Η αρχή έγινε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και θα εφαρμοστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και στον Άρειο Πάγο.
Σειρά αλλαγών θα εφαρμοστούν στις δίκες στον Άρειο Πάγο, με στόχο την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση καθυστερήσεων. Μεταξύ των νέων μέτρων, θεσπίζονται ανώτατοι χρόνοι αγόρευσης και περιορισμοί στην έκταση των δικογράφων.
Κάθε διάδικος θα έχει στη διάθεσή του έξι λεπτά για την αγόρευσή του, ενώ ο ίδιος χρόνος ισχύει και για την αγόρευση του εισαγγελέα, με τη χρήση ψηφιακού ρολογιού που θα ελέγχει ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Ο στόχος είναι να αποφευχθούν μακροσκελείς αγορεύσεις, οι οποίες συχνά δεν συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση της δικαστικής κρίσης, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα Των Νέων.
Τα εισαγωγικά δικόγραφα στις αιτήσεις αναίρεσης δεν θα υπερβαίνουν τις 30 σελίδες, ενώ τα υπομνήματα και οι πρόσθετοι λόγοι περιορίζονται αντίστοιχα σε 10 και 20 σελίδες. Τα δικόγραφα θα πρέπει να είναι τυπωμένα σε χαρτί Α4 με συγκεκριμένες τυπογραφικές προδιαγραφές.
Οι αλλαγές έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών να προγραμματίζει αποχές από δικαστικές συνεδριάσεις, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα περιορίζουν την προφορικότητα και ενδέχεται να θίξουν τα δικαιώματα πρόσβασης στη δικαιοσύνη.
Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο του 2025, σε μια προσπάθεια εναρμόνισης του ελληνικού δικαστικού συστήματος με τα ευρωπαϊκά πρότυπα..
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ