Στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, εκεί όπου βρίσκεται η λεγόμενη ελληνική τάφρος, προγραμματίζονται οι περίφημες εξορύξεις των υδρογονανθράκων, με το ατύχημα της διαρροής να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο, ενώ ούτε οι εταιρείες που θα φέρουν τα γεωτρύπανα μπορούν να ισχυριστούν πως δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος!
Είναι το σημείο στο οποίο συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες Ευρασίας και Αφρικής που δίνουν και πολλούς σεισμούς μέχρι σήμερα και στο οποίο ζουν σπάνια είδη ψαριών, είδη δελφινιών και φάλαινες που βρίσκονται υπό εξαφάνιση και αποτελούν προστατευόμενα είδη.
Τα στοιχεία αυτά, επικαλέστηκε σήμερα στην εκπομπή Έχουμε Θέμα απαντώντας στις ερωτήσεις της Μαρίας Γιαμπουλάκη και του Χριστόφορου Παπαδάκη στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1, ο πρόεδρος της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου Αριστείδης Παπαδάκης, για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ολόκληρο το οικολογικό κίνημα της Κρήτης και της χώρας μας, λέει σθεναρά όχι στις προγραμματισμένες εξορύξεις.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην καταστροφή του Κόλπου του Μεξικού το 2010 και τόνισε πως στην περίπτωση εκείνη, οι εξορύξεις έγιναν στα 1.500 μέτρα.
Εδώ οι εξορύξεις που προγραμματίζονται, είναι στα 4.000 μέτρα. Και δεν υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστεί κάποιο πρόβλημα σε αυτά τα βάθη και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα συμβεί μία ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.
Όσο για τα οφέλη της Ελληνικής οικονομίας, ο Αριστείδης Παπαδάκης ξεκαθάρισε, ότι στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με την Exxon Mobil δεν προβλέπεται καμία εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από την Ελλάδα. Η χώρα μας απλά θα εκμεταλλευτεί την φορολογία των κερδών, η οποία είναι πολύ χαμηλότερη από τη φορολογία του εισοδήματος των Ελληνικών επιχειρήσεων και αν πάρει μέρος από το προϊόν, θα το πληρώσει όπως θα το πληρώσουν και οι άλλες χώρες.
Ο Αριστείδης Παπαδάκης αναφέρθηκε όμως και στις προτεινόμενες λύσεις των οικολογικών οργανώσεων για την επίλυση του ενεργειακού ζητήματος της χώρας, τονίζοντας ότι θα πρέπει με σταθερά βήματα να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα και να στραφούμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά μέσα πάντα από ένα συγκεκριμένο μεταβατικό στάδιο.
Όχι όμως, ερήμην ή ενάντια στη θέληση των τοπικών κοινωνιών. Σύμφωνα με τις θέσεις των οικολογικών οργανώσεων, οι ΑΠΕ εκτός από καθαρή ενέργεια, μπορούν να προσφέρουν και ευκαιρίες για ουσιαστική τοπική ανάπτυξη, με στόχο να περιορίσουμε την κλιματική αλλαγή και να ζήσουμε σε ένα περιβάλλον πολύ πιο καθαρό και πιο “πράσινο”.