Σε μια λογική αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την ανάπτυξη κατά 0,3% για το 2024 και το 2025 προχώρησε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο νέο μεσοπρόθεσμο, καθώς οι αρχικοί στόχοι για ανάπτυξη 2,5% και 2,6% φέτος και τον επόμενο χρόνο ήταν πλέον εξαιρετικά φιλόδοξοι.
Ειδικά για το 2024, μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων του β’ τριμήνου, ο ρυθμός ανάπτυξης για το α’ εξάμηνο του χρόνου είχε διαμορφωθεί στο 2,2% (2,1% το α’ τρίμηνο και 2,3% το β’ τρίμηνο).
Συνεπώς, ο στόχος για την επίτευξη ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 2,5% απαιτούσε το β’ εξάμηνο του χρόνου η ανάπτυξη να φτάσει σε μέσα επίπεδα το 2,8%, κάτι που κρίθηκε ως ανέφικτο υπό τις παρούσες συνθήκες.
Η μεγάλη επιβράδυνση της Γερμανίας και της Γαλλίας περιόρισε σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τούτο είχε αρνητική επίδραση στις εξαγωγές αγαθών και ως ένα βαθμό και τις δυνατότητες των τουριστών που έκαναν διακοπές στην Ελλάδα.
Επίσης, παρά τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στο τέλος του 2023, οι επενδύσεις και ειδικά οι ιδιωτικές από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν ανέκτησαν τους αναμενόμενους ρυθμούς. Ταυτόχρονα οι αμιγώς ιδιωτικές επενδύσεις εν αναμονή της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ μεταφέρθηκαν χρονικά προς το τέλος του χρόνου, μειώνοντας τον όγκο τους για το σύνολο τους έτους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η αύξηση των επενδύσεων για φέτος, που αναμενόταν αρχικά στο 11,4%, πλέον δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 6,7%.
Η αναθεώρηση του 2025
Μετά την αναθεώρηση των στόχων για το 2024, ήταν αυτονόητο ότι θα έπρεπε να γίνουν προσαρμογές και για το 2025.
Ο στόχος για την ανάπτυξη είχε τεθεί στο 2,6%. Τούτο με δεδομένο ότι η επόμενη θα ήταν η χρονιά κατά την οποία αναμένονταν θα είχαμε ως χώρα την απορρόφηση του συνόλου των 17,8 δισ. ευρώ των επιχορηγήσεων του ΤΑΑ και την ολοκλήρωση του 85% των έργων που θα ολοκληρώνονταν με χρήματα του Ταμείου.
Μετά την αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος στο τέλος του 2023 και την προσθήκη των 5,8 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα από το REpowerEU, τα πλάνα άλλαξαν.
Θα υπάρχουν χρήματα από επενδύσεις του ΤΑΑ τα οποία θα έρθουν τελικά το 2026, μαζί με τα υπόλοιπα από τα δάνεια του Ταμείου. Οι επενδύσεις αναμένεται και τον επόμενο χρόνο να συνεχίσουν να αυξάνονται με ρυθμό 8,7%, ρυθμός που υπολείπεται από το 12,4% που προβλέπονταν έξι μήνες νωρίτερα.
Η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει να υποστηρίζει την αύξηση του ΑΕΠ με μια μέση αύξηση 1,7%, ενώ και οι εξαγωγές θα συνεχίζουν να αυξάνονται κατά 4,1% σε μέσα επίπεδα και για το 2024 και 2025.
Υψηλότερα από την ΕΕ
Το σίγουρο είναι ότι για το 2024 και το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα παραμείνει υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ, η οποία με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα δύο χρόνια θα έχει οικονομική μεγέθυνση μικρότερη από 2%.
Ωστόσο το μεσοπρόθεσμο αποκαλύπτει μέσα από τις προβλέψεις του ότι θα πρέπει μέχρι και το 2026 η Ελλάδα να επιλέξει την ενίσχυση του αναπτυξιακού της μοντέλου μετά το τέλος του ΤΑΑ, αφού το 2026 η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2% ο οποίος θα υποχωρήσει στο 1,8% το 2027 και στο 1,5% το 2028.
Πηγή: capital.gr