Με μια ξεκάθαρη επιστημονική τεκμηρίωση για το μέλλον του νερού προχώρησε σε συνέντευξή τους το Θέμα Κρήτης 103,1 και την εκπομπή της Μαρίας Σπυριδάκη, ο διευθυντής εργαστηρίου υδρολογίας και καθηγητής πολιτικών μηχανικών στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κος Μυλόπουλος.
« Άλλο ξηρασία, άλλο ανομβρία και άλλο λειψυδρία. Τα δύο πρώτα είναι φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Το τρίτο είναι πολιτική επιλογή» Με αυτή του την τοποθέτηση , ο κ. Μυλόπουλος επαναφέρει το μεγάλο θέμα της διαχείρισης του νερού , από την αυτοδιοίκηση και το κράτος.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το νερό άρδευσης , του οποίου η κατανάλωση είναι στο 85% σε σχέση με ένα 10% για τα νοικοκυριά. Από την Καστοριά μέχρι και την Μεσσαρά η διαχείριση του νερού άρδευσης στην Ελλάδα είναι εντελώς λάθος»
Μάλιστα επισημαίνει ότι οι παλαιωμένες υποδομές, τα διαλυμένα δίκτυα και η ελλιπής χαρτογράφησή τους είναι μερικοί παράγοντες , που συνωμοτούν στην διάχυση και τέλος την «εξαφάνιση» του νερού. Υποστηρίζει δε , πως δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί οι πολιτικοί το τεράστιο πρόβλημα ζωής και θανάτου , που πλησιάζει στο εγγύς μέλλον.
Πρέπει να αλλάξουμε καλλιέργειες, φράγματα, νοοτροπία
Εν πολλοίς, ο κ. Μυλόπουλος υποστηρίζει ότι εάν δεν αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης του νερού ολιστικά από τα είδη καλλιέργειας έως και τα φράγματα , το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο. Αναφερόμενοι στην αφαλάτωση και στο παράδειγμα της Σερίφου ο κ .Μυλόπουλος αναφέρει πως είναι μια καλή λύση για περιορισμένες καταναλώσεις.
Ξερά δέντρα παντού, στο Λασίθι
Οι εικόνες ξηρασίας των καλλιεργειών , στην ανατολική Κρήτη αποτελούν αρνητικό οιωνό για το μέλλον των ελαιόδεντρων . Αναλυτικότερα , παρόλο που οι φωνές των Λασιθιώτων παρουσίαζαν έναν εφιάλτη με τα ξεραμένα πια ελιόδεντρα , φαίνεται πως κανένα αποτελεσματικό μέτρο δεν έχει παρθεί μέχρι τώρα για να αποτραπεί το φαινόμενο. Οι παρακάτω εικόνες, μιλούν απο μόνες τους.