Φόβοι για περισσότερα θύματα στη Βαλένθια λόγω των πλημμυρών. Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» ή αλλιώς κλιματική κρίση.
Στους 95 ανέρχονται οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια, απόρροια της κλιματικής κρίσης, με τις κυβερνητικές Αρχές να φοβούνται ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα 24ώρα.
Ανάλυση του Guardian για την εφιαλτική κακοκαιρία υπογραμμίζει πως τόσο οι ξηρές συνθήκες στη Βαλένθια, νοτιοανατολική πόλη της Ισπανίας, όσο και τα πρωτοφανή φαινόμενα αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που ονομάζεται κλιματική κρίση.
«Οι κάτοικοι της Τσίβα, μιας μικρής πόλης στα περίχωρα της Βαλένθια, μπορούν να περιμένουν ένα ζοφερό μέλλον επιδεινούμενης ξηρασίας, καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται και η χώρα στεγνώνει. Αλλά την Τρίτη, έγιναν επίσης μάρτυρες βροχοπτώσεων ενός έτους μέσα σε λίγες ώρες» αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα.
«Οι καταρρακτώδεις βροχές που πλημμύρισαν τη νότια και ανατολική Ισπανία το βράδυ της Τρίτης, ξεριζώνοντας γέφυρες και διαλύοντας πόλεις, έχουν σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους. Η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα παίζει ρόλο στη στρέβλωση και των δύο άκρων του κύκλου του νερού: η θερμότητα εξατμίζει το νερό, αφήνοντας ανθρώπους και φυτά ξεραμένους, αλλά ο θερμός αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, αυξάνοντας την πιθανότητα καταστροφικών βροχοπτώσεων» συνεχίζει στην ανάλυσή του το βρετανικό μέσο ενημέρωσης.
«Η ξηρασία και οι πλημμύρες είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε ο Stefano Materia, Ιταλός κλιματολόγος στο Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης. Είπε ότι μελέτες έχουν συνδέσει τις ξηρασίες στη Μεσόγειο με την κλιματική έκτακτη ανάγκη μέσω αλλαγών στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία την ίδια στιγμή που η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας έχει θερμάνει σοβαρά την περιοχή» προσθέτει ο Guardian.
«Αυτό σημαίνει περισσότερη ενέργεια, περισσότεροι υδρατμοί, περισσότερη αστάθεια, όλα τα συστατικά που τροφοδοτούν τρομακτικές καταιγίδες όταν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές» διευκρίνισε ο Ματέρια. «Η Μεσόγειος είναι μια ωρολογιακή βόμβα αυτές τις μέρες».
«Η Ισπανία, μαζί με την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ελλάδα, ήδη υφίσταται τη σκληρή πραγματικότητα αυτού που οι επιστήμονες του κλίματος αποκαλούν σύνθετους κινδύνους και αλυσιδωτές επιπτώσεις».
«Οι καύσωνες προκαλούς πυρκαγιές, πνίγοντας τις πόλεις με τοξικά νέφη. Η ξηρασία στεγνώνει το έδαφος και εμποδίζει τη γη να απορροφήσει νερό όταν πέφτει πολύ δυνατή βροχή. Τα λιγοστά αποθέματα νερού, τα οποία έχουν ήδη αναγκάσει πόλεις όπως η Βαρκελώνη να υιοθετήσουν περιορισμούς έκτακτης ανάγκης, αφήνουν τα αγροκτήματα και τα ξενοδοχεία με λιγότερα οικονομικά μαξιλάρια για να επιβιώσουν στο επόμενο σοκ» καταλήγει ο Guardian.
Πηγή: reader.gr