Τον Κρητικό βρακοφόρο άγιο Μανόλη της χριστιανοσύνης , τιμούν κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά τον δεκαπενταύγουστο. Και εφέτος το έθιμο διατηρήθηκε με ευλάβεια, από τους Λασιθιώτες που βρέθηκαν στο Οροπέδιο της Μάρης.
Ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Αθανασάκης , ο οποίος διατηρεί και την μάντρα του πολύ κοντά στο εκκλησάκι του αγίου Μανόλη , έδειξε την αορίτικη φιλοξενία του καλώντας όλους τους πιστούς καθώς και όλους τους δημάρχους των Λασιθιώτικων πόλεων να παρευρεθούν .
Στην παρακάτω φωτογραφία απεικονίζεται ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, ο οποίος ήρθε μία ημέρα μετά την περίφημη Βαρκαρόλα, έθιμο σητειακό. Επίσης παρευρέθηκαν ο διοικητής ΣΕΑΠ κ. Σπανουδάκης, ο υπεύθυνος του πολιτικού γραφείου του αντιπροέδρου της βουλής των Ελλήνων Γιάννη Πλακιωτάκη , κ. Νίκος Δολαψάκης
Επίσης στην παρέα ήταν ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου , ο πρώην δήμαρχος οροπεδίου Λασιθίου Γιώργος Μηλιαράς και αρκετός κόσμος απο το Οροπέδιο .
Μετά την λειτουργία ακολούθησε τραπέζι με εκλεκτά παραδοσιακά εδέσματα , από την σύζυγο του δημάρχου Οροπεδίου κα Αθανασάκη και όλοι οι συνδαιτημόνες έδιναν ευχές στην «χρυσοχέρα» οικοδέσποινα.
Ποιος είναι ο άγιος Μανόλης
Ο νεομάρτυρας αυτός γεννήθηκε στα Σφακιά, από γονείς ευσεβείς. Σε μικρή ηλικία αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους, με τη βία εξισλαμίστηκε και στη συνέχεια παρέμεινε στην υπηρεσία τους. Βρήκε όμως την ευκαιρία και δραπέτευσε από το σπίτι των κυρίων του, και πήγε στη Μύκονο, όπου εξομολογήθηκε και ζούσε με ταπεινοσύνη.
Εκεί παντρεύτηκε και απόκτησε έξι παιδιά. Επειδή όμως η σύζυγος του πρόδωσε την συζυγική της τιμή, μετακόμισε αυτός με τα έξι παιδιά του σε άλλο σπίτι χωρίς να τη διαπομπεύσει. Αλλ’ ο αδελφός της άπιστης συζύγου του, που υπηρετούσε στον Τούρκικο στόλο, κατάγγειλε τον Μανουήλ στον Τούρκο πλοίαρχο ότι, ενώ είχε γίνει μουσουλμάνος επανήλθε στη χριστιανική θρησκεία.
Όταν συνελήφθη από τον Τούρκο πλοίαρχο, ο Μανουήλ με θάρρος ομολόγησε την πίστη του στον Χριστό. Μετά από πολλά βασανιστήρια, παραδόθηκε στον Τούρκο Ναύαρχο Κουτζούκ, που βρισκόταν στη Χίο. Αυτός τον ανέκρινε και εξέδωσε θανατική απόφαση. Οπότε οι υπηρέτες του Ναυάρχου, πήραν τον Μανουήλ και τον οδήγησαν στον τόπο της εκτέλεσης, που ονομαζόταν Παλαιά Βρύση. Και ενώ ο μάρτυρας έσκυψε το κεφάλι του, ο δήμιος, που είχε ορισθεί να τον εκτελέσει, δείλιασε, πέταξε το σπαθί και απομακρύνθηκε. Τότε άρπαξε το σπαθί κάποιος υπαξιωματικός, ο οποίος αφού δεν μπόρεσε μετά από πολλά κτυπήματα στο λαιμό του μάρτυρα να τον αποκεφαλίσει, τον έριξε κάτω και τον έσφαξε με τον πιο φρικτό τρόπο σαν πρόβατο.