Σε παρότρυνση προς αυτούς τους δικαστικούς λειτουργούς που δε μπορούν να ανταποκριθούν, να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό αλλά και παρότρυνση προς τους συναδέλφους του να προτάξουν τις μισθολογικές διεκδικήσεις των δικαστικών υπαλλήλων έναντι των δικών τους για να αναλάβουν επιπλέον αρμοδιότητες στην πληροφορική και την επικοινωνία, κατέφυγε ο πρόεδρος του ΣτΕ, Μιχάλης Πικραμένος κατά την εισήγησή του στην ετήσια συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Ειδικά για τους δικαστές που δεν μπορούν να ανταποκριθούν “στο μαραθώνιο της διαρκούς και πολυεπίπεδης απασχόλησης”, είτε “υπό το βάρος προσωπικών και οικογενειακών προβλημάτων περιπίπτουν σε μακροχρόνια επαγγελματική αδράνεια”, έδειξε το δρόμο της εξόδου από το δικαστικό σώμα.
Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός, αναφέρθηκε εκτενώς και στα οικογενειακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί εξ αυτών: “…Είναι άλλωστε κοινός τόπος ότι τα προσωπικά και οικογενειακά προβλήματα αφορούν όλους μας και καλούμαστε να τα διαχειριστούμε παράλληλα με την εργασία και τις άλλες υποχρεώσεις μας. Αν ένας δικαστικός λειτουργός αισθάνεται ότι δεν μπορεί να σηκώσει τα βάρη της προσωπικής του ζωής και ως εκ τούτου δεν δύναται πλέον να εργαστεί, είναι προτιμότερο για τον ίδιο, την κοινωνία και το κράτος να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό”.
Οι δικαστικοί υπάλληλοι
Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως αναφέρθηκε στην αναμφισβήτητη βοήθεια των δικαστικών υπαλλήλων, προσθέτοντας πως οι δικαστές επωμίζονται καθήκοντα (π.χ πληροφορικής και επικοινωνίας) που σε άλλους χώρες αναλαμβάνουν οι δικαστικοί υπάλληλοι. Προτείνει λοιπόν να πληρωθούν άμεσα οι κενές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και να αυξηθούν οι μισθοί τους. Καλεί μάλιστα τους δικαστές να προτάξουν τα αιτήματά τους (δικαστικών υπαλλήλων) έναντι των δικών τους: “…Υπό τις συνθήκες αυτές οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν, δείχνοντας κοινωνική αλληλεγγύη, να προτάξουν έναντι των δικών τους μισθολογικών αιτημάτων τη μισθολογική αναβάθμιση των δικαστικών υπαλλήλων, δείχνοντας έμπρακτα ότι το διακύβευμα είναι η επίκαιρη και ποιοτική απονομή της Δικαιοσύνης που διασφαλίζεται, εκτός των άλλων, με ένα σώμα εξειδικευμένων δικαστικών υπαλλήλων που στελεχώνει επαρκώς τα δικαστήρια”.
“Τεκμηριωμένος διάλογος”
Αναφερόμενος στον διάλογο μεταξύ των δυο εξουσιών είπε: “..Η κριτική βοηθάει να στοχαζόμαστε για τυχόν λάθη και ελλείψεις, να βελτιώνουμε το έργο μας, ποιοτικά και ποσοτικά, να προτείνουμε λύσεις στην Πολιτεία, να καλούμε τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης σε παραγωγικό διάλογο.
Στη Δημοκρατία ο μονοδιάστατος, καταγγελτικός, απλουστευτικός λόγος είναι αδιέξοδος και τοξικός. Ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων μιας ταραχώδους εποχής, όπως αυτής που ζούμε, είναι ο ψύχραιμος, τεκμηριωμένος διάλογος και η αυτοδέσμευση όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης για έναν οδικό χάρτη που θα διασφαλίζει επίκαιρη και ποιοτική δικαστική προστασία προς χάρη της κοινωνικής προόδου και της οικονομικής ευημερίας”.
πηγή: capital.gr