Το πόσο επιθετικός είναι ο ιός της πανώλης στα αιγοπρόβατα, το διαπιστώνει κανείς από τα όσα ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης , τα στελέχη του υπουργείου , αλλά και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Λάρισα.
Σε μόλις 10 ημέρες που η νόσος αποδεδειγμένα πέρασε τα σύνορα της χώρας, έχουμε επιβεβαιωμένα 8 κρούσματα στον νόμο Τρικάλων και ένα στο Δομένικο Ελασσόνας. Δηλαδή έχουν ήδη θανατωθεί και ταφεί υγειονομικά 2407 ζώα τα οποία «χτυπήθηκαν» από την νόσο, την ώρα που η μεταδοτικότητα του ιού ξεπερνάει το 80% στα κοπάδια που προσβάλει!
Το ότι η εξάπλωση του ιού μεταπήδησε σε μια άλλη περιοχή και μάλιστα στην Ελασσόνα , έβαλε ξανά σε συναγερμό τις αρχές . Πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο στοίχημα. Να μην εξαπλωθεί ο ιός και να εκριζωθεί από την χώρα , καθώς βάζει σε σοβαρό κίνδυνο τον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας , αλλά και την μεγάλη εξαγωγική δυναμική της φέτας , ένα προϊόν που το 65% της παραγωγής της διατίθεται εκτός Ελλάδος .
Το σχέδιο για να εκριζώσουν τον ιό
Οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους ορίζοντας δύο περιοχές τριών και 10 χιλιομέτρων στις οποίες υπόκεινται σε έλεγχο 110.000 ζώα στην περιφερειακή ενότητας Λάρισας . Από χθες τα συνέργεια των κτηνιάτρων λαμβάνουν δείγματα από μονάδες στις δυο ζώνες που έχουν οριστεί. Η στενή ζώνη των 3 χλμ αριθμεί περίπου γύρω στις 60 μονάδες που αντιστοιχούν σε 13.500 ζώα. Για αυτό το σημαντικό έργο που θα ολοκληρωθεί σε περίπου μια εβδομάδα θα συνδράμουν 100 επιπλέον κτηνίατροι από την επόμενη . Τα δείγματα που θα λαμβάνονται την μια ημέρα θα εξετάζονται και θα ανακοινώνονται την επόμενη ώστε βήμα -βήμα να σταματήσει η εξάπλωση .