Κλειδί η απαρτία – Οι «87» κατηγορούν τον Κασσελάκη για εμπαιγμό και τακτικισμό – Το κλίμα στη μεταμεσονύκτια διαδικτυακή συνεδρίαση.
Ημέρα αποφάσεων για την ενότητα και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αναδεικνύεται η σημερινή, καθώς συνεδριάζει στις 12:30 το μεσημέρι η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος κι ενώ οι πλευρές του έκπτωτου Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη και της νέας πλειοψηφίας της Κουμουνδούρου βρίσκονται πλέον σε ανοιχτή ρήξη, με την μεταξύ τους συμβίωση να μοιάζει αβίωτη.
Και αυτό γιατί η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να αποστείλει εξώδικο προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής στις αρχές της εβδομάδας πυροδότησε ένα ντόμινο εσωκομματικών εξελίξεων, διαβουλεύσεων και συνεδριάσεων, με αποκορύφωμα τη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία, η οποία συνεδρίασε για να θέσει το πλαίσιο της σημερινής σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής.
Ασάφεια, πριν την… καταιγίδα
Συγκεκριμένα, τα περισσότερα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας υπερψήφισαν την εισήγηση της Γραμματέα του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, στην οποία καταδικάζεται, κατά πληροφορίες, πολιτικά το εξώδικο του κ. Κασσελάκη προς το κόμμα, όπως και εν γένει ο μη σεβασμός των συλλογικών αποφάσεών του, χωρίς, ωστόσο, να δηλώνεται ρητά ποια μέτρα επισείει μια τέτοια πολιτική συμπεριφορά.
Αυτή η… «δημιουργική ασάφεια», εκ μέρους του καθοδηγητικού οργάνου, ωστόσο, είχε ως αποτέλεσμα να αποσύρει ο κ. Κασσελάκης αργά χθες το βράδυ το εξώδικό του, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, λέγοντας πως «αποσύρω και ρητά την εξώδικη διαμαρτυρία μου, ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι», υπό το φόβο της αποπομπής του από την κούρσα διαδοχής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά, η ανάρτηση:
«Κατά τη χθεσινή μου συνέντευξη στον κ. Χατζηνικολάου είπα ότι «το όραμα για το πολίτευμα είναι η συμμετοχική αμεσοδημοκρατία».
Όπως δημοσιεύουν όλα τα δημοσιογραφικά site, στη σημερινή συνεδρίαση, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας (που θεωρεί ότι στη δημοκρατία μας δεν πρέπει να έχω δεύτερη ευκαιρία) αναφέρθηκε στο απόσπασμα αυτό λέγοντας: «Μίλησε για αλλαγή πολιτεύματος, που αποτελεί λόγο αποκλεισμού κόμματος από εθνικές εκλογές ο μη σεβασμός του πολιτεύματος».
1.Παραθέτω το άρθρο 73 παρ. 6 του Συντάγματος που, με την αναθεώρηση του 2019, προβλέπει τη δυνατότητα της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, δηλαδή τη δυνατότητα να καταθέτουν οι πολίτες προτάσεις νόμου στη Βουλή.
2.Παραθέτω δημοσίευμα με την ερώτηση που κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το 2022, αναφέροντας: «Τρία χρόνια έχουν παρέλθει μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος και η παραπάνω δυνατότητα παραμένει ανενεργή, καθώς απαιτείται εφαρμοστικός νόμος και δεν διαφαίνεται κάποια σχετική νομοθετική πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. της ΝΔ). Αυτή η πρακτική αποτελεί περιφρόνηση προς το Σύνταγμα, τους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς».
3.Ενημερώνω ότι ο Τομέας Δικαιοσύνης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο του εφαρμοστικού νόμου του άρθρου 73 παρ. 6 του Συντάγματος, το οποίο θα φέρει προς κατάθεση άμεσα στη Βουλή.
4.Παραθέτω μερικές μόνο από τις προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος με αμεσοδημοκρατικό χαρακτήρα (πρόταση νόμου από 100.000 πολίτες, διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων) που είχε καταθέσει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν υπερψηφίστηκαν στην τελική φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, όταν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέκτησε η ΝΔ, η οποία σταθερά αρνείται τη θεσμική ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας στη χώρα μας.
5.Ζητώ από τα στελέχη που αγωνίζονται για τον αποκλεισμό μου από τις εκλογές για Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να το κάνουν όντως επειδή δεν βάζω ζάχαρη στον καφέ μου. Είναι προτιμότερο, από το να παραχαράσσουν την ίδια την Ιστορία, τους αγώνες και τις προτάσεις του κόμματός μας προς την κατεύθυνση της συμμετοχικής – άμεσης δημοκρατίας.
6.Επειδή ο σκοπός του εξωδίκου μου επετεύχθη, αφενός με την εσπευσμένη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υπόλοιπων υποψηφίων και αφετέρου με τη ρητή καταδίκη της διαρροής από την ΠΓ της 8ης Οκτωβρίου 2024.
Επειδή, όπως έχω ήδη δηλώσει, πρωταρχικό κίνητρο της διαμαρτυρίας μου ήταν η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κάθε στελέχους και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ (χθες θύμα της παράνομης διαρροής ήμουν εγώ, αύριο κάποιος άλλος).
Επειδή, όπως επίσης έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, τη νομική οδό δε θα την ακολουθούσα ποτέ.
Γι’ αυτούς τους λόγους, αποσύρω και ρητά την εξώδικη διαμαρτυρία μου, ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι.
7.Επειδή ελεύθερο συνέδριο θα γίνει και ελεύθερες εκλογές θα γίνουν σε κάθε περίπτωση, συνιστώ ωριμότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Το μένος είναι κακός σύμβουλος. Ας σηκωθούμε όλοι λίγο ψηλότερα. Σε εκείνο το ύψος, θα συναντήσουμε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που περιμένει καρτερικά να εκφράσει δημοκρατικά την ψήφο του».
Οι δύο αναβολές
Η ανάκληση του εξωδίκου του Στέφανου Κασσελάκη, ωστόσο, υπήρξε ο τελευταίος «άσσος» στο μανίκι του χθες και αναγκάστηκε τελικά να τον ενεργοποιήσει, μετά την αδυναμία των «Κασσελίστας» να καταφέρουν να αναβληθεί η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπως επιχείρησαν στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία.
Συγκεκριμένα, οι «Κασσελίστας» προσήλθαν στη χθεσινή συνεδρίαση με τη Θεοδώρα Τζάκρη να προτείνει να μην γίνει καν η συνεδρίαση από τη μια και τους Πάνο Ρήγα και Νίκο Σκορίνη να προτείνουν από την άλλη αναβολή της Κεντρικής Επιτροπής, ανάκληση του εξωδίκου και σύσκεψη των 5 υποψήφιων Προέδρων. Υπέρ της τελευταίας πρότασης τάχθηκε και η Ολυμπία Τελιγιορίδου, γεγονός που ενέτεινε την άποψη ότι οι «Κασσελίστας» «έπαιξαν τα ρέστα τους», όπως τους καταλόγισαν οι εσωκομματικοί τους αντίπαλοι, πριν καταλήξει ο Στέφανος Κασσελάκης να αποσύρει το εξώδικο.
Παρότι ο έκπτωτος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προχώρησε σε σειρά τακτικισμών με κόστος στο προσωπικό του κεφάλαιο, αφού δήλωνε μια ημέρα πριν προς τους Παύλο Πολάκη, Απόστολο Γκλέτσο, αλλά και στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι δεν θα άρει το εξώδικο, με τους εσωκομματικούς υποστηρικτές και τους οπαδούς του να επιχειρηματολογούν προς αυτήν την κατεύθυνση, άπαντες αναγκάστηκαν τελικά σε νέα… κυβίστηση, όταν πληροφορίες ήθελαν αργά χθες το απόγευμα τους «87» της «φρουράς Τσίπρα» να «φλερτάρουν» με την επίτευξη απαρτίας στην σημερινή Κεντρική Επιτροπή, η οποία απαιτεί τον αριθμό των 148 ψήφων, για να στείλει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα.
Εκτός κούρσας από τους «87»
Παρότι η απόσυρση του εξωδίκου του κ. Κασσελάκη θα μπορούσε να εκληφθεί ως κίνηση καλής θέλησης από μέρους του, το γεγονός, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν ανακάλεσε τη θέση του ότι παραμένει «Πρόεδρος de facto και de jure», όπως και η επιλογή του να το γνωστοποιήσει από τα κοινωνικά δίκτυα την απόφασή του να αποσύρει το εξώδικο μόλις έληξε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, βάρυναν ακόμη περισσότερο το κλίμα.
Ιδίως, όταν το εξώδικο είχε επιδοθεί θεσμικά στο κόμμα, γεγονός που ανέβασε ακόμη περισσότερο τα επίπεδα δυσφορίας στο εσωτερικό της νέας πλειοψηφίας, με τους «87» να εμφανίζονται πλέον αμετακίνητοι απέναντι στην απόφασή τους να ξεκαθαρίσουν το εσωκομματικό τοπίο, φτάνοντας σήμερα ως την πρόταση για αποπομπή του έκπτωτου Προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη από την κούρσα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Στην μεταμεσονύκτια, διαδικτυακή συνεδρίαση τους, που προκλήθηκε έκτακτα μετά τα τελευταία γεγονότα, καταγράφηκε, κατά πληροφορίες, συντριπτικό ρεύμα υπέρ της απόρριψης της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες χαρακτήρισαν «εξοργιστικό» τον τακτικισμό του έκπτωτου Προέδρου να αποσύρει τελικά το εξώδικο λίγες ώρες πριν την Κεντρική, κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό» του καθοδηγητικού οργάνου. Στο ίδιο πλαίσιο, οι «87» θεωρούν ότι η υπόθεση του εξωδίκου θα αποβεί «μπούμερανγκ» για τον κ. Κασσελάκη, καθώς αναδεικνύει την πλήρη έλλειψη αξιοπιστίας, αμοιβαίου σεβασμού και συντροφικότητας, «ποινικοποιώντας» αντίθετα τις κομματικές διαδικασίες, όπως επισημαίνουν στελέχη της τάσης, θεωρώντας ότι στο τέλος της ημέρας η εξώδικη δήλωση θα λειτουργήσει και αποσυσπειρωτικά για την πλευρά Κασσελάκη.
Με αυτά τα δεδομένα, συμπλέοντας με ένα κομμάτι των «Πολακίστας» και της «ομάδας Παππά», την αποπομπή του Στέφανου Κασσελάκη αναμένεται να θέσουν σήμερα στο τραπέζι της Κεντρικής Επιτροπής οι «87», με την ψηφοφορία να κρίνεται σε απαρτία επί των παρόντων, χωρίς τη δυνατότητα τηλεφωνικής ψηφοφορίας, όπως και υβριδικής συνεδρίασης (μέσω δηλαδή ψηφιακής πλατφόρμας), με ζητούμενο την συγκέντρωση 148 ψήφων υπέρ της πρότασής τους.
Πηγή: protothema.gr