Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έδωσε σήμερα στο Νίκο Στραβελάκη στον REAL FM που αναμεταδίδεται από το ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1, μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τη νέα εφαρμογή με την ονομασία Safe Youth, που θα μπορούν να το κατεβάσουν στα κινητά τους οι νέοι ηλικίας από 12 με 18 ετών, προκειμένου όταν κινδυνεύουν να ειδοποιούν άμεσα την Αστυνομία και εκείνη να παρεμβαίνει για την προστασία τους.
Όπως δήλωσε, πρόκειται για μια εφαρμογή που μπορεί ο κάθε νέος να εγκαταστήσει στο κινητό του και να ειδοποιήσει την Αστυνομία από το κουμπί του κινδύνου, που είναι μια γρήγορη και έξυπνη εφαρμογή. Περιλαμβάνει πληροφορίας για ζωή, τη διασκέδαση και την ασφάλεια των νέων στην καθημερινότητα τους. Και δεύτερο στοιχείο, είναι το κουμπί που πατάει το παιδί την ώρα που κινδυνεύει ή που βλέπει άλλο παιδί να βρίσκεται σε κίνδυνο.
Kανείς δεν μπορεί να “παίζει” με τις αρχές
Έχει και gps που οδηγεί την αστυνομία στον τόπο του συμβάντος την κρίσιμη στιγμή. Αντί για το κουμπί μπορεί ο νέος, να αναφέρει οποιοδήποτε άλλο περιστατικό καλώντας το 10201 αν δεν πρόκειται για μία επείγουσα περίπτωση. Ο υπουργός ξεκαθάρισε, πως αν κάποιος κάνει πλάκα με αυτό το σύστημα, κατεβάζοντας το χωρίς να ανήκει σε αυτές τις ηλικίες, η Αστυνομία θα τον εντοπίζει αμέσως και θα τον συλλαμβάνει, αφού δεν μπορεί κανείς να παίζει με αυτά τα θέματα και να κινητοποιεί χωρίς λόγος τις αστυνομικές αρχές.
“Ελπίζω πως δεν θα υπάρξουν τέτοια προβλήματα”, σημείωσε ο υπουργός. Η βία έχει μεγάλες διαστάσεις Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε επίσης, ότι σήμερα η βία μεταξύ ανηλίκων και γενικότερα στους νέους, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι είναι ότι σε αντίθεση με παλιότερα, σήμερα υπάρχουν οι συμμορίες στις ηλικίες αυτές, όπου υπάρχουν ένα σωστό περιστατικά ληστείας, κλοπής και άλλων σοβαρών πράξεων που βάζουν σε κίνδυνο τους νέους μας. Και ο δεύτερος είναι, ότι κάποτε η βίαιη αντιπαράθεση γινόταν με γροθιές και κλωτσιές και τώρα γίνεται και με μαχαίρια, σουγιάδες, σιδερογροθιές ακόμα και όπλα!
Θα προχωρήσουμε και σε αυστηρότερες ποινές
“Η κατάσταση αυτή, μας υποχρεώνει να πάρουμε νέα μέτρα. Αλλά να προχωρήσουμε και σε αυστηρότερες ποινές στους γονείς και σε παιδιά που δεν διορθώνονται παρά την τιμωρία τους”. Στα σχολεία δεν χρειάζεται το «κουμπί κινδύνου» Το “κουμπί κινδύνου”, στα σχολεία όπου έχει απαγορευτεί η χρήση των κινητών, δεν χρειάζονται. Εκεί, σύμφωνα με τον υπουργό, “έχουμε τους εκπαιδευτικούς. Υπάρχουν όλοι οι μηχανισμοί για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών”.
Το αλκοόλ στους ανήλικες είναι μάστιγα
Ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος και στα θέματα της χρήσης αλκοόλ σε μπαρ όπου γίνονται εκδηλώσεις σχολείων, μετά και το πρόσφατο περιστατικό της μαζικής δηλητηρίασης μαθητών σε μαγαζί των Αθηνών, όπου είχε πραγματοποιηθεί μαθητική εκδήλωση παιδιών που βρίσκονταν σε εκδρομή με το σχολείο τους. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έθεσε και το ερώτημα, αν θα μπορούσε να γίνει θεσμός και η ειδοποίηση της Αστυνομίας σε τέτοιες εκδηλώσεις, ώστε οι αστυνομικοί να ελέγχουν τα καταστήματα για να αποτρέπονται τέτοια θλιβερά γεγονότα, που έχουν πολλές φορές καταλήξει ακόμα και στο θάνατο ανηλίκων, που κατανάλωσαν αλκοόλ.