Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο Νικήτας Μυλόπουλος για το πρόβλημα με το νερό.
Ο Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων μίλησε στο Θέμα Κρήτης 103.1 για το σοβαρό ζήτημα της λειψυδρίας.
Ουσιαστικά… έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κρισιμότητα της κατάστασης. Ξεκαθάρισε πως το πρόβλημα είναι πολιτικό και θέλει… άλλα μυαλά, όπως χαρακτηριστικά είπε, για ν’ αλλάξουν τα πράγματα. Αναλυτικά δήλωσε:
«Το πρόβλημα είναι κοινό, δεν είναι κάτι διαφορετικό κατά τόπους. Η λειψυδρία είναι κάτι διαφορετικό από την ανομβρία και την ξηρασία, που είναι φαινόμενα του καιρού. Η λειψυδρία είναι ένα πολιτικό φαινόμενο, γιατί έχει να κάνει με τη διαχείριση του νερού.
Στη χώρα μας έχουμε μία κατάχρηση του νερού, κυρίως στην άρδευση. Κάνουμε κατασπατάληση του νερού. Μιλάμε για δισεκατομμύρια μέτρα νερού, που χάνονται κάθε χρόνο. Αν λείπει κάτι στην Ελλάδα, είναι τα έργα υποδομής, τα δίκτυα και οι μετρήσεις. Δεν προγραμματίζουμε, επίσης, ποτέ το σχεδιασμό και το τι θα καλλιεργήσουμε.
Είναι πολύ βαθύ και πολιτικό το πρόβλημα και θέλει άλλα μυαλά… Σε μελέτη που είχαμε κάνει, είχαμε προβλέψει πως μέχρι το 2100 τα φαινόμενα ξηρασίας θα έχουν διπλασιαστεί. Η Μεσόγειος θεωρείται το… hot spot της κλιματικής κρίσης.
Είμαι απαισιόδοξος, γιατί το βλέπουμε πολύ χαλαρά το θέμα ως κοινωνία και την κλιματική κρίση τη χρησιμοποιεί ως άλλοθι η κυβέρνηση. Η αφαλάτωση είναι μία υπέροχη τεχνική λύση, που μπορεί, όμως, να χρησιμοποιηθεί σε μικρές περιπτώσεις»