οργανισμού, καθώς σχεδόν όλες οι βιολογικές διεργασίες απαιτούν πρωτεΐνες. Μερικά σημάδια ότι δεν λαμβάνουμε αρκετή πρωτεΐνη είναι η συνεχής πείνα, η αδυναμία, κόπωση, η δυσκολία συγκέντρωσης και η ευαισθησία σε λοιμώξεις.
… Ή μεγάλες ποσότητες
Αν και μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη είναι συνήθως ασφαλής, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες, όπως δυσκοιλιότητα, αφυδάτωση και επιβάρυνση των νεφρών, ιδιαίτερα σε άτομα με προϋπάρχοντα νεφρικά προβλήματα.
Τρώμε σε λάθος ώρες
Δεν προσέχουμε την ποσότητα
Δεν είναι όλες πηγές ίδιες. Οι καλύτερες περιλαμβάνουν άπαχο κρέας, θαλασσινά, γαλακτοκομικά και φυτικές επιλογές όπως όσπρια και τόφου. Από την άλλη, το επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας μπορεί να περιέχει υψηλές ποσότητες νατρίου και κορεσμένων λιπαρών. Οι μπάρες πρωτεΐνης και οι σκόνες μπορεί να είναι βολικές, αλλά καλό είναι να χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα και όχι ως κύρια πηγή πρωτεΐνης.
Οι φυτικές πρωτεΐνες, όπως τα όσπρια και το τόφου, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος. Για όσους ακολουθούν μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή, είναι σημαντικό να καταναλώνουν ποικιλία φυτικών πρωτεϊνών ώστε να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Κατανάλωση της ίδιας πρωτεΐνης καθημερινά
Η ποικιλία στις πηγές πρωτεΐνης είναι σημαντική, καθώς κάθε τύπος περιέχει διαφορετικά αμινοξέα που επιτελούν μοναδικούς ρόλους στον οργανισμό. Εμπλουτίζοντας τη διατροφή με διάφορες πηγές πρωτεΐνης, όπως φασόλια, ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 και γαλακτοκομικά, μπορούμε να εξασφαλίσουμε πιο ισορροπημένη διατροφή.
Πηγή: The Toc