Αισιόδοξα είναι τα πρώτα μηνύματα που προκύπτουν από τη συνεργασία κτηνιάτρων και κτηνοτρόφων στην Κρήτη για την εξάλειψη της πανώλης από το νησί μας, μετά τα δύο κρούσματα τα οποία εντοπίστηκαν σε κοπάδια του νομού Ηρακλείου και συγκεκριμένα στην Εθιά και τους Παρανύμφους.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εκπομπή «Έχουμε Θέμα» και τη Μαρία Γιαμπουλάκη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, «σχεδόν καθημερινά βρισκόμαστε σε επικοινωνία και επαφή με τους κτηνιάτρους της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και τους κτηνιάτρους οι οποίοι συνδράμουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους εποπτευόμενους φορείς.
Έχουμε ορίσει δύο ζώνες: Τη μικρή ζώνη των 3 χιλιομέτρων, που είναι η λεγόμενη «ζώνη προστασίας». Και τη μεγάλη των 10 χιλιομέτρων, «ζώνη επιτήρησης». Με συντονισμένες ενέργειες των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι έλεγχοι, σε όλα τα ζώα τα οποία διαβιούν εντός ζώνης προστασίας. Και ήδη έχουν επεκταθεί οι έλεγχοι και στη ζώνη επιτήρησης.
Σήμερα (Δευτέρα) αναμένουμε τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα. Τα κλινικά όμως ευρήματα τα οποία έχουμε, μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ αισιόδοξοι. Βεβαίως είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς για να πούμε το οτιδήποτε. Αλλά οι δεκάδες κτηνίατροι που επιχειρούν καθημερινά στα Αστερούσια Όρη, μας λένε ότι δεν βρίσκουν κάποια συμπτώματα. Και από οποιοδήποτε ύποπτο ζώο λαμβάνεται δείγμα ώστε να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί η εκτίμηση μας στο εργαστήριο, το οποίο είναι και το πλέον αρμόδιο για να μπορεί να δείξει εάν ένα ζώο νοσεί ή όχι».
Για τους κτηνοτρόφους
Ο Γιώργος Στρατάκος απάντησε όμως και στο αίτημα των κτηνοτρόφων για μεγαλύτερη αποζημίωση. «Πρέπει να ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο ως προς τη διαχείριση της νόσου. Και για οποιοδήποτε ζώο θανατώνεται μέσα από αυτή τη διαδικασία, αποζημιώνεται από την ΚΥΑ των κρατικών αποζημιώσεων γι αυτές τις περιπτώσεις.
Σαφώς και το ποσό το οποίο αναγράφεται στη συγκεκριμένη ΚΥΑ είναι μικρότερο από την εμπορική αξία. Αλλά αυτό το οποίο θα ήθελα να δηλώσω κατηγορηματικά μέσω του σταθμού σας, είναι ότι η Πολιτεία θα σταθεί πλάι σε αυτούς τους ανθρώπους με οποιοδήποτε μέσο, είτε χρηματοδοτικό είτε θεσμικό. Ούτως ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε εκ νέου την κτηνοτροφία στο νησί αλλά και γενικότερα στη χώρα. Και σε κείνους τους ανθρώπους που είχαν κρούσμα στις μονάδες τους, να δώσουμε εκείνα τα εργαλεία έτσι ώστε να ανασυστήσουν τα κοπάδια τους και να παραμείνουν στα μαντριά τους και στα χωριά τους. Θα είμαστε δίπλα τους σε όλα τα στάδια της αποκατάστασης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύτηκε λέγοντας πως αυτά τα μέτρα θα ληφθούν άμεσα. «Ήδη η Διαχειριστική Επιτροπή του υπουργείου είναι σε επικοινωνία με την αρμόδια επιτροπή ούτως ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους».