Τεράστια είναι η ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες στην Κρήτη κυρίως εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στο Κτηματολογικό Γραφείο αλλά και λόγω της κατάργησης των υποθηκοφυλακείων της ενδοχώρας, χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των εγγράφων.
Και όλα αυτά την ώρα που το Σάββατο 30 Νοεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για τις πρώτες δηλώσεις Κτηματογράφησης στην Κρήτη. Από το ΘΕΜΑ Κρήτης το ζήτημα αναδείχτηκε φιλοξενώντας τις απόψεις των δικηγόρων, των ιδιοκτητών ακινήτων και των συμβολαιογράφων στο Ηράκλειο, ενώ την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου μεταδόθηκε και η συνέντευξη του αρμόδιου υφυπουργού για την ψηφιακή διακυβέρνηση Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο οποιασδήποτε παράτασης, ωστόσο τόνισε ότι για άλλα δύο χρόνια θα μπορούν να γίνουν διορθώσεις στις περιπτώσεις που παρουσιάζονται εύλογα προβλήματα.
Ακούστε τις συνεντεύξεις:
Κ. Κυρανάκης: «Μέχρι και το 2026 θα μπορούν να γίνονται διορθώσεις στο Κτηματολόγιο»
Υπάρχει το περιθώριο των διορθώσεων στο κτηματολόγιο, μέχρι και το 2026. Αυτό τόνισε κατηγορηματικά στους συνεργάτες της εκπομπής του Νίκου Χατζηνικολάου στον REAL FM που αναμεταδίδεται από το ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Ο υφυπουργός εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί αυτό να γίνεται. Ενώ ανέφερε πως αν κάποιος πολίτης δεν συμφωνεί με έναν άλλο πολίτη ως προς τις ιδιοκτησίες, θα πρέπει να προσφύγει δικαστικά.
Νίκος Λογοθέτης: «Σπεύστε για την Κτηματογράφηση έστω και με ελλιπείς φακέλους»
Ο Νίκος Λογοθέτης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, μιλά για τις σοβαρές ελλείψεις και τα προβλήματα στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης, που προκύπτουν από την υποστελέχωση της υπηρεσίας.
Μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη, τονίζει ότι η κατάργηση του συνόλου των Υποθηκοφυλακείων είχε σοβαρές συνέπειες καθώς αφενός υπήρχε μικρός αριθμός εργαζομένων, αφετέρου η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών δεν έχουν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδοθούν πιστοποιητικά και έλεγχοι τίτλων από το φυσικό αρχείο. Όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και όλο αυτό δημιουργεί μια αλυσίδα προβλημάτων και σε άλλα ζητήματα.
Επίσης αναφέρεται στην διαδικασία της κτηματογράφησης, λέγοντας πως η προθεσμία της 30ης Νοεμβρίου για τις διορθώσεις των εγγραφών πήρε παράταση για περίπου δύο χρόνια, υποστηρίζοντας ότι ήταν πολύ σημαντική η παράταση καθώς υπήρχε ο κίνδυνος απώλειας δικαιωμάτων.
Τέλος επισημαίνει ότι η προθεσμία για τις αρχικές δηλώσεις στην Κρήτη δεν θα αλλάξει και λήγει στις 30 Νοεμβρίου και τονίζει ότι θα πρέπει οι πολίτες να πάνε, έστω και την τελευταία μέρα της διορίας, να καταθέσουν δηλώσεις δικαιωμάτων, ακόμα κι αν οι φάκελοι είναι ελλιπείς, προκειμένου να ξεκινήσουν την διαδικασία και μετά να προβούν σε διορθώσεις.
Κλ. Πλατάκη: «Απελπιστική η κατάσταση στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης»
Η Κλειώ Πλατάκη, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης, μιλά για τα προβλήματα που υπάρχουν στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης και τα ζητήματα στη λειτουργία όλης της διαδικασίας κτηματογράφησης.
Μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη, τονίζει ότι όλα τα κατά τόπους Υποθηκοφυλακεία εντάχθηκαν με ανορθόδοξο και βίαιο τρόπο στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης, χωρίς πρώτα να έχουν ψηφιοποιηθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές δυσλειτουργίες και να συσσωρεύονται πολλές επιπλέον εκκρεμότητες.
Όπως αναφέρει, παρά τις δεσμεύσεις του αρμόδιου υφυπουργού για γρήγορη ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης, αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί ενώ θέτει και το ζήτημα της υποστελέχωσης, χαρακτηρίζοντάς το «μείζον πρόβλημα» καθώς ενώ οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί, το προσωπικό είναι ελλιπές.
Όσον αφορά την διαδικασία κτηματογράφησης επισημαίνει ότι δεν είναι εύκολη υπογραμμίζοντας ότι στην Κρήτη έχει φτάσει μόλις στο 50% ενώ επισημαίνει τους κινδύνους απώλειας περιουσιών, υποστηρίζοντας ότι η παράταση είναι αναγκαία.
Τέλος αναφέρεται στα αιτήματα των συμβολαιογράφων, όπως η στελέχωση της υπηρεσίας με διοικητικό και νομικό προσωπικό, την άμεση εξάλειψη των εκκρεμοτήτων του Γραφείου Κρήτης, την παράταση της προθεσμίας και την ολοκλήρωση όλων των νομικών θεμάτων που έχουν προκύψει με ακίνητα στην Κρήτη.
Κ. Αράπογλου: «Προχειρότητα με το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων»
O Κώστας Αράπογλου, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, μιλά στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη, για το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου με εντελώς ανορθόδοξο και αιφνιδιαστικό, όπως τον χαρακτηρίζει, τρόπο.
Η απόφαση αφορά το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων στο Αρκαλοχώρι, στις Αρχάνες, στη Βιάννο, στους Βώρους, στη Χερσόνησο, στο Καστέλι Πεδιάδας, στον Πύργο και στις Μοίρες, με τον κ. Αράπογλου να επισημαίνει ότι έκλεισαν χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και θα έπρεπε πρώτα να έχει ψηφιοποιηθεί το αρχείο. Όπως υποστηρίζει, ο κακός σχεδιασμός δημιουργεί σοβαρές επιπτώσεις στις αγοραπωλησίες ακινήτων, καθώς υπάρχει αδυναμία να εκδοθεί ακόμα κι ένα απλό αντίγραφο.
Ωστόσο υπογραμμίζει ότι το κλείσιμο αυτών των υποθηκοφυλακειών πρέπει να γίνει, αλλά η αναστάτωση που προκλήθηκε μέχρι τώρα θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί και να έχει γίνει ήδη η ψηφιοποίηση, ρίχνοντας την ευθύνη στην εταιρία του Κτηματολογίου. Ειδικά για το Αρκαλοχώρι, επισημαίνει ότι δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα, ωστόσο εκφράζει την ελπίδα του να λήξει γρήγορα αυτό το αλαλούμ προσθέτοντας ότι υπάρχουν δεσμεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
Τέλος μιλά για την κινητή μονάδα της Κτηματογράφησης η οποία θα βρίσκεται το επόμενο διάστημα στο Ηράκλειο, υπενθυμίζοντας ότι η διορία λήγει στις 30 Νοεμβρίου και όσοι δεν κάνουν τις δηλώσεις (περίπου 2 στους 3 στο Ηράκλειο δεν έχουν κάνει) θα έχουν προβλήματα και εμπλοκές καθώς δεν προβλέπεται νέα παράταση.