Καρτέλ στο γάλα και στο κρέας που απλώνει τα πλοκάμια του σε ολόκληρη τη χώρα και φτάνει και στην Κρήτη, κατήγγειλε το πρωί στην εκπομπή Έχουμε Θέμα στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1,με τη Μαρία Σπυριδάκη και τη Μαρία Γιαμπουλάκη, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Δημήτρης Μόσχος.
Γράφει ο Χριστόφορος Παπαδάκης
Όπως αποκάλυψε ο Δημήτρης Μόσχος, αυτή τη στιγμή οι τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα, αντί να διαμορφώνονται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, καθορίζονται «κάτω από το τραπέζι» μεταξύ των επιχειρήσεων που παρανομούν δημιουργώντας καρτέλ τιμών στο γάλα και το κρέας.
Ιδιαίτερα για τα προϊόντα της Κρήτης ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ κατήγγειλε ότι βρίσκονται εγκλωβισμένα σε αυτό το καρτέλ με συνέπεια οι τιμές τους να είναι σε χαμηλά επίπεδα, τα οποία δεν δικαιολογούνται με βάση τις συνθήκες της αγοράς και τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.
Ο Δημήτρης Μόσχος «έριξε» και άλλες «βόμβες» στον αέρα του ραδιοφώνου μας. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι η διοίκηση του ΣΕΚ απευθύνθηκε για τη μάστιγα της ευλογιάς που εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα μας, στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι απαντήσεις των Κομισάριων ήταν ότι η Ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα πρέπει να ξεκινήσει διαδικασίες, με την Ε.Ε. να έχει διαθέσιμα κονδύλια αποζημιώσεων των πληγέντων κτηνοτρόφων, για τις καταστροφές του ζωικού τους κεφαλαίου.
«Πεθαίνει» η Ελληνική αιγοπροβατοτροφία
Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ αναφέρθηκε μάλιστα σε απίστευτους αριθμούς νεκρών ζώων μέχρι τώρα, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δείχνουν μια πολύ λιγότερο τραγική κατάσταση…
Ενώ το υπουργείο κάνει λόγο για περίπου 130.000 νεκρά ζώα από την ευλογιά, τον καταρροϊκό πυρετό, άλλες ασθένειες αλλά και πυρκαγιές όπως και θεομηνίες, στην πραγματικότητα το νούμερο από τον Ιανουάριο του 2023, φτάνει ή και ξεπερνάει τις 200.000!
Στο ερώτημα της εκπομπής, αν θα έχουμε ελλείψεις μέσα στα Χριστούγεννα, ο Δημήτρης Μόσχος απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν αναμένεται για τις γιορτές αυτές, αλλά είναι απολύτως βέβαιο πως μέσα στο Πάσχα θα πούμε… «το αρνί, αρνάκι», κάτι που ίσως να μην συμβεί εδώ στην Κρήτη αλλά σίγουρα θα συμβεί στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Η επιτροπή που…δεν έγινε ποτέ
Στο μεταξύ, ενώ η κυβέρνηση επικαλείται κάθε φορά στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, όταν θέλει να απορρίψει αιτήματα ενισχύσεων και αποζημιώσεων, τώρα αρνείται να εφαρμόσει τον κοινοτικό κανονισμό, ως προς τη δημιουργία μιας διευρυμένης επιτροπής.
Στην επιτροπή επιβάλλεται από τις Βρυξέλλες, σε τέτοιες επιδημίες, ν α μετέχουν τα θεσμοθετημένα συνδικαλιστικά όργανα των κτηνοτρόφων, οι εκπρόσωποι των ζωεμπόρων, οι εκπρόσωποι των ζωοτροφάδων, οι εκπρόσωποι των γαλακτοβιομηχάνων, των τυροκόμων κ.λπ.
Και αυτή η επιτροπή να χαράξει μία πολιτική μπλόκου της πανώλης, να εξετάσει το ενδεχόμενο εμβολιασμών, να ασχοληθεί με τους ελέγχους κ.α. «Η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε αυτή την επιτροπή την ώρα που εμείς καταστρεφόμαστε», κατήγγειλε ο Δημήτρης Μόσχος.
Μάλιστα, αποκάλυψε και κάτι άλλο. Όπως είπε σε όλες τις συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες για τη μάστιγα της ευλογιάς, απουσιάζει εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. «Και όταν ρωτάμε την κυβέρνηση «γιατί», δεν παίρνουμε απάντηση. Μας λένε απλά, «κάνουμε ό,τι μπορούμε»…
Στο μεταξύ, αν υπήρχε μία άλλη πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης, όλα αυτά τα ζώα που σφάζονται και πετάγονται, θα μπορούσαν να διατίθενται στην αγορά, αφού η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωοανθρωπονόσος και ως εκ τούτου προσβάλλει μόνο τα ζώα. Αλλά για να γίνει αυτό, χρειάζονται υπηρεσίες προκειμένου να διεξάγουν αυστηρούς ελέγχους στην αγορά. Και μπορεί βέβαια να υπάρχουν υπηρεσίες, δεν υπάρχουν όμως οι απαιτούμενοι…κτηνίατροι…