Οι πρώτες αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το debate των υποψήφιων προέδρων.
Το debate των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ της Τετάρτης (20/11).
Οι Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Φαραντούρης ανέπτυξαν τις θέσεις τους ενόψει των εσωκομματικών εκλογών στις 24 Νοεμβρίου και απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Απόστολου Μαγγηριάδη και Χριστίνα Βίδου.
Από το debate δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις, οι ήπιες αντεγκλήσεις, αλλά και η διάθεση για ομοθυμία παρά τις διαφορές στις επιμέρους προσεγγίσεις.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Λίγο μετά το φινάλε του debate ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Το debate των υποψήφιων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που διεξήχθη στην ΕΡΤ, στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Οι τέσσερις υποψήφιοι, ο Απόστολος Γκλέτσος, ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νικόλας Φαραντούρης απάντησαν με το δικό τους όραμα και σχέδιο για την ηγεσία του κόμματος.
Η συζήτηση και ο διάλογος ανάμεσα στους υποψήφιους ανέδειξε πως η διαδικασία για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου του Κόμματος διέπεται από τις αρχές της δημοκρατίας, του σεβασμού των διαφορετικών οπτικών και του ζωντανού διαλόγου.
Η επιτυχία του debate συνιστά ένα ακόμα βήμα, ενόψει και της εκλογικής διαδικασίας την προσεχή Κυριακή, που δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια νέα δυναμική περίοδο, βάζοντας ως πρώτο μέλημα τις πολιτικές προτάσεις απέναντι στα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Στην επιτυχία του debate συνετέλεσε καθοριστικά η εμπειρία και ο επαγγελματισμός που διέπουν τη Δημόσια Τηλεόραση, σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, η συμβολή των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Χριστίνας Βίδου και Απόστολου Μαγγηριάδη, που είχαν την ευθύνη του συντονισμού, ήταν καθοριστική».
ΣΥΡΙΖΑ: Τι ειπώθηκε στο debate
Οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, Παύλος Πολάκης, Απόστολος Γκλέτσος και Νίκος Φαραντούρης «παρατάχθηκαν» λίγο πριν τις 20:00 στο στούντιο του Ραδιομεγάρου για το debate τους.
Εν αναμονή των καίριων εκλογών της Κυριακής 24/11, οι υποψήφιοι αναμένεται περέθεσαν θέσεις και σχέδια τους για την πολιτική «ανάνηψη» του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από την πολύμηνη διάσπαση μεταξύ του «κορμού» και του Στέφανου Κασσελάκη.
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα Οικονομία
Γκλέτσος:
«Το 2019 ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε με προίκα 37 δισ. από την κυβέρνηση του Τσίπρα και με την ευκαιρία, με ρυθμισμένο το εξωτερικό μας δάνειο και ότι δεν χρεοκοπήσαμε, 30 δισ. ευρώ».
«Θα σας δείξω κάτι το οποίο δεν μπορεί κανένας να το αμφισβητήσει και έχει να κάνει με το εξής: Ότι στην Ευρώπη σήμερα, αν σας δείξω ένα διάγραμμα, το οποίο είναι από την ΕΛΣΤΑΤ, στην Ευρώπη των 27, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, ο μισθός των Ελλήνων, είμαστε στην 26η θέση – Περνάμε μόνο τη Βουλγαρία, αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο».
Πολάκης:
«Βασικό στοιχείο της προγραμματικής πρότασης που διατυπώνω είναι ότι πρέπει να αναστρέψουμε την υποτίμηση της εργασίας που έφεραν τα μνημόνια».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε και γιατί ανέβασε πολύ τις ασφαλιστικές εισφορές στο ανώτερο 20% των ελευθεροεπαγγελματιών και των μικρομεσαίων στο 80% τα μείωσε».
«Δεύτερον, φυσικά και λέω και το φωνάζω και αποτελεί και βασικό στοιχείο της προγραμματικής πρότασης που διατυπώνω ότι πρέπει να αναστρέψουμε την υποτίμηση της εργασίας που έφεραν τα μνημόνια».
Φάμελλος:
«Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση λένε ψέματα. Ακριβώς για να καλύψουν τη δική τους ευθύνη και στην ακρίβεια αλλά και στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να υποστηρίζει τα ολιγοπώλια».
«Η κυβέρνηση εισπράττει περισσότερα από το ΦΠΑ από ότι έχει προϋπολογίσει με αποτέλεσμα να έχουμε μια διπλή αισχροκέρδεια. Την αισχροκέρδεια της αγοράς, αλλά και δυστυχώς την είσπραξη».
«Εγώ θα την πω και αυτή η αισχροκέρδεια της πολιτείας και μάλιστα με μια λάθος αναλογία φόρων, με περισσότερους έμμεσους που είναι και άδικοι φόροι και λιγότερους άμεσους. Δηλαδή ακόμα και στη φορολογία βάζει πλάτη σε συγκεκριμένα συμφέροντα ο κύριος Μητσοτάκης».
«Μάλλον είναι ο καλύτερος τροχονόμος για τα υπερκέρδη. Τα οδηγεί στα ολιγοπώλια και επιλέγει να τα στηρίζει και έτσι φεύγουν από την αγορά και από τα νοικοκυριά ποσά τα οποία την τελευταία τριετία, φτάνουν τα 20 δισεκατομμύρια, ενώ θα μπορούσαν να δώσουν εργασία, νέα παραγωγή, μεγαλύτερη κυκλοφορία χρήματος και σίγουρα ευημερία και σε μικρομεσαίους και σε οικογένειες».
Φαραντούρης (με επικέντρωση στο «επιχειρείν» στα Πανεπιστήμια):
«Δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος».
«Είναι κάτι το οποίο εφαρμόζω με επιτυχία εδώ και δέκα χρόνια, ένα αγγλόφωνο πρόγραμμα το οποίο παίρνει υποτροφίες από κορυφαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με κριτήρια τις επιδόσεις και κοινωνικά κριτήρια και έτσι έχουμε στο τέλος κάθε χρόνου επιχειρήσεις να επιβραβεύουν τις πραγματικές επιδόσεις και την αριστεία».
«Σας λέω ένα απλό παράδειγμα: Πώς μπορεί το επιχειρείν να επιβραβεύσει τις επιδόσεις και τη δουλειά και τον κόπο και τον μόχθο και τον ιδρώτα; Επειδή όμως με ρωτάτε και για το κόμμα;»
«Πριν από λίγο συναντήθηκα με τους απεργούς του Κόκκινου και της Αυγής, με τους οποίους συναντήθηκα και την προηγούμενη εβδομάδα στα γραφεία του Κόκκινου και τους κατέθεσα ένα αναλυτικό πλάνο για τη βιωσιμότητα, την αναδιάρθρωση και τη διάσωση δύο εμβληματικών σταθμών του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα του προοδευτικού κόσμου».
«Άρα λοιπόν, προς Θεού, δεν δαιμονοποιούμε τίποτα. Απλά δεν βάζω το επιχειρείν πριν από οτιδήποτε άλλο, κάτι το οποίο κάποιοι άλλοι ευαγγελίζονται στρεβλά».
Ερώτηση Φαραντούρη σε Πολάκη
Φαραντούρης: «Θέλω να μας πεις ποιο είναι το σχέδιό σου για την πάταξη των καρτέλ στην υγεία, στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια, στα σούπερ μάρκετ.
Πολάκης: «Είναι ένας από τους πυλώνες τους οποίους έχω διατυπώσει ότι θέλουμε να χτυπήσουμε. Τα καρτέλ θέλουμε επανάκτηση στρατηγικών τομέων της οικονομίας, υπό δημόσιο έλεγχο».
Ερώτηση Φαραντούρη σε Φάμελλο
Φαραντούρης: «Θέλω να σε ρωτήσω διότι υπήρξες πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας για ένα χρόνο και νομίζω ότι υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα με τα 15 δισεκατομμύρια φόρο που χρωστάνε οι τράπεζες, δανεικά και αγύριστα στα κρατικά ταμεία. Και νομίζω ότι έπρεπε να είχαμε κάνει μια σκληρή αντιπαράθεση».
«Πρώτον, να θέσουμε προ των ευθυνών της την κυβέρνηση και δεύτερον το σκληρό ολιγοπώλιο των τραπεζών, τα οποία σφυρίζουν αδιάφορα για τα 5 δισεκατομμύρια, τη στιγμή που πράγματι στραγγαλίζουν τους Έλληνες πολίτες και για τα νοικοκυριά τους, αλλά και γενικότερα».
Φάμελλος: «Έχεις δίκιο. Γι’ αυτό και εγώ ως Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας επέλεξα να ανεβάσω το θέμα της αισχροκέρδειας των τραπεζών από την πρώτη μέρα, σχεδόν μιλώντας στις προγραμματικές δηλώσεις».
«Διότι εκείνη την περίοδο θυμάμαι, οι τράπεζες είχαν γράψει 4 δισεκατομμύρια κέρδη σε ένα χρόνο και αυτό είναι ακραίο, είναι τραγικό. Όλα αυτά είναι λεφτά που φεύγουν από την αγορά και φεύγουν από τα νοικοκυριά».
«Θα έλεγα λοιπόν ότι εκτός από τη φορολόγηση των τραπεζών που περιλαμβάνει αν θέλετε και μια συζήτηση για τον αναβαλλόμενο φόρο που δεν επιστρέφει στη λειτουργία της οικονομίας, θα πρότεινα ένα τμήμα και των υπερκερδών και των τραπεζών και των υπόλοιπων ολιγοπωλίων να γίνει ένα ταμείο εγγυοδοσίας και για τη στέγη που συζητάγαμε πριν και για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα Κλιματική Κρίση
Πολάκης:
Στην ερώτηση «πιο θεωρείτε ότι είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει στην διαχείριση τόσο ακραίων κλιματικών καταστάσεων;».
Απάντηση: «Μια άλλη πολιτική απόφαση για το πώς μπορεί να λυθεί. Αυτή τη στιγμή ζούμε μία εποχή μετάβασης όπου η ανεξέλεγκτη μεγέθυνση της οικονομίας και η ληστρική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ξεπερνάει τα όρια της αντοχής του παγκόσμιου οικοσυστήματος, αυτό δημιουργεί κλιματική κρίση».
«Εμείς μπορούμε στους σημερινούς καιρούς να χρησιμοποιήσουμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που είναι εισαγωγή της ψηφιοποίησης στη ζωή μας, στο διαδίκτυο των πραγμάτων, τεχνητή νοημοσύνη για να αποκρούσουμε συνέπειες της κλιματικής κρίσης».
«Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης για την Ελλάδα είναι αντιπλημμυρικά παντού και στις πόλεις και για την προστασία των καλλιεργειών .Εκεί πρέπει να στραφεί ένας τεράστιος όγκος του χρήματος και από το ταμείο ανάκαμψης που δεν στράφηκε».
Φάμελλος:
«Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προσωπικά η δική μου να έχουμε μια ξεκάθαρη οικολογική ταυτότητα δεν είναι μόδα. Δεν είναι γιατί πουλάει ή γιατί είναι μοντέρνο. Έχει να κάνει με τη ζωή».
«Eμείς είχαμε εφαρμόσει μια άλλη εξωτερική πολιτική με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά και έπρεπε αυτό να συνεχιστεί».
(Ερώτηση για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων): «Δεν είναι ζήτημα μόνο οικονομικό. Είναι και ζήτημα επιβίωσης. Δεν ξέρω ακριβώς ποια θα είναι τα ισοζύγια βιωσιμότητας αυτών των κοιτασμάτων όταν τελειώσει η διαδικασία της έρευνας και πρέπει με μεγάλη προσοχή να τα δούμε».
«Δεν έχω μιλήσει όμως ποτέ για αλλαγή θέσης όσον αφορά τις ήδη αδειοδοτημένες περιοχές. Ναι, έχουμε μιλήσει και δεσμεύομαι γι’ αυτό. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή προοπτική για νέες άδειες, γιατί δεν υπάρχει και βιωσιμότητα για νέα κοιτάσματα».