Χρήσιμη και ουσιαστική συνέντευξη παραχώρησε σήμερα στην εκπομπή Έχουμε Θέμα στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1, απαντώντας στις ερωτήσεις της Μαρίας Σπυριδάκη και του Χριστόφορου Παπαδάκη, ο καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην ευρωβουλευτής και βουλευτής Ηρακλείου (2012-2014) Νότης Μαριάς, για την περίφημη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Ε.Ε. με τα κράτη της Mercosur.
Η συνέντευξη ξεκίνησε με αναφορά στα οικονομικά συμφέροντα που υψώνονται απέναντι στις χώρες του Μεσογειακού Νότου από τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης, αλλά επεκτάθηκε στα ζητήματα που άπτονται της δημόσιας υγείας των ευρωπαίων καταναλωτών.
Στη συμφωνία της, η Ε.Ε. μεθοδεύει τη συνεργασία της, με τις χώρες της Mercosur, όπως η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Παραγουάη και εσχάτως η Βολιβία, που προσχώρησε στο μπλοκ το 2024.
Αν περάσουν τα συμφέροντα αυτά τότε αυτή η συμφωνία αναμένεται να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες ζώνες ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, η οποία θα περιλαμβάνει 750 εκατομμύρια ανθρώπους και περίπου το 1/5 της παγκόσμιας οικονομίας. Και όλα αυτά ενώ ο Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς σε Κίνα, Καναδά, Μεξικό, Ε.Ε. και πιθανόν και σε κράτη της Mercosur.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, η Ε.Ε. είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος της Mercosur στο εμπόριο αγαθών, μετά την Κίνα και μπροστά από τις ΗΠΑ. Η Ε.Ε. αντιπροσώπευε το 16,9% του συνολικού εμπορίου της Mercosur το 2023, ενώ η Mercosur ήταν ο δέκατος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ε.Ε. Το 2023, οι εξαγωγές της Ε.Ε. προς τις τότε τέσσερις χώρες της Mercosur ανήλθαν σε 55,7 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές της στην Ε.Ε. ανήλθαν συνολικά σε 53,7 δισ. ευρώ.
Από τα παραπάνω στοιχεία – σύμφωνα με το Νότη Μαριά – προκύπτει ότι με την αδασμολόγητη εισαγωγή των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της Mercosur στην Ε.Ε. θα πληγεί το εισόδημα των Ευρωπαίων αγροτών, καθώς τα προϊόντα της Mercosur, μη τηρώντας τα αυστηρά ευρωπαϊκά standards σε σχέση με την περιβαλλοντική προστασία, την προστασία της υγείας των καταναλωτών και την ευζωία των εκτρεφόμενων ζώων, έχουν χαμηλότερα κόστη παραγωγής. Και συνακόλουθα χαμηλότερες τιμές πώλησης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έτσι αθέμιτος ανταγωνισμός κατά των ευρωπαϊκών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Ο Νότης Μαριάς έφερε ως παράδειγμα τις καρκινογόνες ορμόνες, οι οποίες και χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.
Ενώ δηλαδή οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι, παράγουν κάτω από αυστηρούς περιορισμούς της χρήσης φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, κτηνοτροφικών φαρμάκων κ.λπ, τώρα για να μπορεί η Γερμανία και η Γαλλία και οι άλλες βιομηχανικές χώρες να εξάγουν τα βιομηχανικά τους προϊόντα, η δημόσια υγεία των Ευρωπαίων καταναλωτών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα!
Κι ενώ αν ψηφίσουν αρνητικά τέσσερις χώρες της Ε.Ε. αυτή η συμφωνία δεν θα περάσει, είναι πάρα πολύ πιθανόν τα τεράστια βιομηχανικά συμφέροντα να υπερισχύσουν και να μην συμπληρωθεί ούτε αυτό το μπλοκ για να μην περάσει αυτή η συμφωνία, η οποία μεθοδεύεται εδώ και πολλά χρόνια, από τις λεγόμενες ισχυρές χώρες της Δύσης και του Βορρά…