Αύξηση 0,8% στα τρόφιμα, μειώσεις 3,7% και 2,1% σε προϊόντα ατομικής υγιεινής και φροντίδας σπιτιού
Εξετάζοντας την τιμή ανά μονάδα σε κάθε μία από τις βασικές κατηγορίες ταχυκίνητων αγαθών, τα τρόφιμα παρουσίασαν αύξηση 0,8% στο δεκάμηνο, ενώ μείωση τιμών εμφάνισαν τα προϊόντα ατομικής υγιεινής και ομορφιάς με -3,7% και – 2,1% κατέγραψαν τα προϊόντα φροντίδας σπιτιού. Ειδικότερα, τα συσκευασμένα προϊόντα στο δεκάμηνο βρίσκονται ακριβώς στα ίδια επίπεδα τιμής με το δεκάμηνο του 2023, τα σνακ αυξήθηκαν κατά 3,2%, τα γαλακτοκομικά είχαν μείωση κατά -2,6%, τα κατεψυγμένα τρόφιμα αύξηση κατά 0,2%, τα μαγειρικά συμπληρώματα κατά αύξηση 2,7%, τα μη αλκοολούχα ποτά κατά 1,3%. Μείωση τιμής κατά -0,4% παρουσίασαν τα αλκοολούχα ποτά, κατά -1,1% τα προϊόντα ατομικής φροντίδας και ομορφιάς, κατά -6,3% τα προϊόντα ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, κατά -2,9% τα απορρυπαντικά και τα προϊόντα φροντίδας σπιτιού και κατά -1,9% τα υπόλοιπα προϊόντα φροντίδας σπιτιού.Στα 9,95 δισεκατομμύρια ο τζίρος των ταχυκίνητων αγαθών στο δεκάμηνο
Tην μεγαλύτερη συμμετοχή στο τζίρο των βασικών αγαθών στη διάρκεια της φετινής χρονιάς έχουν τα συσκευασμένα προϊόντα με 78%, ενώ τα ζυγιζόμενα προϊόντα που πωλούνται χύμα συμμετέχουν με 22%. Στο διάστημα αναφοράς ο τζίρος των FMCGs ανήλθε στα 9,95 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 9,62 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023. Υπενθυμίζουμε ότι στο σύνολο της προηγούμενης χρονιάς, τα ταχυκίνητα αγαθά είχαν παρουσιάσει αύξηση τζίρου κατά 10,1% (10,3% στο δεκάμηνο του 2023), φτάνοντας στα 11,83 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που είχε ξεκάθαρα πληθωριστικά χαρακτηριστικά, εν αντιθέσει με φέτος που παρά το γεγονός ότι σε ορισμένα προϊόντα συνεχίζονται οι ανατιμήσεις, ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει περιοριστεί σημαντικά λόγω της μείωσης του πληθωρισμού.Τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός ήταν στα επίπεδα του 2,4% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Τον ίδιο μήνα η αύξηση των τιμών ήταν 1,5% σε ετήσια βάση στα τρόφιμα, από 3,2% που ήταν τον Σεπτέμβριο. Σε ό,τι αφορά τον Νοέμβριο που μας πέρασε η Eurostat πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας μειώθηκε στο 0,8%, σημαντικά χαμηλότερα από το 2,8% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
