Η Μαρία Φρέσκου, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Ηρακλείου και ο Γιώργος Σπαγουλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Υποστήριξης για τα Δικαιώματα του Αυτισμού, μιλούν για τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν σήμερα στο σχολείο με φόντο την επικινδυνότητα του χώρου μετά την κατολίσθηση.
Μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη, η κα Φρέσκου τονίζει ότι η κατάρρευση του πρανούς ήταν η αφορμή των αντιδράσεων των γονέων καθώς ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Όπως υποστηρίζει, από το 2008 οι σχολικές εγκαταστάσεις στεγάστηκαν στον συγκεκριμένο χώρο αυθαίρετα χωρίς αδειοδότηση και η στέγασή τους γίνεται εξ’ ολοκλήρου σε λυόμενα.
Αναφερόμενη στις εγκαταστάσεις του σχολείου, υπογραμμίζει ότι δεν γίνεται να αποτελεί υποδομή για παιδιά με διαφορετικές ανάγκες ενώ πέραν του υπερπληθυσμού, κάθε φορά που βρέχει οι αίθουσες πλημμυρίζουν. Παράλληλα αναφέρεται στο αίτημα μετεγκατάστασης του σχολείου σε πιο ασφαλή και κατάλληλο χώρο, σημειώνοντας ότι οι γονείς διεκδικούν τα αυτονόητα.
Επίσης μιλά για την αγωνία των γονέων για το μέλλον των παιδιών τους, ελλείψει υποστηρικτικού πλαισίου και πρόνοιας, επισημαίνοντας ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες με όλους για να απασχοληθούν.
Τέλος κάνει λόγο για μια αλυσίδα προβλήματα που το ένα φέρνει το άλλο και τονίζει ότι χρειάζεται αλληλεγγύη και υποστήριξη από τους πολίτες καθώς τα ίδια προβλήματα στην εκπαίδευση αντιμετωπίζουν όλοι.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Σπαγουλάκης επισημαίνει ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος για σχολείο και αν το συμβάν δεν είχε γίνει ημέρα Σάββατο, τότε ίσως υπήρχαν χειρότερα αποτελέσματα.
Αναφερόμενος στις δεσμεύσεις του Δήμου Ηρακλείου για μετεγκατάσταση του σχολείου από το ερχόμενο καλοκαίρι, επισημαίνει ότι μέχρι τότε δεν εγγυάται κανένας για την ασφάλεια των μαθητών και τονίζει ότι δεν θα ξανανοίξει το σχολείο και δεν θα επιτρέψουν τα παιδιά τους να μπουν στον χώρο, αν δεν γίνει άμεσα μετεγκατάσταση έστω και σε προσωρινή λύση μέχρι να ετοιμαστεί το νέο σχολικό κτίριο που υποσχέθηκε ο δήμος.
Παράλληλα, καταγγέλλει ότι οι αρμόδιοι τους αγνοούν, προσθέτοντας ότι οι γονείς θα βρεθούν στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο για να διεκδικήσουν λύση, τονίζοντας ότι δεν διαπραγματεύονται επιστροφή στο σχολείο με την υπάρχουσα κατάσταση.
Επίσης κάνει λόγο για έναν κυκεώνα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τόσο τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού όσο και οι οικογένειες, με έλλειψη παράλληλης στήριξης, γεγονός που οδηγεί τους γονείς στον ιδιωτικό τομέα ενώ προσθέτει ότι υπάρχει ανάγκη για νέες δομές αυτόνομης διαβίωσης και ΚΔΑΠ και στήριξη των οικογενειών.
Κλείνοντας σημειώνει ότι στην Κρήτη ο αριθμός των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού είναι από τα υψηλότερα στην Ελλάδα και υπάρχει μια αυξητική τάση, λέγοντας πως χρειάζεται ένας οργανωμένος κεντρικός σχεδιασμός, ενώ υποστηρίζει ότι ο δήμος θα έπρεπε να έχει διαθέσιμους χώρους για έκτακτες ανάγκες και καταστάσεις.
Τέλος, τηλεφωνική παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε ο Μιχάλης Τσιμπλοστεφανάκης, γονέας μαθητή του Ειδικού Γυμνασίου, επισημαίνοντας ότι όλη η ειδική αγωγή στο Ηράκλειο στεγάζεται σε κοντέινερ και δεν καλύπτονται οι ανάγκες των παιδιών ενώ αναφερόμενος στον Δήμο Ηρακλείου, υποστηρίζει ότι σε έκτακτες περιπτώσεις βρίσκουν λύση και διερωτάται «γιατί τώρα δεν μπορούν».