Από τις 21 έως τις 23 Μαρτίου 2025 θα πραγματοποιηθεί εφέτος, για 11η χρονιά, ο Παγκρήτιος Διαγωνισμός Ελαιολάδου, με τις αιτήσεις συμμετοχής να είναι ήδη ανοιχτές για τους ενδιαφερόμενους.
Η διοργάνωση πραγματοποιείται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, τον Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, το Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρος Τζεδάκης, δήλωσε ότι πρόκειται για μία «πολύχρονη επιτυχημένη προσπάθεια με γνώμονα την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου».
Κάλεσε, δε, τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις με τυποποιημένα ελαιόλαδα να συμμετάσχουν, ώστε «όλοι μαζί να συμβάλουμε στην ανάδειξη του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου “Κρήτη/Kriti”».
Όπως ανακοίνωσε, μάλιστα, ο κ. Τζεδάκης, «για πρώτη φορά φέτος εγκαινιάζουμε μια νέα κατηγορία διακρίσεων στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιόλαδου που είναι η κατηγορία καινοτομίας. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει οτιδήποτε καινοτόμο σχετίζεται με τη συσκευασία αλλά και εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί στην εστίαση και τον ελαιοτουρισμό, δίνοντας νέο κίνητρο και ώθηση για τους συμμετέχοντες».
Η πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης, Ειρήνη Χουδετσανάκη, τόνισε πως «o διαγωνισμός είναι θεσμός για το ελαιόλαδο και κύριο στόχο έχει τη στήριξη και ανάδειξη του κύριου “πρεσβευτή”του πρωτογενή τομέα της Κρήτης για την παραγωγή και τις εξαγωγές».
Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης ΑΣΡ, Ελευθερία Γερμανάκη, υπογράμμισε την αξιοπιστία του διαγωνισμού, αφού, όπως ανέφερε, «γίνεται στα πρότυπα του Mario Solinas, που είναι ο πιο αξιόπιστος σε όλον τον κόσμο και με τα πιο αυστηρά πρότυπα. Έχει αξιοπιστία, σοβαρότητα και αμεροληψία και αυτός είναι και ο λόγος που κάθε χρόνο καινούργιες ετικέτες κάνουν αίτημα συμμετοχής».
Το «παρών» στην παρουσίαση του διαγωνισμού έδωσε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Μανόλης Καρπαδάκης, ο εντεταλμένος ερευνητής, με ειδίκευση στην Τεχνολογία και Ποιότητα Ελαιολάδου Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», δρ. Γιώργος Καλαντζάκης, αλλά και ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιόλαδου Κρήτης, Γιώργος Ανδρεαδάκης.
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά
Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς.Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.