Το θέμα του κλεισίματος του Ξενώνα Φιλοξενίας Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου αλλά και της μέριμνας που δίνεται από την τοπική αυτοδιοίκηση για την ευαίσθητη αυτή ομάδα του πληθυσμού άνοιξε την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου το Θέμα Κρήτης 103.1 και η εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη.
Στην εκπομπή τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αλλά και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ενώ παρενέβη και εκπρόσωπος του Συνδέσμου των Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας. Αφορμή για την συζήτηση αποτέλεσε η αντιπαράθεση που προκλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά το κλείσιμο του Ξενώνα αλλά και τον τερματισμό του προγράμματος «Εργασία και Στέγη» ενώ δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει καθοριστεί επακριβώς ο αριθμός των αστέγων που υπάρχουν στην πόλη του Ηρακλείου.
Λίνα Ανδρουλάκη: απαράδεκτη η στάση του Δήμου Ηρακλείου
Η Λίνα Ανδρουλάκη, δημοτική σύμβουλος Δήμου Ηρακλείου, μιλά για το ζήτημα των αστέγων στο Ηράκλειο και τα μέτρα στήριξης που ζητά η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», θέτοντας ερωτήματα για την διαχείριση του θέματος αυτού από τον Δήμο Ηρακλείου.
Η ίδια κάνει λόγο για προκλητική στάση της δημοτικής αρχής η οποία πριν λίγο καιρό έκλεισε το Κέντρο Αστέγων, με το αιτιολογικό ότι ήταν λίγοι αυτοί που έκαναν χρήση του χώρου ενώ λίγες βδομάδες πριν, έληξε το πρόγραμμα «Εργασία και Στέγη» που χρηματοδοτούσε σπίτια για τους αστέγους.
Η ίδια τονίζει ότι πρέπει να γίνει καταγραφή όλων των αστέγων, «και όχι μόνο όσων φαίνονται», υποστηρίζοντας ότι με την σημερινή οικονομική κατάσταση, το πρόβλημα επιδεινώνεται ενώ επισημαίνει την ανάγκη ενός δικτύου διασύνδεσης και συλλειτουργίας όλων των υπηρεσιών για να υπάρξει ολόπλευρη στήριξη των αστέγων.
Επιπλέον σημειώνει ότι υπάρχει μια τάση να κρύβουμε το πρόβλημα καθώς όπως λέει, «δεν είναι μόνο ότι βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε» και ψέγει τη δημοτική αρχή που υποστηρίζει ότι μόλις τέσσερις άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τον χώρο στο Κέντρο Αστέγων, λέγοντας ότι σήμερα τουλάχιστον 16 άνθρωποι χρειάζονται στέγη.
Κλείνοντας αναφέρει ότι πρέπει να υπάρξει στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών και καλεί τη δημοτική αρχή να δώσει απαντήσεις και στοιχεία για τη λειτουργία του προγράμματος, πόσοι άστεγοι έχουν επανενταχθεί, πότε και εάν θα ξεκινήσει ξανά καθώς και πόσοι εργαζόμενοι απασχολούνταν στο πρόγραμμα.
Γιώργος Τσαγκαράκης: Κατ’ επιλογήν άστεγοι, με ψυχικά προβλήματα
Ο Γιώργος Τσαγκαράκης, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Ηρακλείου, μιλά για το ζήτημα των αστέγων, τους λόγους που έκλεισε ο ξενώνας φιλοξενίας και τις καταγγελίες της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την έλλειψη πρόνοιας.
Ο ίδιος απαντά στις κατηγορίες ότι ο δήμος δεν πράττει αυτά που πρέπει στο συγκεκριμένο θέμα τονίζοντας ότι ο ξενώνας έπρεπε να κλείσει καθώς σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, δεν συμβάδιζε πλέον με τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια και ανάλογα με τις εποχές, διαφέρει ο αριθμός τους και οι λόγοι της αστεγίας, λέγοντας ότι το Ηράκλειο βρίσκεται σε μια καλή κατάσταση και ότι η δημοτική αρχή προσεγγίζει καθημερινά όλους όσους ζητούν βοήθεια και διαθέτει τις υπηρεσίες για να ενισχύσει αυτούς τους ανθρώπους.
Παράλληλα τονίζει ότι προς στιγμήν δεν τίθεται ζήτημα επαναλειτουργίας του ξενώνα αστέγων ωστόσο ο δήμος προσπαθεί να εξασφαλίσει και τα υλικά που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος για να επιβιώσει.
Τέλος υποστηρίζει ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατ’ επιλογήν αστεγίας, κυρίως από άτομα με ψυχολογικά ζητήματα και ότι ο κάθε ένας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα με τα προβλήματα που έχει.
Γιώργος Σαμπροβαλάκης: «αντιεπιστημονική η προσέγγιση του Δήμου Ηρακλείου»
Ο Γιώργος Σαμπροβαλάκης, μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, μιλά για το ζήτημα των αστέγων στο Ηράκλειο, πως πρέπει να προσεγγίζεται και απαντά στον αρμόδιο αντιδήμαρχο για την τοποθέτησή του στο θέμα της αστεγίας.
Ο ίδιος κάνει λόγο για αντιεπιστημονικές απόψεις και για κατηγοριοποίηση των αστέγων, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να διαχωρίζονται οι άστεγοι με το αν είναι αλκοολικοί ή ψυχικά πάσχοντες.
Παράλληλα αποδομεί το επιχείρημα του δήμου για «αστεγία από επιλογή» τονίζοντας ότι αν οι συνθήκες φιλοξενίας στον ξενώνα ήταν σωστές, δεν θα αρνούνταν άστεγοι να μένουν εκεί και υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να συγχέεται η δουλειά που κάνουν οι κοινωνικοί λειτουργοί με την αντίληψη που έχει η δημοτική αρχή.
Τέλος επισημαίνει ότι δεν αποτελεί κοινωνική πολιτική να δίνουμε κουβέρτες στους άστεγους ή ένα επίδομα, καθώς κάτι τέτοιο δεν λύνει το πρόβλημα ενώ τονίζει ότι δεν είναι μόνο οι άστεγοι που βλέπουμε και ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει να εμβαθύνει περισσότερο στο ζήτημα.