Πρώτοι οι Κρητικοί , σε σχέση με τους υπόλοιπους Έλληνες , φαίνεται να είναι στην συνειδητοποίηση της σημαντικότητας της δωρεάς οργάνων των συγγενών τους , από τη στιγμή που διαπιστώνεται ο εγκεφαλικός τους θάνατος.
Επτά περιστατικά δωρεάς οργάνων , από τα έντεκα που έχουν πραγματοποιηθεί εντός περιφέρειας Κρήτης , έγιναν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου. Τα περιστατικά αφορούν σε εγκεφαλικούς θανάτους ασθενών , καθώς μετά από το πέρας των 24ρων ωρών διαπίστωσης του θανάτου τους , πραγματοποιείται αυτή τη σωτήρια διαδικασίας προσφοράς ζωής.
Ο υποδιοικητής ΠΑΓΝΗ Στέλιος Κτενιαδάκης μίλησε στο Θέμα Κρήτης 103,1 και την εκπομπή της Μαρίας Σπυριδάκη αναφερόμενος στα περιστατικά , που ήταν συμβατοί και ικανοί για την διαδικασία της δωρεάς οργάνων. Σύμφωνα με τον υποδιοικητή του ΠΑΓΝΗ δότης για την δωρεά θεωρείται μόνον εκείνος, του οποίου έχει διαπιστωθεί ο εγκεφαλικός θάνατος καθώς στην συγκεκριμένη περίπτωση τα υπόλοιπα όργανα βρίσκονται σε υγιή κατάσταση
Ο κος Κτενιαδάκης ανέφερε αναλυτικά πως γίνεται αυτή η διαδικασία , σε περίπτωση που ο θανών δεν ήταν εγγεγραμμένος δότης εν ζωή . Τότε οι συγγενείς αναλαμβάνουν να πάρουν αυτή την απόφαση , έπειτα από σχετική ενημέρωση που γίνεται από τον υπεύθυνο των μεταμοσχεύσεων εντός του νοσοκομείου.
Πάντως , η λίστα των ασθενών που περιμένουν μεταμόσχευση είναι μεγάλη σε Ελλάδα και εξωτερικό . Σε κάθε περίπτωση , η δωρεά οργάνων χαρακτηρίζεται ως μεγαλείο ψυχής από τους νοσοκομειακούς που επιμένουν στην ενημέρωση όλων εν ζωή για την απόφαση όλων μας να συναινέσουμε γινόμενοι δότες οργάνων , σε περίπτωση απώλειας της ζωής μας.