Η Στέλλα Φοδελιανάκη, πρόεδρος του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών Ηρακλείου, μιλά για την καθαριότητα στα σχολεία με αφορμή την 48ωρη απεργία στον κλάδο, τα προβλήματα στον κλάδο και τις συνθήκες εργασίας των καθαριστριών.
Μιλώντας στο Θέμα Κρήτης 103.1 και στην εκπομπή «Πίσω Σελίδες» με τον Μάριο Διονέλλη, τονίζει ότι οι περισσότεροι δήμοι έχουν εργαζόμενες με μερική απασχόληση, που συνήθως περιλαμβάνει 2,3 ή 4 ώρες εργασίας, μέσα στις οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την δουλειά τους, για έναν μισθό της τάξεως των 200 και 300 ευρώ.
Παράλληλα επισημαίνει ότι η εργασία τους προβλέπεται μόνο όταν δεν γίνονται μαθήματα, κάτι που αφήνει τους μαθητές χωρίς καθαριότητα όσο βρίσκονται στο σχολείο. Επίσης προσθέτει ότι υπεύθυνο για την εργασία τους είναι το Υπουργείο Εσωτερικών με την συνεργασία των δήμων, ωστόσο τα κονδύλια ποτέ δεν επαρκούν και όσοι δήμοι έχουν την οικονομική δυνατότητα καλύπτουν με δικούς τους πόρους ό,τι μπορούν.
Μιλώντας για τον Δήμο Ηρακλείου, σημειώνει ότι καλύπτει κάποιες ανάγκες από δικούς του πόρους, (κάτι που όμως δεν μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι δήμοι), επιβαρύνοντας τους δημότες με περίπου 1 εκ. ευρώ. Επιπλέον, συμπληρώνει ότι δεν έχουν πληρωθεί τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο λόγω του καθεστώτος των συμβάσεων και της γραφειοκρατίας, τονίζοντας ότι οι ανάγκες κάθε δήμου για την καθαριότητα στα σχολεία είναι γνωστές καθώς πρόκειται για μια μόνιμη ανάγκη.
Τέλος υποστηρίζει ότι οι τελευταίες μονιμοποιήσεις έγιναν πριν 20 χρόνια και πλέον στο Ηράκλειο έχουν μείνει μόλις 20 από τις εργαζόμενες αυτές λόγω συνταξιοδότησης, και οι υπόλοιπες 240 είναι με συμβάσεις ενώ κλείνοντας τονίζει ότι θα πρέπει οι συμβάσεις να γίνουν αορίστου χρόνου, προκειμένου έστω για κάποια χρόνια να λυθεί ένα βασικό πρόβλημα που υπάρχει στην σχολική καθαριότητα.