«Κλειστά στόματα». «Κλειστά χαρτιά». Κάπως έτσι διαμορφώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα το σκηνικό πέριξ της κυβερνητικής έδρας, όταν οι ερωτήσεις…αγγίζουν το πρώτο μεγάλο πολιτικό ορόσημο του 2025. Αυτό της ανακοίνωσης του ονόματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Με την επιστροφή του από το Κάιρο και με τη λήξη του τετραήμερου εθνικού πένθους για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Σημίτη, ο πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα το πρωί το υπουργικό συμβούλιο. Μέσα από την καθιερωμένη εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το σήμα για την επόμενη φάση υλοποίησης του μεταρρυθμιστικού σχεδιασμού, με τα…βλέμματα όλων, ωστόσο, εντός και εκτός του…γαλάζιου στρατοπέδου να είναι εστιασμένα…καθαρά στην αποκάλυψη του επόμενου Πολιτειακού Άρχοντα. Χρονικό ορόσημο αποτελεί, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, η συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το καθιερωμένο μηνιαίο τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με την κ. Σακελλαροπούλου έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη.
Και σε αυτό, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει θεσμικά την νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αποφάσεις του. Από εκείνη τη στιγμή, θα ξεκινήσει, ουσιαστικά, η αντίστροφη μέτρηση για τις σχετικές ανακοινώσεις. Είτε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, είτε την επομένη (16 Ιανουαρίου) ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα απευθυνθεί στους πολίτες με τηλεοπτικό μήνυμα και θα ανακοινώσει την πρότασή του για τη διάδοχο ή τον διάδοχο της κ. Σακελλαροπούλου, προκειμένου αμέσως μετά η…σκυτάλη να περάσει στις εντός του Κοινοβουλίου ψηφοφορίες. Με βάση τις προβλέψεις του Συντάγματος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Εάν δε συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Εάν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η διαδικασία επαναλαμβάνεται ακόμα μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας το πρόσωπο που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών. Σε περίπτωση που ο…πήχης παραμείνει απροσπέλαστος και στην τρίτη ψηφοφορία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας (σε νέα διαδικασία) εκλέγεται εκείνη ή εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Εάν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας το πρόσωπο που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
Η σεναριολογία
Παρά τις πολλαπλές ερωτήσεις ή προσπάθειες…αλίευσης προθέσεων ή έστω σκέψεων, ο κ. Μητσοτάκης «ακούει, αλλά δεν ομιλεί», συστήνοντας ακόμα λίγη υπομονή στους συνομιλητές του. «Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού», σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, με τον ίδιο να…πορεύεται στα…χνάρια του 2020. Όταν το όνομα της νυν Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, είχε παραμείνει…επτασφράγιστο μυστικό, μέχρι τη στιγμή του τηλεοπτικού μηνύματος του κ. Μητσοτάκη.
Βαδίζοντας προς το…σημείο μηδέν της αποκάλυψης, σε αυτό που συμφωνούν σχεδόν άπαντες είναι ότι ο πρωθυπουργός, για να πετύχει το στόχο της ευρύτερης συναίνεσης, θα χρειαστεί να καταλήξει σε μία υποψηφιότητα, η οποία θα έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά. Μία υποψηφιότητα, που δε θα μπορεί να καταψηφίσει τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η οποία, ταυτόχρονα, θα εκπέμπει το μήνυμα της διαχρονικής…γαλάζιας στρατηγικής των ανοιγμάτων πέρα από τα…παραδοσιακά τείχη της Νέας Δημοκρατίας.
Η επιλογή ενός προσώπου από το χώρο της κεντροαριστεράς (σύμφωνη με την παράδοση των τελευταίων 35 ετών που θέλει την ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην προέρχεται από την ίδια πολιτική οικογένεια του κυβερνώντος κόμματος) είναι το επικρατέστερο σενάριο. Και η ονοματολογία που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα κρατάει σταθερά στην πρώτη γραμμή συγκεκριμένα ονόματα. Όπως, για παράδειγμα, του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου ή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Πρόκειται για πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο της κεντροαριστεράς και εκπροσωπούν ευρύτερες συναινέσεις.
Η κ. Διαμαντοπούλου (το όνομα της ακούστηκε επίσης σε συζητήσεις) δε φαίνεται να συγκεντρώνει αυτήν τη στιγμή πιθανότητες, κυρίως λόγω της υποψηφιότητας της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να καταλήξει σε μία πρόταση…εκτός κουτιού. Πολιτικοί παρατηρητές σχολιάζουν ότι όσες ή όσοι έχουν ακουστεί την προηγούμενη περίοδο (και ακούστηκαν πολλές και πολλοί) ενδεχομένως να έχουν…καεί. Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν προς μία κατεύθυνση. Ότι η υποψηφιότητα θα είναι ευρύτερης αποδοχής, προκειμένου να υπηρετεί τη συνταγματική επιταγή των απαιτούμενων συναινέσεων. Είναι, άλλωστε η αναθέρμανση των σχέσεων του Μεγάρου Μαξίμου με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αφήνει στον κ. Μητσοτάκη το περιθώριο να κινηθεί, με ακόμα μεγαλύτερη άνεση, στο περιβάλλον της τελικής επιλογής.
πηγή: captal.gr